Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος για το μέλλον των 14.400 αρτοποιείων τα οποία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης μειώνεται σταδιακά αριθμός τους με τα πρώτα 204 αρτοποιεία κατέβασαν ρολά. Ο πρόεδρος κ Μιχάλης Μούσιος περιέγραψε με μελανά χρώματα το μέλλον των οικογενειακών επιχειρήσεων που αδυνατούν να σηκώσουν τα ενεργειακά βάρη. Οι λογαριασμοί ρεύματος είναι εξοντωτικοί για τις οικογενειακές επιχειρήσεις αφού η αποπληρωμή τους απορροφούν σημαντικό μέρος των εσόδων.

Το καλοκαίρι του 2021 το κόστος ενός λογαριασμού ήταν στα 1.980 ευρώ και το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς εκτοξεύτηκε στα 3562 ευρώ με μέση μηνιαία κατανάλωση 14.000 KWh.

Toν Οκτώβριο του 2022 το κόστος του λογαριασμού ανεβαίνει στις 5.914 ευρώ εκ των οποίων οι 4.914 ευρώ αντιστοιχούν στην κατανάλωση ενέργειας διότι το ΥΠΕΝ απέσυρε σημαντικό μέρος της κρατικής επιδότησης με το μέσο κόστος ανά KWh να διαμορφώνεται πάνω από τα 0,35 λεπτά. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος ζητά από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα μειώνοντας βασικά κόστη στη λειτουργία των επιχειρήσεων της γειτονιάς.

Επιθυμούν την αύξηση της επιδότησης στα αρτοποιεία διότι είναι από τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις με την τελική τιμή της KWh να μην υπερβαίνει τα 0,15και 0,16 λεπτά. Τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου.

Οι συνθήκες μετά και την άνοδο του πετρελαίου το περιβάλλον γίνεται πιο απειλητικό για τα αρτοποιεία, που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν. Ο πρόεδρος ανεβάζει τον πήχη των δυσκολιών για 2160 αρτοποιεία αφού βρίσκονται στην κόκκινη περιοχή. Να σημειωθεί ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις των 14.400 αρτοποιείων απασχολούν άμεσα 80.000 εργαζόμενους και έμμεσα 70.000.

Η συνολική αγορά του ψωμιού φέτος θα υποχωρήσει στα 2 δισ ευρώ από 3,5 δισ ευρώ που ήταν το 2015.Ο τζίρος του ψωμιού κατά 500 εκατ. ευρώ πήγε στις «ζεστές» γωνιές , αλλά πρόκειται για ζύμη ψυγείου που σε κάποιες αλυσίδες ψήνεται όπως και σε αλυσίδες αρτοποιών που προχωρούν στο ψήσιμο του ψωμιού. Η μέση κατανάλωση ψωμιού ανά νοικοκυριό έχει πέσει στα 70 κιλά όταν για δεκαετίες ήταν άνω των 100 κιλών το χρόνο.