Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ΕΜΠ
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ΕΜΠ
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ΕΜΠ
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ΕΜΠ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 από τις 5 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Συγκρότημα Πατησίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με επιτυχία η Βραδιά του Ερευνητή. Περισσότεροι από 15.000 επισκέπτες περιηγήθηκαν τα 150 εικονικά, διαδραστικά και εργαστήρια επίδειξης των αποτελεσμάτων της προηγμένης έρευνας και καινοτομίας που παράγουν όλα τα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Αττικής, όλες οι Σχολές του ΕΜΠ και πολλές διεπιστημονικές κοινοπραξίες, με τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών. 


Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ με την ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση, υπογράμμισε τη διάσταση της εφαρμογής των πορισμάτων της Έρευνας στην Ανάπτυξη. Η Επιστημονικά Υπεύθυνη της διοργάνωσης, Ομότιμη Καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εισήγαγε στο θεσμό. Καλωσόρισε ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής, και εκ των συνδιοργανωτών, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργος Στασινός, ενώ για το θέμα της Βραδιάς, την Κλιματική Αλλαγή, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Χρήστος Ζερεφός. Χαιρέτισαν οι Πρυτανικές Αρχές των Πανεπιστημίων της Αττικής και οι υποστηρικτές της διοργάνωσης. 

Όπως κάθε χρόνο πάνω από τρία εκατομμύρια επισκέπτες σε 30 χώρες σε περισσότερες από 400 ευρωπαϊκές πόλεις μετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον υπέροχο κόσμο της Έρευνας, όπως και σε όλη την Ελλάδα, με το συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ και ευθύνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αττική, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MARIE “My awesome research is for everyone!” 

Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ στοχεύει στο μέλλον: στο πέρασμα της έρευνας στην κοινωνία με πρωταγωνιστές τους νέους, τη δημιουργία θέσεων εργασίας επιστημονικού προσωπικού υψηλού επιπέδου προσόντων, την αντιστροφή του ρεύματος brain-drain, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων, καθώς και νεοφυών επιχειρήσεων καινοτομίας στην πραγματική οικονομία. Και έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα ενόψει της ανάκαμψης της χώρας από την πανδημία και της ενίσχυσης της ανθεκτικότητάς της στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.ntua.gr/ntuaren/ για περισσότερες πληροφορίες.

Μεγάλη προσέλευση και στην Θεσσαλονίκη

Εξάλλου, με μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε η Βραδιά του Ερευνητή, την Παρασκευή, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υπό το συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Επισκέπτες κάθε ηλικίας, γνώρισαν από κοντά τους ερευνητές, συνομίλησαν μαζί τους, έθεσαν τα ερωτήματά τους και ενημερώθηκαν για την τεχνολογική έρευνα, έχοντας την ευκαιρία να συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε ενδιαφέροντα επιστημονικά πειράματα αλληλεπίδρασης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του κόσμου για την ερευνητική δραστηριότητα του ΕΚΕΤΑ, που αποτυπώθηκε μέσα από τη διαδραστική τεχνολογική έκθεση, καλύπτοντας ένα εκτεταμένο φάσμα επιστημονικών πεδίων αλλά και για τις τεχνολογίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν οι μικροί σε ηλικία επισκέπτες στο κυνήγι του θησαυρού, στο πλήθος ψυχαγωγικών εκπαιδευτικών δρώμενων αλλά και επιστημονικών πειραμάτων και παρατήρησης φαινομένων από ομάδες φοιτητών και μαθητών. Στόχος ήταν η τοποθέτηση του κόσμου στο επίκεντρο και η ενημέρωσή τους με έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε την ίδια στιγμή από πλήθος καλλιτεχνικών και μουσικών δρώμενων που ομόρφυναν τη Βραδιά δίνοντας το δικό τους χρώμα στην εκδήλωση.

Τη Βραδιά του Ερευνητή τίμησε με την παρουσία του και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την εκδήλωση και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η διάχυση των επιστημονικών επιτευγμάτων, ενθαρρύνοντας τη συνέχιση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και την επόμενη χρονιά.

Σε μία διοργάνωση γεμάτη από τεχνολογικά επιτεύγματα και εντυπωσιακά πειράματα, επετεύχθη ο πραγματικός στόχος της εκδήλωσης που δεν είναι άλλος από την επαφή και γνωριμία του κόσμου με το πλούσιο επιστημονικό έργο των ερευνητών αλλά και τη σπουδαία προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, προκειμένου όλο και περισσότεροι νέοι να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ερευνητή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Chat-Lab – δράση της Βραδιάς του Ερευνητή, βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022 και μέχρι τότε μπορεί κανείς να κλείσει το ραντεβού με τον ερευνητή που επιθυμεί. https://researchersnight.gr/chat-lab/

Επιπλέον στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή δέκα γυναίκες και άντρες επιστήμονες με αξιοσημείωτη πορεία στο χώρο τους ο καθένας, μίλησαν για την επιστήμη τους σε μία σύντομη ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Στη σελίδα της Βραδιάς, η οποία ανανεώνεται διαρκώς μπορείτε να βρείτε τις συνεντεύξεις. https://researchersnight.gr/podcast/