Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολοκληρώθηκε η αποτίμηση καμένων εκτάσεων από την πυρκαγιά στις Μέλαμπες Ρεθύμνου από την Περιφέρεια Κρήτης, με τη βοήθεια των δορυφορικών δεδομένων για το σύνολο της πυρκαγιάς. Πρόκειται για τα στοιχεία τα οποία οριστικοποιήθηκαν μέσω του GIS CRETE, οι διεργασίες λεπτομερούς αποτίμησης των καμένων εκτάσεων, βάσει των δορυφορικών δεδομένων του Sentinel-2, με περίοδο αναφοράς 15/07/2022 – 20/07/2022.


Στην υποδομή γεωχωρικών πληροφοριών GIS CRETE, είναι πλέον ελεύθερα προσβάσιμος, ο διαδραστικός πληροφοριακός χάρτης https://gis.crete.gov.gr/sdi/modules/sentinelhubmonitoring/monitoring/#x=2745670%2By=4182074%2Bs=12%2Blayers=WILDFIRES-RETHYMNO%2Bmaxcc=20%2Bgain=1%2Btime=2022-06-19/2022-07-19%2Bmode=compareMode%2Bdate1=2022-07-18%2Bdate2=2022-07-20.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον χάρτη αυτό δίδεται σαφής εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς, τόσο σε έκταση, όσο και σε είδος. Ο χαρακτηρισμός της πληγείσας περιοχής, γίνεται με βάση τη νομοθεσία χρήσεων γης «κατά Corine 2018», αλλά και τις κατηγορίες δασικών εκτάσεων.

Σύμφωνα με τον απολογισμό, η αποτεφρωμένη περιοχή καλύπτει μία επιφάνεια της τάξεως των 19.940 στρεμμάτων, τα οποία κατανέμονται ως εξής: «Ελαιώνες 38,5%, Αμπελώνες 4,9%, Γεωργική γη (καλλιέργειες) 12,7%, Φυσικοί βοσκότοποι 26,7%, Σκληροφυλλική βλάστηση 15,6%, Εκτάσεις με αραιή βλάστηση 1,2%, Ασυνεχής αστικός ιστός 0,4%».

Παρόμοια ανάλυση είναι διαθέσιμη και για τις κατηγορίες σύμφωνα με την ταξινόμηση των καμένων δασικών εκτάσεων. Συγκεκριμένα: «Δασικές εκτάσεις 16,5%, Χορτολιβαδικές εκτάσεις 7,5%, Μη δασικές εκτάσεις 76%». Στο μεταξύ οι αρμόδιες υπηρεσίες υπενθυμίζουν ότι καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο του έτους 2022, σύμφωνα με την επίσημη οδηγία της Πολιτικής Προστασίας, οι χάρτες απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 4 & 5, είναι ελεύθερα διαθέσιμοι για τους πολίτες μέσω του GIS CRETE στο σύνδεσμο https://gis.crete.gov.gr/sdi/?tab=viewport_maptab&loader=map6_loader_pub-lic&lon=2762663.5125719&lat=4201151.0570441&zoom=9 αλλά και στην κεντρική σελίδα της Περιφέρειας Κρήτης https://www.crete.gov.gr/chartes-politikis-prostasias/.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου τόνισε την ανάγκη για άμεση αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου σε κατηγορία Δ΄ σύμφωνα με την οποία θα ενισχυθούν άμεσα οι δύο σταθμοί της Π.Υ των εποχικών κλιμακίων σε Κρύα Βρύση και Μύρθιο. Παράλληλα, όπως επισήμανε, «…ο κάθε τόπος είναι τόπος όλων μας, χρήζει της προσωπικής προστασίας του καθενός μας ξεχωριστά και όπως αποδείχτηκε και στα πύρινα μέτωπα, μόνο μέσα από την κοινή σύμπραξη επίσημης πολιτείας, πυροσβεστικής και πολιτών, μπορούμε να καταφέρουμε θετικά αποτελέσματα». Μιλώντας για το αύριο του δήμου, έκανε λόγο για ενεργοποίηση της πολιτείας ώστε σε πρώτο επίπεδο να ενισχυθούν οι πληγέντες ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα τους, να υπάρξουν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις-αποζημιώσεις για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα έργα που θα χρειαστούν, με το δεδομένο ότι ο επόμενος χειμώνας βρίσκει τις πληγείσες περιοχές ανοχύρωτες, χωρίς γραφεικοκρατικά αναχώματα, κυρίως δε να ενισχυθεί από τα αρμόδια υπουργεία η όποια προσπάθεια του Δήμου Αγίου Βασιλείου να παραμείνει ένας ζωντανός, ιστορικός, τουριστικός δήμος, πνευματικός δήμος, με πρωταγωνιστές τους κατοίκους του, οι οποίοι επέλεξαν μέσα από τον πρωτογενή τομέα να παραμείνουν ακρίτες υπερασπιστές ενός ορεινού δήμου ο οποίος προσδίδει τόσα πολλά στην ταυτότητα ολόκληρης της Κρήτης».

Τέλος, σύμφωνα με την τελευταία εξέλιξη όπως είπε στο ΑΠΕ ο κ. Ταταράκης, που αφορά στις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι: «Οι αποζημιώσεις θα δοθούν από τον μόνιμο μηχανισμό Κρατικής Αρωγής το οποίο σημαίνει ότι θα είναι άμεσες και υψηλότερες από τον μηχανισμό των ΠΣΕΑ και χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, θα είναι περίπου 100 ευρώ ανά δέντρο ελιάς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 50 ευρώ ανά δέντρο για τους μη κατά κύριο επάγγελμα, με 50% προκαταβολή και το υπόλοιπο με την αποκατάσταση της καλλιέργειας και αντίστοιχα υψηλή θα είναι και για τις αμπελοκαλλιέργειες χωρίς να γνωρίζω το ακριβές ποσό». Από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, τόσο δημόσια όσο και στις συναντήσεις με τους κατοίκους ότι: «Θα πρέπει να ακολουθηθεί άλλος τρόπος αποζημιώσεων και όχι μέσω της χρονοβόρου διαδικασίας των ΠΣΕΑ η οποία θα κρατήσει χρόνια και θα δώσει ψίχουλα. Ευχαριστώ τον βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλλογιάννη με τον οποίο είχα συνεχή επικοινωνία όλες αυτές τις μέρες και γνωρίζω τις επαφές και τις πιέσεις που άσκησε στον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για άμεση επούλωση των πληγών της πυρκαγιάς».