Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι φτωχότερες χώρες θα πληρώσουν την ενεργειακή κρίση, οι πράσινοι σταυροφόροι , οι θετικοί χειρισμοί της κυβέρνησης έναντι των νοικοκυριών, ήταν ανάμεσα στα θέματα που ανέδειξε ο επικεφαλής της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στο συνέδριο Η «Ελλάδα μετά VI του Κύκλου Ιδεών» συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη για την ενέργεια.

Ο έμπειρος επιχειρηματίας τοποθετήθηκε με ευθύτητα στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση με αφετηρία την Ρωσία που περιορίζει τις ποσότητες στην Ευρώπη. Προσδιόρισε ότι πέρυσι η αγορά φυσικού αερίου ως κατανάλωση ήταν στα 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ενώ φέτος οι ποσότητες που έχουν με για κατανάλωση είναι κατά λιγότερες και 50 δις κ.μ .με την Ευρώπη να καλείται να διαχειριστεί ποσότητες 150 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Αστεία η υπόθεση υποβολής πλαφόν στο αέριο της Ρωσίας

Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε αστεία υπόθεση την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, όταν ο ίδιος ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές ότι με την επιβολή πλαφόν θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ωστόσο σχολίασε θετικά την προοπτική να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για τις εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη όπως και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.

Θετικά σχολίασε και τα έσοδα που προσφέρουν οι παραγωγοί ενέργειας στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με σκοπό την στήριξη των νοικοκυριών. Ανέφερε ότι μόνο ο δικός του Όμιλο τον Ιούλιο και του Αύγουστο συνεισέφερε 50 εκατ. ευρώ με το σύνολο των παραγωγών να πλησιάζουν το 1 δισ ευρώ.

Επέρριψε ευθύνες στους «πράσινους σταυροφόρους» που συνέβαλαν χωρίς σχέδιο στον περιορισμό των εξορύξεων πετρελαίου με την Ε.Ε. να υπερθεματίζει προς αυτόν το σκοπό ανοίγοντας επι της ουσίας την πόρτα στην ενεργειακή κρίση, η οποία έκανε την εμφάνιση της νωρίτερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η τιμή του φυσικού αερίου θα υποχωρήσει στα 100 ευρώ ανά MWh

Ωστόσο ο κ. Μυτιληναίος προβλέπει την περαιτέρω πτώση της τιμής του φυσικού αερίου όπως και του συμβολαίου TTF στην περιοχή των 100 ευρώ ανά MWh διότι στη Μεσόγειος πλέουν σήμερα 25 έμφορτα με LNG και αναζητούν να πιάσουν λιμάνι στην Ευρώπη. Διευκρίνισε όμως ότι η ασφάλεια της επάρκειας σε φυσικό αέριο θα εξαρτηθεί από την τιμή, σημειώνοντας ότι επάρκεια απαιτεί μια ικανοποιητική τιμή γα να διασφαλιστεί η επάρκεια σε ποσότητες , δηλαδή αναζητείται ένα «χρυσό νούμερο» που θα καλύπτει και τις δύο πλευρές. Μεσομακροπρόθεσμα οι λογαριασμοί ενέργειας θα είναι πιο τσουχτεροί διότι η ασφάλεια της επάρκειας θα φέρει υψηλότερες τιμές με τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα.

Ήταν ιδιαίτερα καυστικός με τους χειρισμούς της Ε.Ε που μέχρι πρότινος επιδοτούσε το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης και σήμερα είναι έτοιμη να επιδοτήσει το πετρέλαιο για την παραγωγή ενέργειας. Πάντως ο επικεφαλής της Mytilineos εκτιμά ότι το φυσικό αέριο θα παραμένει ως καύσιμο μετάβασης διότι η επιχειρηματική κοινότητα επενδύει σε νέες μονάδες.