Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά από ένα μπρα ντε φερ μηνών και μεγάλο παρασκήνιο, σήμερα φαίνεται να ξημερώνει μια καινούργια ημέρα για μια (και μετά τρεις και πιθανόν τέσσερις) μικρές τράπεζες της χώρας: η Παγκρήτια Τράπεζα περνά επισήμως (κατά πλειοψηφία) στα χέρια των επενδυτών Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου. Είχε μεσολαβήσει την Πέμπτη (τελευταία ημέρα της προγραμματισμένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΠΤ) ένα μπαράζ επιστολών – ανακοινώσεων κλπ για το ενδιαφέρον και την πρόταση του τρίδυμου, που έγινε αποδεκτή, τα χρήματα καταβλήθηκαν και όλοι έδειχναν ευτυχισμένοι την ημέρα της Εθνικής εορτής. Και πιθανόν από σήμερα παίρνει μπροστά το (υπάρχον και εγκεκριμένο) σχέδιο για το μεγάλωμα της Παγκρήτιας Τράπεζας με την ενσωμάτωση τόσο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων όσο και του δικτύου της HSBC στην Ελλάδα.

Είχαν προηγηθεί μήνες και μήνες αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων και σχεδίων, με επίκεντρο τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα που έχει εισέλθει στο μετοχικό group της Παγκρήτιας μέσω της Lyktos Participations και επιθυμούσε μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου να καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος και να μπει στο ΔΣ της Τράπεζας. Κάτι που συνάντησε επί μήνες την αντίδραση (με ποικίλους τρόπους) της Τράπεζας της Ελλάδος ως ρυθμιστή (με σκεπτικό που ποτέ δεν έχει διατυπωθεί δημοσίως αλλά σίγουρα περιλαμβάνει την αποτίμηση της πορείας Σάλλα στα τραπεζικά της χώρας). Σημείο κλειδί των εξελίξεων φυσικά ήταν η πετυχημένη οικονομικά (παρότι φάνηκε αρχικά να ήταν ήττα…) έξοδος του εφοπλιστικού διδύμου Μπάκου – Καϋμενάκη από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπου με 1,5 χρόνο μετοχικής διαμάχης κατάφερε να χάσει στην επιρροή αλλά να κερδίσει τεράστια απόδοση στα επενδεδυμένα κεφάλαια. Μάλιστα στην αγορά θεωρούν πως παρότι η νατιαπαράθεση για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ έγινε πολύ εκτεθειμένα στα media, η απόδοση του σχεδόν 50% σε 1,5 χρόνο (μετά την πώληση ισχυρού ποσοστού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον όμιλο Βαρδινογιάννη) είναι από μόνη της success story. Κέρδη και ρευστότητα  από τις κινήσεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ που αμέσως επένδυσαν στην εξαγορά της ΙΝΤΡΑΚΑΤ από τον κύκλο Κόκκαλη, κίνηση με την οποία το δίδυμο έγινε τρίδυμο, καθώς στο επενδυτικό σχήμα προστέθηκε ο Αλέξανδρος Εξάρχου που χειρίστηκε εκ μέρους τους την υπόθεση ΕΛΛΑΚΤΩΡ και μετά ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Υπενθυμίζεται ότι Μπάκος – Καυμενάκης, εκτός από τις εφοπλιστικές τους κινήσεις που γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είναι και οι μεγαλομέτοχοι της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης και της εταιρείας ενέργειας VOLTON (και της ΚΕΝ που ενσωμάτωσαν αργότερα). Τώρα, με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, εισέρχονται στον τραπεζικό τομέα και η αγορά αναμένει ήδη τις επόμενες κινήσεις, με πρώτες μικρές περιφερειακές τράπεζες και επόμενο story στον χώρο της ενέργειας. Στο ενδιάμεσο, σημειώνουμε, το δίδυμο – τρίδυμο προσπάθησε (κάπως, μάλλον, δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο…) να μπει και στον χώρο των media με διαπραγματεύσεις για τα μέσα του ομίλου Σαββίδη, προσπάθεια που δεν τελεσφόρησε αλλά εξαγόρασαν και αναπτύσσουν ήδη ένα άλλο κανάλι: το περιφερειακό Action 24, για το οποίο οι φήμες λένε ότι θα διεκδικήσει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας σήμερα Δευτέρα 31/10, οπότε πιστώνωνται τα μερίδια από την ΑΜΚ στους μετόχους, η επενδυτική εταιρεία Thrivest Holding Ltd (την οποία ελέγχει το τρίδυμο Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου) καθίσταται πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 33% ενώ η πλευρά του Μ. Σάλλα θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, καθώς απέκτησε στο ενδιάμεσο και το ποσοστό της ΑΝΕΚ στην Παγκρήτια Τράπεζα.  

