Με συμμετοχή περίπου 400 συνέδρων από 37 χώρες, πραγματοποιούνται από σήμερα Τετάρτη έως και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στον Πλατανιά Χανίων και για πρώτη φορά στην χώρα μας, οι εργασίες του 11ου Ετήσιου Συμβουλευτικού Forum Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Forum των Χανίων διοργανώνεται από τη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία για τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Τουρισμού, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων, το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο Χανίων, και τη Διαδρομή των Ιστορικών Καφέ που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ιστορικού Καφέ στον Δημοτικό Κήπο της πόλης.

Η πρόταση για τη διεξαγωγή του Forum στα Χανιά είχε γίνει από τον πρόεδρο της Διαδρομής Ιστορικών Καφέ, Βασίλη Σταθάκη που μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, τόνισε ότι στόχος της πρότασης ήταν να αναδειχθεί ο θεσμικός τουρισμός στα Χανιά σε μια πόλη με σημαντικά πολιτιστικά στοιχεία.

«Να αναδειχθεί η περιοχή μας και να αναπτυχθεί ως 12μηνος προορισμός, προορισμός 365 ημερών», είπε χαρακτηριστικά.

Το Forum ήταν προγραμματισμένο να γίνει στα Χανιά, τον Οκτώβριο του 2020, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει χρονικά με την συμπλήρωση 35 χρόνων από την πρώτη συνεδρίαση του Δικτύου Πολιτιστικών Διαδρομών το 1987, που μέσα από τις δράσεις του αναδεικνύει την ιστορία, τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά των χωρών που συμμετέχουν στο Δίκτυο.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε, με σκοπό να αναδείξει, μέσα από ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, τους τρόπους με τους οποίους η πολιτιστική κληρονομιά των διαφόρων χωρών και πολιτισμών της Ευρώπης συμβάλλει στην κοινή ευρωπαϊκή υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Το θέμα του φετινού Forum είναι: «Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης: Διαφύλαξη των Ευρωπαϊκών Αξιών, της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Διαλόγου». Η συνάντηση των Χανίων, θα προσφέρει την ευκαιρία να αναδειχθούν η μεθοδολογία και οι πρακτικές των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και η σημασία τους για την προαγωγή της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και του διαπολιτισμικού διαλόγου, υπό το πρίσμα της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Τον ρόλο του συντονιστή φορέα της διοργάνωσης έχει η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης, ενώ το Forum τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει μέσα από 20 συναντήσεις, πάνελ συζητήσεων, θεματικές και ειδικές ενότητες, καθώς και τελετή απονομής της πιστοποίησης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις νέες Πολιτιστικές Διαδρομές του Προγράμματος.

Οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν επίσης, σε σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος των Χανίων ενώ το βράδυ της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου, προγραμματίζεται μετά το τέλος της τελετής λήξης στο παλιό λιμάνι της πόλης, εκδήλωση με παραδοσιακή κρητική μουσική, παράθεση γεύματος με παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης καθώς και παρουσίαση από τοπικές επιχειρήσεις τυποποιημένων και πιστοποιημένων προϊόντων.

Στο πλαίσιο του Forum οργανώνεται έκθεση φωτογραφίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», το χρονικό διάστημα 4-15 Οκτωβρίου. Η έκθεση θα προβάλλει το σύνολο των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μία θεματική ενότητα της Έκθεσης είναι αφιερωμένη στο σχετικό έργο του ΥΠΠΟΑ: «Πολιτιστικές Διαδρομές σε Εμβληματικούς Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία», το οποίο είναι εμπνευσμένο από το μοντέλο Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.