Τσαρουχάδες, βυρσοδέψες, αργυροχρυσοχόοι και έμποροι, δηλαδή, κάποια από τα πλέον εμβληματικά παραδοσιακά επαγγέλματα της πόλης τον Ιωαννίνων παρουσιάζονται στη νέα μελέτη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Όπως σημειώνεται στην ηλεκτρονική σελίδα της συνομοσπονδίας, στο πλαίσιο της μελέτης, προτείνεται μια θεματική διαδρομή η οποία επικεντρώνεται σε επιλεγμένα παραδοσιακά επαγγέλματα των Ιωαννίνων από την απελευθέρωση της πόλης και έπειτα, τα οποία χρησιμοποίησαν ως βάση τους την περιοχή γύρω από το κάστρο και τη λίμνη των Ιωαννίνων, με στόχο την ανάδειξη και την ένταξή τους στο τουριστικό προϊόν της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικά πρόσφατος θεσμός της πολιτιστικής διαδρομής αποτελεί, εξαιτίας της δυναμικότητάς του, ένα σημαντικό πια “εργαλείο” αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι πολιτιστικές διαδρομές είναι αρκετά διαδεδομένες στην Ευρώπη, καθώς προσφέρουν δυνατότητες για αξιοποίηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα περιλαμβάνουν δυνατότητες δημιουργίας νέων τουριστικών προϊόντων.

Εκτιμάται ότι, «τα σημεία ενδιαφέροντος που θα περιλαμβάνονται στη διαδρομή θα βοηθήσουν τους κατοίκους και επισκέπτες να κατανοήσουν καλύτερα τα παραδοσιακά επαγγέλματα, καθώς η διαδρομή δημιουργεί μια ατμόσφαιρα «συνένωσης» υλικών και άυλων στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς σε ένα δίκτυο με στόχο την καλύτερη ερμηνεία του θέματος».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν τη μελέτη στο https://bit.ly/3TfG23B

Σημειώνεται ότι η μελέτη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης “Θεσμική, ερευνητική και επιχειρησιακή ενδυνάμωση της ΓΣΕΒΕΕ”. Η Πράξη υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του ΕΣΠΑ – Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση.