Με συνολικά 1.500 εκθεσιακούς χώρους sold out, 320 επιχειρήσεις από 46 επιμελητήρια, 19 συμμετέχουσες χώρες, 600 ραντεβού με αραβικές επιχειρήσεις και χιλιάδες εκθέτες και συμμετέχοντες ανοίγει σήμερα τις πύλες της η 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Η έκθεση – παράδοση που διοργανώνεται μεταξύ 10-18 Σεπτεμβρίου αποτελεί ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα και μετρά αναρίθμητες στιγμές στον χρόνο. Η φετινή 86η διοργάνωση φιλοδοξεί να μείνει στην ιστορία για το εύρος των συμμετοχών και το μέγεθος της επίδρασής της στην οικονομική ζωή της Ελλάδας, και ιδιαίτερα της Μακεδονίας.

«Στην επισκεψιμότητα θα προσεγγίσουμε αριθμούς, πιθανώς άνω των 250.000 επισκεπτών, που πρέπει να πάμε πολλά χρόνια πίσω για να τους δούμε, ίσως στο 1991 όταν είχαμε 300.000 επισκέπτες. Μπορούμε να τα καταφέρουμε» σημείωναν το προηγούμενο διάστημα τα στελέχη της ΔΕΘ-Helexpo.

Sold out 1.500 εκθεσιακοί χώροι και συμμετοχή 320 ελληνικών επιχειρήσεων

Έξωθεν παρουσία…

Στην φετινή διοργάνωση τιμώμενη χώρα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ενώ συμμετέχουν 19 χώρες, ανάμεσα στις οποίες ΗΑΕ, ΗΠΑ, Λουξεμβούργο, Μπαγκλαντές, Βιετνάμ, Ινδονησία, Ουκρανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αρμενία, Ιράν, Ιταλία, Πολωνία, Σερβία, Κύπρος, Γεωργία, Ρουμανία, Ινδία, Νεπάλ και Αίγυπτος.

Τα ΗΑΕ έχουν δαπανήσει χρόνο και χρήμα στην προσπάθειά τους να τιμήσουν και να τιμηθούν στη ΔΕΘ. Ηγέτης της αποστολής τους θα είναι ο ΥΠΟΙΚ Abdulla bin Touq Al Mari ενώ η αντιπροσωπεία τους αποτελείται από συνολικά 400 άτομα και 65 δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς που εστιάζουν κυρίως σε ενέργεια, real-estate, ναυτιλία, τουρισμό, επενδύσεις και τεχνολογία. Ο χώρος που διατέθηκε φτάνει τα 4.500 τ.μ. προκειμένου να φιλοξενηθούν όλες οι διοργανώσεις.

…και ελληνική συμμετοχή

Εξίσου ιδιαίτερα δραστήρια αναμένεται να είναι και η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στη φετινή έκθεση. Συνολικά 320 ελληνικές επιχειρήσεις θα βρεθούν στην έκθεση. Άλλωστε, η διοργανώτρια αρχή έχει φροντίσει ώστε φέτος να διοργανωθεί για τρίτη συνεχή χρονιά το Thessaloniki Helexpo Forum με θεματικά πάνελ που άπτονται των μεγάλων οικονομικών και αναπτυξιακών ζητημάτων.

Μάλιστα, αναμένεται να αναπτυχτούν και 9 θεματικές γύρω από την επιχειρηματικότητα, την ηλεκτροκίνηση-αυτοκίνηση και τις νέες τεχνολογίες μέχρι τη γαστρονομία, την εκπαίδευση και την κυκλική οικονομία στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ. Ιδιαίτερα η κυκλική οικονομία θα αποτελέσει βαρόμετρο καθώς αναπτύσσεται σε 3.000 τμ, σε υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους, με περισσότερες από 45 συμμετοχές με κεντρικό σύνθημα «FORWARD FOR GREEN».

Γιορτάζεται το ψηφιακό μέλλον και τιμάται η ιστορική μνήμη

Ξεχωρίζει, επίσης, και το θεματικό αφιέρωμα στην Ψηφιακή Ελλάδα. θεματικών αφιερωμάτων της φετινής Έκθεσης ξεχωρίζει που αποτελεί μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΔΕΘ-Helexpo. Πάνω σ’ αυτό, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε χθες ότι «ζούμε μια μεγάλη αλλαγή στον τομέα της ψηφιοποίησης» δίνοντας το μήνυμα για τη φετινή 86η ΔΕΘ στο πλαίσιο συζήτησης του συνεδρίου Economist στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης ενώ συμπλήρωσε πως «έχουμε καταφέρει να ψηφιοποιήσουμε μεγάλο μέρος των δημόσιων υπηρεσιών μέσω του gov.gr».

Από τη δική του πλευρά, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων φιλοξενεί στο περίπτερο του νεοφυείς επιχειρήσεις και αναπτυξιακούς-επενδυτικούς φορείς. Παρόν θα είναι και το CERN στο περίπτερο 15, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί για τη βασική έρευνα στη φυσική, αλλά και τις εφαρμογές της στην ιατρική.

Όπως εκτιμούν όλες οι πλευρές, τα βλέμματα του εσωτερικού ακροατηρίου θα κλέψει το εντυπωσιακό σκηνικό που έχει στηθεί για το επετειακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το σκηνικό αποτελείται από δύο σκέλη: το οπτικοακουστικό αφιέρωμα της ΔΕΘ-Helexpo «Aιών …εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω» και την Περιοδική έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης: «1922 – 2022: Κύματα προσφυγιάς – Κράματα μνήμης» που τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από τα δραματικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής με μια συλλογή κειμηλίων και άλλου ψηφιακού και έντυπου υλικού.

Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, τονίζοντας πως οι εκθεσιακοί χώροι είναι sold out, ενώ η διοργάνωση θα είναι μια από τις καλύτερες της δεκαετίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως Τιμώμενης Χώρας, σημειώνοντας πως είναι μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες μετά από αυτόν τον Σεπτέμβριο θα μπουν σε μια περίοδο σημαντικής ανάπτυξης.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), κ. Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε πως η 86η ΔΕΘ ανοίγει τις πύλες της με νέα δεδομένα, αλλά και πως με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη φετινή διοργάνωση στέλνουμε μήνυμα διεύρυνσης και αναβάθμισης των σχέσεών μας με τις χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας.

Από τη δική του πλευρά, ο διευθυντής του Τμήματος Προώθησης Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κ. Rashed Al Teneigy απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο της Θεσσαλονίκης να επισκεφθεί το περίπτερο 13 της τιμώμενης χώρας.  Μάλιστα, επισήμανε πως ακόμα και εκτός λειτουργίας της Έκθεσης η αντιπροσωπεία των ΗΑΕ έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί επιχειρηματικές επαφές. Ευχαρίστησε δε τη ΔΕΘ και όλους τους Έλληνες συνεργάτες.

Εκπροσωπώντας την περιφέρεια, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη διοργάνωση και τόνισε πως μετά την περσινή πρόβα τζενεράλε, ήρθε η ώρα να γευτούμε το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας.

«Παράθυρο στον κόσμο» για τη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε τη ΔΕΘ ο δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, χαρακτήρισε τη ΔΕΘ το παράθυρο της πόλης μας στον κόσμο, τονίζοντας πως πρόκειται για έναν θεσμό και σε περιόδους κρίσης οι θεσμοί είναι πυλώνες σταθερότητας και ανάπτυξης. Αναφερόμενος στη φετινή Τιμώμενη Χώρα σημείωσε πως αποτελεί ευκαιρία για την ενίσχυση των δεσμών φιλίας των δύο χωρών, αλλά και για να μπουν η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία στα επενδυτικά ραντάρ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τέλος, το μήνυμα πως «θα είναι μια έκθεση όπως παλιά, αλλά καλύτερη, ίσως η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας» έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης.