Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέδριο για το Νομικό Μετασχηματισμό υπό την αιγίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε χθες, με στόχο να αναδειχθούν καίρια ζητήματα για τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης, που περνάει μέσα από την ψηφιοποίηση, σε ένα πλαίσιο, ωστόσο, το οποίο εξασφαλίζει τόσο την γρηγορότερη, όσο και την ακέραιη απονομή της.

   Κ. Τσιάρας: Σημαντική η μείωση του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης μέσω της ψηφιοποίησής της

   Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθύνοντας χαιρετισμό προς τους νομικούς που συμμετείχαν στο συνέδριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σημείωσε ότι πρόκειται για «ευρωπαϊκή διαπίστωση» ότι η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης «είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα συμβάλει στην επιτάχυνση της απονομής της». «Το τελευταίο χρονικό διάστημα», όπως ανέφερε ο υπουργός, υλοποιείται «το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακών δράσεων που εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε ποτέ, ύψους πάνω από 300 εκατ. ευρώ, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αλλά βεβαίως και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Επιπλέον, «το υπουργείο Δικαιοσύνης αξιοποιεί πλήρως την εμπειρία της λειτουργίας του ΟΣΔΔΥ (Πύλη Ψηφιακών Υπηρεσιών Δικαστηρίων και Εισαγγελιών), δηλαδή του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την διοικητική Δικαιοσύνη» είπε ο υπουργός. «Ο μέσος χρόνος εκκαθάρισης των υποθέσεων σε πρώτο βαθμό από την εισαγωγή μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης έχει μειωθεί περίπου κατά 65%, από 2.000 μέρες σε λιγότερες από 700 πλέον» τόνισε ο κ. Τσιάρας. «Κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι η επέκταση και πλήρης παραγωγική λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής & Ποινικής Δικαιοσύνης σε όλα τα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της χώρας, είναι η ψηφιακή αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για τη Διοικητική Δικαιοσύνη και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ούτως ώστε να κλείσουμε τον κύκλο της ψηφιακής αναβάθμισης όλων των συστημάτων που αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην ελληνική δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας.

   Κ. Πιερρακάκης: Δημοπρατείται έργο για την ψηφιοποίηση εγγράφων των ελληνικών δικαστηρίων

   «Τα ψηφιακά εργαλεία επί της ουσίας είναι εργαλεία δημοκρατίας και εργαλεία παραγωγικότητας και μεταρρύθμισης» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι «στην αρχή ο τομέας αυτός» διέθετε «ελλιπή ψηφιοποίηση», ωστόσο εντοπίστηκαν συστήματα τα οποία λειτουργούσαν επαρκώς αποτελεσματικά και έγινε η επιλογή πάνω σε αυτά να εφαρμοστεί η «στρατηγική γρήγορων νικών», ειδικά κατά την περίοδο του κορονοϊού. Ως προς τα πινάκια, ο κ. Πιερρακάκης ενημέρωσε ότι στην πορεία θα υπάρξει διεύρυνση από το Πρωτοδικείο Αθηνών και στο Εφετείο και σε μια σειρά από δικαστήρια σε όλη τη χώρα, καθώς επίσης προανήγγειλε «πάρα πολύ σύντομα» σχετικές ανακοινώσεις. «Το Σύστημα Ποινικού Μητρώου έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στο να μπορεί κανείς να κάνει την αίτηση και να λάβει το αποτέλεσμα του ποινικού του μητρώου μέσω του gov.gr» επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι τα σχετικά αιτήματα είναι «χιλιάδες». Ταυτόχρονα, υπήρξε μια στρατηγική «απλούστευσης των διαδικασιών, η οποία παντρεύτηκε με την ψηφιοποίηση», όπως «το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας, το οποίο ήταν 25 έγγραφα τα οποία ενοποιήθηκαν σε ένα έγγραφο» είπε ο υπουργός. Κάνοντας λόγο για «μεταρρυθμιστικό όραμα», ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι «ως χώρα στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτικής καλύπτουμε αποστάσεις, αλλά βήμα-βήμα έχουμε καταφέρει να διακριθούμε και να κάνουμε και κάποια πράγματα που μας έχουν ξεχωρίσει διεθνώς».

   Τις ομιλίες των κ. Τσιάρα και Πιερρακάκη ακολούθησε το πρώτο πάνελ του συνεδρίου με θέμα «Η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, ο εκσυγχρονισμός του δικαστικού συστήματος (ejustice)» και την συμμετοχή του Γιάννη Συμεωνίδη, επιτρόπου στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, του Δημήτρη Γιάντση, γενικού διευθυντή της γενικής διεύθυνσης Έργων της «Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ», του Νικόλα Κανελλόπουλου, δικηγόρου, πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, και του Κώστα Αργυρόπουλου, διευθυντή Νομικών Υπηρεσιών της Space Hellas, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Μαρίας Δήμα.

   Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία του Παναγιώτη Δανιά, προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, με θέμα «E-Justice στην Ελλάδα: Η περίπτωση της διοικητικής Δικαιοσύνης». Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η διοικητική δίκη δεν βασίζεται τόσο «στη ζωντανή διαδικασία του ακροατηρίου», αλλά, είναι τεχνοκρατική. Πρόκειται δηλαδή για υποθέσεις που έχουν «λιγότερη σημασία οι μαρτυρικές καταθέσεις και περισσότερη τα διάφορα έγγραφα», συνεπώς, «ο διοικητικός φάκελος» είναι κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία τους. Μάλιστα, ο κ. Δανιάς τόνισε ότι «δεν υπάρχει πια το πρόβλημα των καθυστερήσεων που υπήρχε κάποτε, ήδη οι υποθέσεις προσδιορίζονται στα περιφερειακά Πρωτοδικεία και Εφετεία εντός του έτους και στην Αθήνα εντός των δύο ετών». Το πρόβλημα στα διοικητικά δικαστήρια προκύπτει «όταν η διοίκηση δεν έχει στείλει τα σχετικά στοιχεία».

   Κατόπιν, στο πλαίσιο του δεύτερου πάνελ αναλύθηκαν «οι λειτουργίες του Δικαστικού Συστήματος αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της τεχνολογίας, οι διαστάσεις και οι κίνδυνοι του ηλεκτρονικού εγκλήματος» στο οποίο τοποθετήθηκε ο Λάμπρος Τσόγκας, αντεισαγγελέας Εφετών στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος της ΜΚΟ «Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας» και ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, δικηγόρος και μέλος διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Τζώρτζιας Κοντράρου.

   Στο τρίτο μέρος του συνεδρίου σχετικά με τις τηλεδίκες και ειδικότερα το θέμα «το σύγχρονο “Δικαστήριο”, Οφέλη & Προβληματισμοί» μίλησαν ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, η Ελένη Τροβά, δικηγόρος Δ.Ν. παρ’ Αρείω Πάγω, η Βούλα Δημητριάδου, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και αναπληρωματικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ποινικολόγων & Μαχόμενων Δικηγόρων και ο Μανώλης Ροδουσάκης, δικηγόρος Δ.Ν., υπό τον συντονισμό της δικηγόρου Αθηνών Κατερίνας Ζαγγανά.

Η συμβολή των Δικηγορικών Συλλόγων στην ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης – Τα προβλήματα

   «Αποτελεί διαχρονική, εδραία πεποίθησή μου ότι η ηλεκτρονική δικαιοσύνη είναι μονόδρομος για την πρόοδο της πολύπαθης ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά και για την κάμψη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που θέτει το κεντρικό κράτος και η δημόσια Διοίκηση» είπε ο Δημήτρης Βερβεσός αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του ΔΣΑ για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης. Μεταξύ των σχετικών επιτυχιών ανέφερε το αίτημα και τη συνεισφορά του Συλλόγου για την έκδοση των ψηφιακών υπογραφών, την προώθηση της διαδικασίας ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, την δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων στα πολιτικά δικαστήρια κά. Ως προς τις ελλείψεις που παραμένουν, ο πρόεδρος του ΔΣΑ σημείωσε ότι παραμένουν εκτός συστήματος ηλεκτρονικής κατάθεσης πολύ σημαντικές διαδικασίες της πολιτικής δικαιοσύνης, στα Διοικητικά Δικαστήρια παραμένουν εκτός ηλεκτρονικής κατάθεσης τα δικόγραφα πλην του εισαγωγικού, ενώ και στις δύο περιπτώσεις η ψηφιοποίηση δεν είναι πλήρης με αποτέλεσμα να εκτυπώνονται έγγραφα, να υπογράφονται και κατόπιν να σκανάρονται από την αρχή. Τέλος, μεταξύ άλλων αιτημάτων, ο κ. Βερβεσός μίλησε για την έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, στην Ελλάδα σε κάθε δικαστή αντιστοιχούν 0,63 εργαζόμενοι, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι για κάθε δικαστή 2 εργαζόμενοι.