Ερωτηματικά και νέες κινήσεις

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το τρίδυμο των νέων επενδυτών του σχήματος ΠΤ/ΣΤΧ/HSBSΕλλάδος είναι οι νέοι ιδιοκτήτες και διοικούντες την τεχνική εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ενώ παράλληλα η αγορά προεξοφλεί το έντονο ενδιαφέρον του άλλου νέου παίκτη στη χώρα μας στον τομέα των τεχνικών ομίλων, της οικογένειας Holterman που ελέγχει τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, για είσοδο σε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με έμφαση στην ALPHA BANK. 

Σε έμπειρους παρατηρητές της αγοράς δεν ξεφεύγει της προσοχής ότι οι κινήσεις μεγάλων επιχειρηματιών και ομίλων για μετοχική ιδιοκτησία (και διοίκηση) τραπεζών δεν έχουν πάντα την καλύτερη κατάληξη εν Ελλάδι. Ο λόγος που πολλοί σηκώνουν τα φρύδια σε τέτοιες περιπτώσεις είναι κατά βάση απλός: φοβούνται ότι οι μετοχικές διοικήσεις επιχειρηματιών θα είναι ευεπίφορες στη δανειοδότηση επιχειρηματικών κινήσεων των μετόχων τους σε άλλους τομείς… Άλλωστε αντίστοιχες κινήσεις έχουν προκαλέσει και ιστορικά το μεγαλύτερο σκάνδαλο της χώρας (σκάνδαλο Κοσκωτά) και μεγάλες φορτούνες (όμιλος MIG). Βέβαια οι εποχές έχουν αλλάξει, οι απαιτήσεις και το πλαίσιο είναι διαφορετικό, τα εργαλεία και οι κανόνες τελείως άλλα, ωστόσο στο πίσω μέρος του μυαλού αρκετών ένα καμπανάκι χτύπησε ήδη…. Εξαίρεση στον προηγούμενο κανόνα είναι ιστορικά μέχρι σήμερα μόνο η ενασχόληση του ομίλου Βαρδινογιάννη με τα τραπεζικά ιδρύματα, που έχει συμμετάσχει αλλεπάλληλα στην ίδρυση ή ιδιοκτησία τραπεζικών ιδρυμάτων. 

Οι Μπάκος – Καϋμενάκης – Εξάρχου φέρονται επίσης ως οι επενδυτές πίσω από τη νέα εποχή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μελλοντικές εξελίξεις σχετικά με τους δύο τραπεζικούς πόλους στους οποίους συμμετέχουν, στο Βορρά και το Νότο της Επικράτειας. Άλλωστε από την εποχή που ξεκίνησε η ελληνική κρίση εξυφάνθηκαν πολλά σενάρια για συγκέντρωση όσων συνεταιριστικών τραπεζών μπορούν να διασωθούν σε ένα σχήμα, που μέχρι τώρα δεν περπάτησαν. Κυρίως γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος δεν επιθυμούσε μια τέτοια υπερσυγκέντρωση – άλλωστε άλλο πράγμα 3-4 συνεταιριστικές τράπεζες μαζί και άλλο 11-12… Βέβαια ο επόπτης της τραπεζικής αγοράς θα έχει τώρα έναν άλλο πονοκέφαλο: την εποπτεία των μετοχικών διοικήσεων σε σχέση με την καθημερινή δουλειά τους και τα άλλα επιχειρηματικά τους συμφέροντα… 

Σύμφωνα με κύκλους της Thrivest Holding Ltd, η είσοδος των τριών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Παγκρήτιας Τράπεζας εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό επενδυτικό πλάνο τους, με κύριο άξονα την Ελλάδα, που εστιάζει σε τομείς με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης όπως ο κλάδος των υποδομών, των ΑΠΕ, του Real Estate, του τουρισμού, της διαχείρισης απορριμμάτων, κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μέσω της τεχνολογικών εξελίξεων μπαίνει δυναμικά στην ψηφιακή εποχή, ανακάμπτει σταθερά και καθίσταται ικανότερος να διαδραματίσει τον κρίσιμο ρόλο του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι αν ολοκληρωθούν οι κινήσεις της Παγκρήτιας με ΣΤΧ και HSBC (και ανεξαρτήτως της υπόθεσης της ΣΤΣ), το σχήμα με τα υπάρχοντα μεγέθη θα αποτελέσει την πέμπτη σε μέγεθος (ενεργητικού, καταθέσεων, δανειοδοτήσεων κλπ) τράπεζα, ξεπερνώντας τότε την Attica Bank, αμέσως μετά τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η τοποθέτηση της Thrivest Holding και των μετόχων της, Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Παγκρήτια Τράπεζα, στις προοπτικές της να διεκδικήσει έναν σημαντικό ρόλο στο νέο τραπεζικό περιβάλλον με στόχο τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, τόσο στην Κρήτη που αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και η οποία αποτελεί και θα αποτελεί πάντοτε τη βάση της, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια όπου δυναμικά αναπτύσσεται.

Η απόφαση των τριών επενδυτών να στηρίξουν την αναπτυξιακή προοπτική της Παγκρήτιας Τράπεζας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης αντίστοιχα και στην πορεία της Ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει μπει σε σταθερή τροχιά εξωστρέφειας και σημαντικής βελτίωσης των οικονομικών δεικτών της χώρας.

Η πλευρά Σάλλα – Lyktos, που αποτέλεσε τον πυρήνα των εξελίξεων τους προηγούμενους μήνες για την επόμενη ημέρα στην Παγκρήτια Τράπεζα (και είχε εισέλθει εκεί το 2017 με παρόμοιο τρόπο) έμεινε εκτός της ΑΜΚ τελικά (περιοριζόμενος από σήμερα σε ένα ποσοστό 11,25%), γεγονός που θα πρέπει να ερμηνευτεί πρακτικά το επόμενο διάστημα όσον αφορά τη στοχοθεσία του. Πολλοί άλλοι γνωστοί επιχειρηματίες συμμετείχαν επίσης στην ΑΜΚ, στον Α κύκλο που αφορούσε τους υπάρχοντες μετόχους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ονόματα όπως Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Ευτύχης Βασιλάκης, Σπύρος Θεοδωρόπουλος και φυσικά αρκετοί επιχειρηματίες της Κρήτης.

Δεδομένου του προσανατολισμού και των αγκυλώσεων των 4 συστημικών τραπεζών, φαίνεται ότι η νέα Παγκρήτια και η Τράπεζα Αττικής (μόλις ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό της), πιθανόν μαζί με την αναπτυσσόμενη Optima, θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του τραπεζικού μαξιλαριού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Βέβαια, εντυπωσιάζει η πλήρης απουσία αναφοράς σε αυτό από τους νέους μετόχους, αλλά ίσως είναι νωρίς – ή ενδεχομένως να έχουν άλλο στρατηγικό αφήγημα (πιο… τομεακό) υπόψιν τους. Πάντως η μάχη για την τραπεζική πίτα των μικρομεσαίων έχει ξεκινήσει, η Παγκρήτια και οι άλλες δύο ισχυρές μικρές τράπεζες έχουν πλεονέκτημα ευελιξία και εγγύτητας, ενώ και οι εμεπιρίες των μικρών επιχειρήσεων από τις 4 συστημικές τράπεζες τους οδηγούν πολλές φορές μακριά τους στις περιπτώσεις δανειοδοτήσεων και επενδύσεων – διότι λογαριασμούς και στις 4 συστημικές μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ όλες οι επιχιερήσεις θα διατηρούν για χρόνια…. 

Πανηγυρίζει το ΔΣ της Παγκρήτιας

Καθώς η ΑΜΚ της ΠΤ ήταν θέμα επιβίωσης, πρακτικά, της Τράπεζας, λόγω των ρυθμιστικών απαιτήσεων και δικαίωσης της στρατηγικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, το ΔΣ της Τράπεζας αποφάσισε να εκδώσει ένα κάπως πανηγυρικό δελτίο τύπου με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ΑΜΚ την Πέμπτη. Σε αυτό αναφέρεται:

Σε αναπτυξιακή πορεία η Παγκρήτια Τράπεζα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου 

Ολοκληρώθηκε σήμερα η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας Α.Ε. με καταβολή μετρητών συνολικού ποσού € 98.708.350 με την έκδοση συνολικά 78.966.680 νέων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μη ενσωματωμένων σε τίτλους μετοχών, ονομαστικής αξίας € 0,50 η κάθε μία, και με τιμή διάθεσης € 1,25 ανά μετοχή. 

Ο επιτυχής σχεδιασμός της ΑΜΚ και ο συντονισμός των ενεργειών υλοποίησης από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κο Δ. Δημόπουλο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κο Α. Βαρθολομαίο, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη κάλυψη της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, που οδήγησε στην αναδιαμόρφωση της μετοχικής σύνθεσης με την είσοδο στο μετοχικό σχήμα, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, της εδρεύουσας στην Κύπρο εταιρείας «THRIVEST HOLDING LTD» με ποσοστό 32,38%, που κατέστησε την εν λόγω εταιρεία το μεγαλύτερο μέτοχο. Η «THRIVEST HOLDINDG LTD» αποτελεί επενδυτικό σχήμα των επιχειρηματιών κ.κ. Δημήτριου Μπάκου, Ιωάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου οι οποίοι είναι και οι μοναδικοί μέτοχοι αυτής. 

Με την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου η Παγκρήτια Τράπεζα Α.Ε. θέτει γερές βάσεις για την εξυγίανση του ισολογισμού της και την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της, ενισχύοντας την αναπτυξιακή της πορεία μέσω της φιλικής συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και την εξαγορά του Ελληνικού υποκαταστήματος της HSBC. 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κος Δ. Δημόπουλος δήλωσε «Η ευρεία συμμετοχή και η απόλυτα επιτυχημένη ολοκλήρωση της Αύξησης επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη όλων των επενδυτών, αλλά και του νέου μας βασικού μετόχου, στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας για τη δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού οργανισμού που θα συνδράμει δυναμικά στην ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας». 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος κος Α. Βαρθολομαίος με τη σειρά του δήλωσε «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους μετόχους μας και τον καθένα προσωπικά και κυρίως τον νέο μας βασικό μέτοχο για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του στη Διοίκηση και στο στρατηγικό της πλάνο. Ευχαριστώ επίσης τα στελέχη και τους εργαζόμενους της Τράπεζας για την αφοσίωσή τους και τη δέσμευσή τους στην επίτευξη των αναπτυξιακών μας στόχων. Συγκεντρώσαμε τα αναγκαία κεφάλαια που διασφαλίζουν την επιτυχή ολοκλήρωση του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη που επέδειξαν οι παλαιοί μέτοχοι, αλλά και οι νέοι που συνέδραμαν καθοριστικά στην επιτυχία της αύξησης».

 

Η Τυπική ανακοίνωση επίτευξης της ΑΜΚ

Η επίσημη ανακοίνωση της Παγκρήτιας Τράπεζας, που αναφέρεται μόνο σε κατηγορίες και ποσοστά μετόχων κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και όχι σε ονόματα, έχει ως εξής:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΥΨΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 

Η ανώνυμη τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ενημερώνει τους μετόχους, το επενδυτικό κοινό και κάθε ενδιαφερόμενο, ότι η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου έως του ποσού των € 39.483.340 με καταβολή μετρητών και έκδοση 78.966.680 νέων, κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας €0,50 η κάθε μια και με τιμή διάθεσης €1,25 (εφεξής οι «Νέες Μετοχές»), με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων που αποφασίσθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 05.05.2022, καλύφθηκε πλήρως, ήτοι κατά ποσοστό 100%, με την καταβολή συνολικού ποσού ενενήντα οκτώ εκατομμυρίων, επτακοσίων οκτώ χιλιάδων τριακοσίων πενήντα Ευρώ (€ 98.708.350), μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής, καθώς και της διάθεσης των αδιάθετων Νέων Μετοχών σε ειδικούς επενδυτές, όπως ορίζονται στο άρθρο 2(ε) του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129, ή/και σε λοιπούς μη ειδικούς επενδυτές, με όριο ελάχιστης συμμετοχής (για τους μη ειδικούς επενδυτές) την απόκτηση αδιάθετων Νέων Μετοχών αξίας τουλάχιστον €100.000 ανά επενδυτή. 

Ειδικότερα η αύξηση καλύφθηκε ως ακολούθως: 

(Α) Μέσω της άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφών κατά το χρονικό διάστημα από 30.08.2022 έως τις 11.10.2022, με την καταβολή συνολικού ποσού ύψους τριάντα τεσσάρων εκατομμυρίων, επτακοσίων εβδομήντα επτά χιλιάδων, διακοσίων εξήντα επτά Ευρώ και πενήντα λεπτών του Ευρώ (€ 34.777.267,50) ή ποσοστό 35,23%, που αντιστοιχεί στην έκδοση 27.821.814 Νέων Μετοχών. 

Πιο συγκεκριμένα : 

  1. Ποσοστό 18,82% του ποσού της αύξησης που αντιστοιχεί σε 14.859.670 Νέες Μετοχές καλύφθηκε από παλαιούς μετόχους που άσκησαν ολοσχερώς τα δικαιώματά τους προτίμησης με την καταβολή 18.574.587,50 Ευρώ. 
  2. Ποσοστό 6,12% του ποσού της αύξησης που αντιστοιχεί σε 4.836.680 Νέες Μετοχές καλύφθηκε από παλαιούς μετόχους που άσκησαν μερικώς τα δικαιώματά τους προτίμησης με την καταβολή 6.045.850,50 Ευρώ. 
  3. Ποσοστό 4,04% του ποσού της αύξησης που αντιστοιχεί σε 3.187.089 Νέες Μετοχές καλύφθηκε από παλαιούς μετόχους που μετά την άσκηση ολοσχερώς των δικαιωμάτων τους προτίμησης, άσκησαν δικαιώματα προεγγραφής με την καταβολή 3.983.861,25 Ευρώ. 
  4. Ποσοστό 0,17% του ποσού της αύξησης που αντιστοιχεί σε 133.564 Νέες Μετοχές καλύφθηκε από μεριδιούχους της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, οι οποίοι έπονται στη διάθεση των αδιάθετων μετοχών έναντι της προηγούμενης κατηγορίας μετόχων, που άσκησαν δικαιώματα προεγγραφής με την καταβολή 166.955,00 Ευρώ. 
  5. Ποσοστό 6,08% του ποσού της αύξησης που αντιστοιχεί σε 4.804.811 Νέες Μετοχές καλύφθηκε από λοιπούς τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι έπονται στη διάθεση των αδιάθετων μετοχών έναντι της προηγούμενης κατηγορίας μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, που άσκησαν δικαιώματα προεγγραφής με την καταβολή 6.006.013,75 Ευρώ. 

(Β) Κατά το χρονικό διάστημα από 12.10.2022 έως τις 27.10.2022, μέσω της διάθεσης των αδιάθετων Νέων Μετοχών σε ειδικούς επενδυτές, όπως ορίζονται στο άρθρο 2(ε) του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129, ή/και σε λοιπούς μη ειδικούς επενδυτές, με όριο ελάχιστης συμμετοχής (για τους μη ειδικούς επενδυτές) την απόκτηση αδιάθετων Νέων Μετοχών αξίας τουλάχιστον €100.000 ανά επενδυτή, με την καταβολή συνολικού ποσού ύψους εξήντα τριών εκατομμυρίων, εννιακοσίων τριάντα μίας χιλιάδων, ογδόντα δυο Ευρώ και πενήντα λεπτών του Ευρώ (€ 63.931.082,50) ή ποσοστό 64,77 % που αντιστοιχεί σε 51.144.866 Νέες Μετοχές. 

Σημειώνεται ότι η ζήτηση για τις αδιάθετες Νέες Μετοχές από ειδικούς επενδυτές υπερκάλυψε τον αριθμό των αδιάθετων μετοχών κατά 1,05 φορές ή 5%. 

Περαιτέρω, η κατανομή/διάθεση των αδιάθετων Νέων Μετοχών εγκρίθηκε με την από 27.10.2022 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, σε πρωινή συνεδρίαση, ενώ με την από 27.10.2022 απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο σε απογευματινή συνεδρίαση, αφού έλαβε γνώση και της από 27/10/2022 «Έκθεσης πιστοποίησης καταβολής του μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4548/2018» του κ. Κωνσταντίνου Μακρή με Α.Μ. ΣΟΕΛ: 26771 της ελεγκτικής εταιρείας «MAZARS Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστικές Επιχειρηματικοί Σύμβουλοι», περί εμπρόθεσμης καταβολής και ολοσχερούς κάλυψης του ποσού της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, κατά το ποσό των ενενήντα οκτώ εκατομμυρίων, επτακοσίων οκτώ χιλιάδων τριακοσίων πενήντα Ευρώ (€ 98.708.350) ευρώ με καταβολή μετρητών, που αποφασίστηκε από την από 05.05.2022 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας, πιστοποίησε την ολοσχερή κάλυψη του ποσού της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. 

Κατόπιν τούτου, το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας αυξήθηκε με το ποσό της κάλυψης, ήτοι κατά τριάντα εννέα εκατομμύρια, τετρακόσιες ογδόντα τρεις χιλιάδες, τριακόσια σαράντα Ευρώ (€ 39.483.340), με την έκδοση εβδομήντα οκτώ εκατομμυρίων, εννιακοσίων εξήντα έξη χιλιάδων, εξακοσίων ογδόντα (78.966.680) Νέων, κοινών, μετά δικαιώματος ψήφου ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας πενήντα λεπτών του Ευρώ (€0,50) εκάστη. 

Συνεπώς το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σήμερα σε εβδομήντα οκτώ εκατομμύρια, εννιακόσιες εξήντα έξη χιλιάδες, εξακόσια ογδόντα Ευρώ (€ 78.966.680), διαιρούμενο σε εκατό πενήντα επτά εκατομμύρια, εννιακόσιες τριάντα τρεις χιλιάδες, τριακόσιες εξήντα (157.933.360) κοινές, μετά δικαιώματος ψήφου ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας πενήντα λεπτών του Ευρώ (€0,50) εκάστη. 

Το υπόλοιπο ποσό της αύξησης, ήτοι ποσό πενήντα εννέα εκατομμυρίων, διακοσίων είκοσι πέντε χιλιάδων, δέκα Ευρώ, (€ 59.225.010), ήχθη σε πίστωση του αποθεματικού υπέρ το άρτιο. 

Οι Νέες Μετοχές, θα είναι καταχωρημένες στη μερίδα κάθε μετόχου, στο βιβλίο μετόχων της Τράπεζας από την 31.10.2022.