Την πρώτη του επίσημη παρουσία του στην Κοζάνη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies Δρ. Βασίλης Γρηγορίου όπου μαζί με τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη παρουσίασαν το επενδυτικό σχέδιο της εταιρίας ύψους 780 εκ € στην Δυτική Μακεδονία. Τον περασμένο Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το έργο “ Green HiPo” που υπέβαλε η Advent στο πλαίσιο του Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος («IPCEI»), με ενίσχυση 780 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη, με σκοπό την υποστήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της πρώτης βιομηχανικής ανάπτυξης στην αλυσίδα αξίας του Υδρογόνου.


Ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι η εταιρία βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας υλοποίησης του έργου, το οποίο θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η επένδυση των 780 εκ € που εγκρίθηκε από την ΕΕ, έχει άξονα υλοποίησης την εξαετία και σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες αναμένεται να δημιουργηθούν έως την ολοκλήρωση της επένδυσης 650 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου η Advent θα κατασκευάζει κυψέλες καυσίμου υδρογόνου καθώς και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες ροής, παραγωγή υδρογόνου) όπου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως στην αυτοκίνηση, στα βαριά οχήματα, στην ναυτιλία και στην ηλεκτροκίνηση. Το μέρος όπου θα κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις της εταιρίας δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί αλλά σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου θα είναι στην ΠΕ Κοζάνης. Για τις ανάγκες των στεγασμένων κτιριακών εγκαταστάσεων εργοστασίου θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 στρέμματα γης για την εξεύρεση της οποίας γίνονται ήδη συζητήσεις με την περιφέρεια αλλά και σε κεντρικό επίπεδο με την κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Συνομιλούμε με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων και πιστεύουμε ότι θα βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις» ανέφερε ο Γ. Γρηγορίου. Η Νόρα Γκουρδούπη από τα ιδρυτικά στελέχη της εταιρίας με μακρά εμπειρία στην έρευνα για εφαρμογές κυψελών καυσίμου, αναφερόμενη στο εργατικό δυναμικό που θα προσληφθεί τόνιε ότι «θα περιλαμβάνει επιστήμονες και εργατοτεχνικό προσωπικό που θα ασχολείται με τα θέματα της συναρμολόγησης των εξαρτημάτων».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε ότι για την κατάρτιση του προσωπικού που θα χρειαστεί να εργαστούν σε τέτοιες εταιρίες με εξιδεικευμένο τεχνολογικό προφίλ, «έχουμε προβλέψει μέσα από το ΣΔΑΜ χρήματα συνολικού ύψους 200 εκ ε που θα προσανατολιστούν στην επανακατάρτιση ή την κατάρτιση του εργατοτεχνικού προσωπικού της περιοχής». Δήλωσε ότι οι τεχνολογίες του υδρογόνου «είναι το μέλλον για την Δυτική Μακεδονία και την χώρα» και εξέφρασε την βαθιά του ικανοποίηση που ένα τέτοιο έργο όπως της Αdvent «θα γίνει πραγματικότητα στην Δυτική Μακεδονία».

Η Advent Technologies Holdings είναι μια αμερικανική εταιρεία που ιδρύθηκε από Έλληνες επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Πάτρας και δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών για κυψέλες καυσίμου. Κατασκευάζει και συναρμολογεί συστήματα κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς και εξαρτήματα για κυψέλες καυσίμου στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Advent έχει την έδρα της στη Βοστώνη της Μασσαχουσέτης, με γραφεία στην Καλιφόρνια, την Ελλάδα, τη Δανία, τη Γερμανία και τις Φιλιππίνες και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.