Παράδοση πετρελαίου θέρμανσης (φώτο αρχείου)
Παράδοση πετρελαίου θέρμανσης (φώτο αρχείου)
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράταση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου έδωσε η διοίκηση των ΕΛΠΕ για την παραμονή της έκπτωσης των 7,5 λεπτών ανά λίτρο στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης από τα πρατήρια EKO ενώ η αρχική ημερομηνία απόσυρσης του μέτρου ήταν για τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ αξιολόγησε εκ νέου την αρχική της προσφορά προς τους καταναλωτές καθώς διαπίστωσε ότι οι υψηλές θερμοκρασίας της εποχής δεν ευνόησαν τις καταναλώσεις.

Βέβαια το ελληνικό νοικοκυριό διατηρεί την αντίληψη της τελευταίας στιγμής ενώ δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει το τάιμινγκ για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Η παρέμβαση των ΕΛΠΕ από την πρώτη ημέρα διάθεσης του θέρμανσης κράτησε χαμηλά την τιμή ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν υψηλότερη του 1,45 ευρώ το λίτρο.

Σήμερα η μέση τιμή διαμορφώνεται στο 1,387 ευρώ το λίτρο, που για τους ειδικούς της αγοράς θεωρείται μια καλή ευκαιρία για την αγορά ποσοτήτων.

Η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο μαζί με το ΦΠΑ θα διατηρηθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2022.

Η διεθνής αγορά πετρελαίου δεν φαίνεται να επηρεάζεται από το περιβάλλον ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας αφού η τιμή του Brent παραμένει στα 94 δολάρια το βαρέλι και το Crude Oil στα 88,42 ευρώ το λίτρο. Ακόμη η τιμή του χιλιόλιτρου πετρελαίου παραμένει άνω των 1000 δολαρίων και η ισοτιμία ευρώ/δολάριο είναι στα 0, 98 sent.

Για την εγχώρια αγορά πετρελαίου η υποχώρηση των τιμών απαιτεί και την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές.

Οι πιθανότητες να ενισχυθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μετά την απόσυρση του μέτρου των ΕΛΠΕ, η τρέχουσα τιμή του 1,387 θα θεωρεί ιστορικό χαμηλό για την σεζόν 2022- 2023.

Πάντως τα ΕΛΠΕ διατηρούν την έκπτωση του 5% με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και την αποπληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις.

 

 

Η προσφορά των ΕΛΠΕ σε Παιδιατρικά Νοσοκομεία της χώρας

Μία σημαντική νέα προσφορά της HELLENiQ ENERGY για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της HELLENiQ ENERGY κ. Γιάννης Παπαθανασίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, παρουσία του Υπουργού κ. Θάνου Πλεύρη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Μίνας Γκάγκα, των Διοικητών των αρμόδιων Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και των Διοικητών των Παιδιατρικών Νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, η HELLENiQ ENERGY θα καλύψει, μέσα από τις εταιρίες του Ομίλου ΕΛΠΕ και ΕΚΟ, όλες τις ανάγκες του χειμώνα σε πετρέλαιο θέρμανσης ΕΚΟ στα μεγαλύτερα Δημόσια Παιδιατρικά Νοσοκομεία της χώρας, «Η Αγία Σοφία», «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» και «Παίδων Πεντέλης» στην Αττική, καθώς και στις παιδιατρικές νοσηλευτικές μονάδες του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας, η HELLENiQ ENERGY έρχεται εγκαίρως να συνδράμει στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που έχει διαμορφώσει η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ζεστού περιβάλλοντος στις παιδιατρικές μονάδες, όπου οι μικροί ασθενείς, οι οικογένειές τους, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, συνεχίσουν να δίνουν τη δική τους μάχη.

Από αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται σε μια σειρά από δράσεις με επίκεντρο τα παιδιά που αναλαμβάνει η HELLENiQ ENERGY, εκτός από πάνω από 30.000 παιδιά που νοσηλεύονται σε ετήσια βάση στα συγκεκριμένα παιδιατρικά νοσοκομεία και μονάδες, θα απελευθερωθούν πόροι και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ως σταθερός αρωγός της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, η HELLENiQ ENERGY στηρίζει διαχρονικά τις δημόσιες δομές υγείας, καλύπτοντας έκτακτες ανάγκες με δωρεές εξοπλισμού και αναλωσίμων, όπως ακριβώς έπραξε και τα προηγούμενα δύο χρόνια με τη διαχείριση της πανδημίας.