Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Η Ελλάδα διεκδικεί μερίδιο από την επιστροφή (re-shoring) της βιομηχανίας στην Ευρώπη και στόχος μας είναι να ξαναγίνει υπολογίσιμη βιομηχανική δύναμη», επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε εκδήλωση στο περίπτερο του υπουργείου στην 86η ΔΕΘ όπου παρουσιάστηκε επισήμως η πρώτη στην ιστορία Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας, καθώς και το Σχέδιο Δράσης 43 παρεμβάσεων, προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ.

 

Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου στην οποία αναφέρονται αναλυτικά, τα εξής:

«Στόχος της Εθνικής Στρατηγικής είναι η αύξηση της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από το 10,7% σήμερα, στο 13% εντός πενταετίας και στο 15% έως το 2030, με ταυτόχρονη αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων από το 9,2% του ΑΕΠ σήμερα στο 15% εντός πενταετίας, καθώς και την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στη βιομηχανία από το 8,2% στο 12% μέχρι το 2027», ανέφερε από την πλευρά της η γενική γραμματέας Βιομηχανίας, Θέμις Ευτυχίδου.

«Τις επόμενες ημέρες ξεκινούμε την υλοποίηση των δράσεων όπως συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας, με συγκεκριμένα βήματα, συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης και σφιχτά χρονοδιαγράμματα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ανέδειξε το γεγονός ότι η Ελλάδα «αποκτά για πρώτη φορά μακροπρόθεσμη βιομηχανική στρατηγική, η οποία αποτελεί αποτέλεσμα πολύμηνου δημιουργικού διαλόγου και αγαστής συνεργασίας όλων των υπουργείων και των εκπροσώπων της ελληνικής βιομηχανίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες της, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις».

Ο υπουργός ανέδειξε στην ομιλία του τις καλές επιδόσεις της ελληνικής βιομηχανίας αναφέροντας χαρακτηριστικά την άνοδο του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 7% (σε ετήσια βάση) τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και διαβεβαίωσε ότι «συγκροτημένα, με σχέδιο, εργατικότητα και αποτελεσματικότητα θα πάμε την βιομηχανία εκεί που της αξίζει και που μπορεί».

«Μία ανταγωνιστική και ισχυρή βιομηχανία δεν ήταν πότε τυχαίο γεγονός, αλλά το αποτέλεσμα μίας καλά σχεδιασμένης και ολοκληρωμένης βιομηχανικής πολιτικής», υπογράμμισε η κ. Ευτυχίδου, η οποία ανέλυσε τη μεθοδολογία και το περιεχόμενο της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας. Παράλληλα, παρουσίασε τις προτεινόμενες δέσμες δράσεων που η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας θα αναπτύξει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ – ΕΠΑνΕΚ 2021 – 2027. Οι δράσεις αφορούν στην ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση και την πιστοποίησή της, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε επίπεδο δεξιοτήτων στη βιομηχανία, στην ενίσχυση της εξωστρέφεια των μεταποιητικών επιχειρήσεων και τέλος – στο απόλυτο ζητούμενο – στην πράσινη μετάβαση και προσαρμογή των βιομηχανιών στην κλιματική αλλαγή.

Στην εκδήλωση, που συντόνισε και προλόγισε η διευθύντρια του γραφείου της γενικής γραμματέως Βιομηχανίας, Κατερίνα Οικονόμου, μίλησε και ο Δρ. Μιχαήλ Γκούμας, ο οποίος παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης και τη συνάφεια της με την Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας.