Τιμή ρεκόρ φέρνει ο Ιούλιος για τη Mwh με τη χονδρεμπορική τιμή να διαμορφώνεται στα 350 ευρώ στο πρώτο δεκαήμερο, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και το σενάριο των 400 ευρώ όσο η αγορά του φυσικού αερίου κινείται ανοδικά και η στάση της Ρωσίας είναι απρόβλεπτη.

Πρόκειται για τιμή υψηλότερη κατά 212% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021, με την τελική λιανική τιμή της Mwh να ξεπερνά τα 400 ευρώ ανά Mwh για τα νοικοκυριά.

Τον Ιούλιο του 2021 η χονδρεμπορική τιμή ήταν στα 112 ευρώ και φέτος, με βάση τα στοιχεία του πρώτου δεκαημέρου, θα είναι στα 350 ευρώ με ανοδική τάση.

Στην πράξη σημαίνει ότι το κόστος της Kwh στους λογαριασμούς ρεύματος θα αποτυπωθεί στα 0,40 λεπτά του ευρώ.

Θα πρόκειται για επίπεδα ρεκόρ στην τιμή της Kwh, τα οποία θα ξεπεραστούν πιθανότατα τον Αύγουστο, διότι το διεθνές περιβάλλον συμβάλλει σε νέες υψηλότερες τιμές και σε νέα ρεκόρ. Η πηγή του «κακού» είναι η τιμή του φυσικού αερίου. Πέρυσι τον Ιούλιο είχε 20 ευρώ ανά Mwh και χθες ήταν στα 172 ευρώ ανά Mwh, σημειώνοντας ποσοστιαία άνοδο κατά 760%

Για τα νοικοκυριά η (ηλεκτρική) ενέργεια που θα καταναλωθεί θα πληρωθεί – στην καλύτερη των περιπτώσεων, λέει η αγορά – προς 0,40 ευρώ.

Παράδειγμα: οι 400 Kwh θα τιμολογηθούν προς 160 ευρώ όταν πέρυσι η αντίστοιχη κατανάλωση πληρώθηκε με 52 ευρώ! Τριπλασιασμός – και βάλε – του κόστους. Και αυτό αφορά μόνο το κόστος του ρεύματος στους λογαριασμούς.

Το ΥΠΕΝ έχει εξαγγείλει χρηματοδότηση στα επίπεδα των 200 ευρώ ανα Mwh, δηλαδή στο παραπάνω παράδειγμα λογαριασμού θα συνεισφέρει 80 ευρώ στον πάροχο για την αποπληρωμή του λογαριασμού. Η άνοδος των τιμών οδηγεί σε ενδεχόμενο η συμμετοχή του ΥΠΕΝ να φθάνει τελικά μόνο στο 50% του κόστους και όχι στο 80%, όπως ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Οι πάροχοι βάζουν ψηλά τον πήχη της Mwh

Σε δύο εβδομάδες – μετά την παράταση τελευταίας στιγμής του ΥΠΕΝ – οι εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να δώσουν στη δημοσιότητα το κόστος της τιμολόγησης της Kwh για τον Αύγουστο. Και λίγο αργότερα, στα τέλη Ιουλίου, θα δημοσιεύσουν την τιμολόγηση του Σεπτεμβρίου. Όλα αυτά με βάση τους νέους κανόνες για τη λειτουργία της αγοράς που έφερε το ΥΠΕΝ για να «καταργήσει» την επιβάρυνση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Τα επιτελεία των εταιρειών… «τρέμουν» στην ιδέα και μόνο να τιμολογήσουν το κόστος της Kwh κατά 30 ημέρες νωρίτερα όταν οι κινήσεις της Ρωσίας είναι απρόβλεπτες σε ότι αφορά τη ομαλή ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η συντήρηση του Nord Stream 1 δεν επηρεάζει την Ελλάδα αλλά έχει βάλει σε ανησυχία την Ευρώπη διότι κανένας δεν ξέρει ποια απόφαση θα λάβει η Ρωσία την επόμενη ημέρα – και έτσι επηρεάζεται συνολικά η αξία του φυσικού αερίου.

Οι μάγοι της ενέργειας

Το αξιοπερίεργο όμως είναι, σύμφωνα με την αγορά, ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ απαιτεί από τους εγχώριους προμηθευτές να «μαντέψουν» ποιο θα είναι το κόστος της Mwh τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο μετά την απόφαση γα κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Μέχρι την τελευταία στιγμή κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πως θα δουλέψει στην πράξη η εγχώρια αγορά ενέργειας. Αρκετά στελέχη γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι αν τιμολογήσουν λάθος την τιμή της Kwh τον Αύγουστο – δηλαδή χαμηλότερα από την πραγματική της αξία – οι ζημιές που θα γράψουν θα είναι μη αναστρέψιμες (σχεδόν καταστροφικές λόγω μεγέθους) για την πορεία του παρόχου.

Η ΔΕΗ σε συμπληγάδες

Το κλειδί της υπόθεσης το έχει η ΔΕΗ που θα δώσει τον τόνο στην αγορά. Στην περίπτωση όμως που συγκρατήσει το κόστος της Kwh, υπάρχει κίνδυνος να γυρίσει η κίνηση ως μπούμερανγκ.

Αν τιμολογήσει κατά 20 ή 25 ευρώ πιο χαμηλά από το πραγματικό κόστος της Kwh για τον Αύγουστο θα γράψει μηνιαίες ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες η διοίκηση θα προσπαθήσει λογικά να τις συμμαζέψει τον Σεπτέμβριο δίνοντας υψηλότερη τιμή κατά 25 ευρώ ανά Mwh. Σε διάστημα ενός μηνός η εγχώρια αγορά ενέργειας θα κυριευθεί από απρόσμενα γεγονότα που θα πλήξουν τον πιο ισχυρό παίκτη της αγοράς που είναι η ΔΕΗ με απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια στην εταιρεία όταν μάλιστα ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα πρέπει να ενημερώσει τους επενδυτές για τις επιπτώσεις του νέου συστήματος τιμολόγησης της Kwh στα εταιρικά αποτελέσματα, λένε ορισμένοι που θα ήθελαν να ξέρουν πρώτοι τις αποφάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ.

Η κινητικότητα και οι προβλέψεις

Σε κάθε περίπτωση, η προαναγγελία των χρεώσεων και η πρακτική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ευνοοεί τη διάφανη συγκριτική λειτουργία της αγοράς, δηλαδή τη δυνατότητα του καταναλωτή να διαλέγει πάροχο με βάση την τιμή. Αυτό δεν αρέσει σε πολλούς, ενώ προφανώς ευνοεί περισσότερο τον μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς. Δημιουργεί ωστόσο ευακιρίες με μεγάλο ρίσκο και για τους μικρότερους παίκτες. Αν φυσικά στην πράξη μπορέσει ο ΔΕΔΔΗΕ και η αγορά να εξυπηρετήσουν κύμα αλλαγής παρόχων για τον καταναλωτή. Σε τέτοια περίπτωση, ακόμη και οι προβλέψεις για τη ζήτηση που θα κάνουν τα στελέχη των εταιρειών (άρα και των ποσοτήτων που πρέπει να δεσμεύσουν) μπορεί να αποδειχθούν επίσης κινήσεις υψηλού ρίσκου…