Στην ενεργειακή στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών της πόλης θέλει να προχωρήσει ο Δήμος Ιλίου και στο πλαίσιο αυτό συνεργάστηκε στενά με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός «έξυπνου» μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας, τον οποίο η δημοτική Αρχή σκοπεύει να εγκαταστήσει στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά της πόλης, έτσι ώστε να καλύπτει ο δήμος τη δαπάνη για προκαθορισμένες κιλοβατώρες και να μην κινδυνέψουν από διακοπή ρεύματος λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών προς τη ΔΕΗ.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο με την ονομασία «Ilion Payg», το οποίο ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά σ’ ένα Δημοτικό Σχολείο και στα Δημοτικά Ιατρεία της πόλης, προκειμένου να ελεγχθούν οι ενεργειακές δαπάνες. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το ΠΑΔΑ στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «Υποστήριξη των Ενεργειακά Ευάλωτων Νοικοκυριών του Δήμου Ιλίου- Δράσεις για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής Ένδειας» και παρουσιάστηκε στο Πολυδύναμο Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης».

Όπως προέκυψε από τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών, η λειτουργία του «έξυπνου» μετρητή ήταν επιτυχής, η τροφοδότηση με ηλεκτρική ενέργεια αδιάλειπτη και η επικοινωνία του μετρητή με το κεντρικό σύστημα υπήρξε σταθερή. Τη μελέτη του έργου εκπόνησε το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από την ερευνητική ομάδα με υπεύθυνο τον ερευνητή- ακαδημαϊκό σύμβουλο του Εργαστηρίου Παναγιώτη Κτενίδη. Επόμενος στόχος είναι να εφαρμοστεί στα πρώτα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία έχουν καταγραφεί και επιλεγεί από την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου.

«Την ιδέα, ως Δήμος, την ξεκινήσαμε πριν από αρκετά χρόνια, το 2012, δηλαδή μέσα στην τότε οικονομική κρίση και τα μνημόνια», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος και εξηγεί: «Επειδή εκείνη την εποχή βρέθηκαν φτωχά νοικοκυριά με κομμένο το ρεύμα, καθώς αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τον λογαριασμό, είπαμε τότε ως δημοτική Αρχή πως πρέπει κάτι να κάνουμε. Απευθυνθήκαμε στη ΔΕΗ και καταλάβαμε πως εκείνο που τους ενδιέφερε ήταν να μην συνεχιστεί με νέα κατανάλωση ρεύματος η υπερχρέωση αυτών των νοικοκυριών, σε λογαριασμούς που ούτως ή άλλως αδυνατούσαν να εξοφλήσουν, δηλαδή να μην αυξάνεται το χρέος. Προτείναμε να τοποθετήσουμε εμείς έναν μετρητή, που θα δίνει συγκεκριμένη ποσότητα κιλοβατωρών ημερησίως, ώστε να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι στις βασικές ανάγκες τους και αυτές τις κιλοβατώρες θα τις πλήρωνε ο δήμος. Έτσι δεν θα γινόταν αύξηση του χρέους. Η διοίκηση της ΔΕΗ το συζήτησε μαζί μας, αρχικά, αλλά τελικά δεν το υλοποίησε. Τώρα λοιπόν, που προέκυψε αυτή η ενεργειακή κρίση και κινδυνεύουν πάλι νοικοκυριά να χάσουν το ρεύμα, εμείς επανερχόμαστε με το ίδιο αίτημα προς τη ΔΕΗ, μόνο που αυτή τη φορά το τεκμηριώνουμε και επιστημονικά. Η συνεργασία μας με το ΠΑΔΑ είχε αποτελέσματα, το Πανεπιστήμιο δούλεψε πάνω σε αυτό και πλέον υπάρχει η επιστημονική τεκμηρίωση».

Στη συνέχεια ο κ. Ζενέτος αναφέρει γι’ αυτό τον «έξυπνο» μετρητή: «Η ΔΕΗ έχει τα δίκια της σ’ ένα σημείο, καθώς όντως δεν πρέπει να υπάρχει αύξηση ενός χρέους κι αυτή την αύξηση τη δημιουργεί η υπερκατανάλωση ρεύματος. Δηλαδή, αν ανοίξει η παροχή, τότε ο χρεωμένος καταναλωτής δεν θα περιοριστεί στα αναγκαία, αλλά θα κάνει υπερκατανάλωση, φυσιολογικό είναι και το καταλαβαίνουμε αυτό. Όμως με την προγραμματισμένη παροχή, αποφεύγουμε αυτή την περίπτωση. Ορίζουμε τις κιλοβατώρες που θα δοθούν ημερησίως, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πρώτες ανάγκες και με το που συμπληρωθεί το ημερήσιο όριο, αυτομάτως θα κόβεται το ρεύμα. Με αυτό τον μετρητή, λοιπόν, γίνεται μια προγραμματισμένη παροχή ρεύματος για τις βασικές ανάγκες, γνωρίζουμε εκ των προτέρων το κόστος κι ερχόμαστε εμείς ως δήμος και αναλαμβάνουμε να το πληρώσουμε. Επομένως η ΔΕΗ δεν χάνει το παραμικρό. Εμείς από τη δική μας μεριά, είπαμε πως κάθε χρόνο έχουμε τόσες δαπάνες στον προϋπολογισμό μας. Από αυτές τις δαπάνες λοιπόν, θα διαθέσουμε ένα ποσό, ώστε να έχουν ρεύμα για τα βασικά τους οι ευάλωτες ομάδες και οι οικονομικά αδύναμοι του Δήμου μας».

Για το αν έχει υποβληθεί ήδη η νέα αίτηση προς τη ΔΕΗ και αν έχουν γίνει συζητήσεις, ο κ. Ζενέτος απαντά: «Σ’ ένα πρώτο επίπεδο η ΔΕΗ δείχνει θετική, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε πως η ΔΕΗ έχει μια γραφειοκρατική διαδικασία, που τραβάει σε χρόνο. Πέρυσι, όταν ακόμη το ερευνούσαμε, είχε γίνει μια πρώτη συζήτηση και με τον υφυπουργό Ενέργειας, τον κ. Γεράσιμο Θωμά και είχε δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για να το στηρίξει. Η αίτηση λοιπόν προς τη ΔΕΗ έχει γίνει από παλιά. Τώρα εμείς επανερχόμαστε σε αυτή την αίτηση, γιατί έχει ολοκληρωθεί η έρευνα με το ΠΑΔΑ και καταθέτουμε πλέον και την επιστημονική τεκμηρίωση. Θεωρούμε πως μέσα σε αυτή την ενεργειακή κρίση, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό. Το δουλέψαμε πιλοτικά, είδαμε τα αποτελέσματα και είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να προχωρήσει».

Και ο δήμαρχος Ιλίου προσθέτει: «Οι δύο βασικές αιτίες της ενεργειακής φτώχειας είναι τα χαμηλά εισοδήματα και η διαβίωση σε κτίρια με χαμηλή ενεργειακή απόδοση. Πιο ευάλωτα είναι τα άτομα με αναπηρία, τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνεργοι. Οφείλουμε λοιπόν όλοι, στο μέτρο που μας αναλογεί, να συμβάλλουμε για την ανακούφισή τους και μακροπρόθεσμα σε επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση».