Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμβαση για την κατασκευή Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 400kV για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας υπέγραψε η MYTILINEOS με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Η εν λόγω γραμμή είναι μέρος της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας που αποτελεί σημαντικό έργο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και αναμένεται να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σύστημα στις αρχές του 2023.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η MYTILINEOS θα υλοποιήσει την κατασκευή του τμήματος της νέας διασυνδετικής γραμμής (Ν. Σάντα – Maritsa) που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια με συνολικό μήκος 30 km. Το έργο περιλαμβάνει 85 νέους πύργους, την εγκατάσταση του αγωγού, των εξαρτημάτων κλπ.

«Το έργο αυτό θα ενισχύσει το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς στην περιοχή και αναφορικά με τη χώρα μας, θα επιδράσει θετικά στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα επιτρέψει την ασφαλή διείσδυση νέων έργων ΑΠΕ στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία», τονίζει η εταιρεία και προσθέτει: «Η MYTILINEOS, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις για αποτελεσματική διανομή και μεταφορά ενέργειας, επιδεικνύει ένα επιτυχημένο portfolio αντίστοιχων έργων. Η τεχνογνωσία της στη μελέτη και κατασκευή γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης και μάλιστα αντίστοιχων γραμμών μεταφοράς 400kV απλού κυκλώματος υπερβαρέoς τύπου (όπως η Γ.Μ. 400kV ΚΥΤ ΔΙΣΤΟΜΟΥ – ΚΥΤ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ι & ΙΙ ), αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας για την υλοποίηση διασυνδετικών έργων ασφαλούς διακίνησης των αυξανομένων ροών ισχύος, συμβάλλοντας έτσι στη ραγδαία ανάπτυξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης και της Τουρκίας».

Ο Κώστας Χωρινός, Διευθυντής Power, LNG/GAS, Industrial, T&D του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS, δήλωσε μετά την υπογραφή της σύμβασης: «Αναλαμβάνουμε ένα σύνθετο και απαιτητικό έργο, κεφαλαιοποιώντας την μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία του αναβαθμισμένου Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS. Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε εκ νέου με τον ΑΔΜΗΕ, έχοντας ήδη αποδείξει ότι μπορούμε να αποδώσουμε έργα με απόλυτη επιτυχία και συνέπεια».

Η σύμβαση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εντός 9 μηνών, συμπληρωματικά των 18 μηνών της περιόδου εγγύησης και η συμβατική αξία για την MYTILINEOS ανέρχεται σε 9.974.793,70 ευρώ.