Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή επτά Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας με Μπαταρία (BESS) στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικής ισχύος 367,5MW, ανέλαβε η MYTILINEOS μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, έναντι 250 εκατ. ευρώ.

Τα έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης, ενώ αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία σταδιακά έως τα τέλη του 2023.

Όπως επισημαίνει η Mytilineos, τα συστήματα μπαταριών BESS υποστηρίζουν την αυξημένη διείσδυση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, παρέχοντας βοηθητικές υπηρεσίες απαραίτητες για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του δικτύου. Θεωρούνται ευρέως αναπόσπαστο μέρος της επιτυχούς ενεργειακής μετάβασης.

Ο γενικός διευθυντής του Τομέα RSD, Νίκος Παπαπέτρου, δήλωσε σχετικά: «Η MYTILINEOS αξιοποιεί την ηγετική της θέση στην Ευρώπη σε έργα αποθήκευσης ενέργειας και συνεχίζει την επιτυχημένη συνεργασία της με την Gresham House για ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο που θα βοηθήσει σημαντικά στην ενεργειακή μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου, ειδικά σήμερα, που η ανάγκη για βιώσιμη “πράσινη” ενέργεια είναι πιο επιτακτική από ποτέ».

Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων, ο Τομέας RSD της MYTILINEOS θα έχει κατασκευάσει με επιτυχία έργα αποθήκευσης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικής ισχύος άνω των 710MW, με χρήση πάνω από 1,15 GWh μπαταριών λιθίου. Επιπλέον, η εταιρεία έχει αναπτύξει 707 MW συστημάτων με μπαταρία BESS στην Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστραλία και ο στόχος είναι να επεκταθεί περαιτέρω φτάνοντας τα 1,5 GW.

Παράλληλα με αυτά τα έργα αποθήκευσης ενέργειας, ο Τομέας RSD έχει υπογράψει συμβάσεις μελέτης, προμήθειας και κατασκευής (EPC) με τη Lightsource BP για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, των οποίων το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε ποσό άνω των 35.000.000 ευρώ. Το έργο Northfield and Street Fieldισχύος 50MW ήδη έχει φτάσει σε εμπορική λειτουργία και το Tiln ισχύος 61,5MW, που είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο της Lightsource BP στη χώρα, αναμένεται να ενεργοποιηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.