Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Θέλουμε να μείνει όρθια η ΛΑΡΚΟ, όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις…Oι εργαζόμενοι προστατεύονται άμεσα και αποτελεσματικά, ενόψει της ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Τα μέτρα που θεσπίζονται δεν αφήνουν κανέναν απέξω, δίνουν προστασία σε όλους τους εργαζόμενους». Τα παραπάνω, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, απαντήσεις στα πυρά που δέχεται από την αντιπολίτευση, για την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση για την εταιρεία.

«Εργαζόμαστε για το σύνολο των εργαζομένων και επιδιώκουμε το καλύτερο, με πράξεις και όχι με λόγια», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Όχι μόνο δεν έχουμε καμία πρόθεση να κλείσει η ΛΑΡΚΟ, αλλά αντίθετα, θέλουμε να ενδυναμωθεί η ΛΑΡΚΟ και να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες, μελλοντικά, θέσεις απασχόλησης».

«Επίκειται άμεσα ο καθορισμός ημερομηνίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών των υποψηφίων επενδυτών και συνακόλουθα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της διαδικασίας κατακύρωσης στον πλειοδότη, που θα προκύψει στο πλαίσιο των δύο παράλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών, με βάση τη ρήτρα της εκατέρωθεν πλειοδοσίας, που διενεργούνται από την ειδική διαχείριση για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και από το ΤΑΙΠΕΔ, για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε, λαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση των εργαζομένων, εξασφαλίζοντας για όλους τους εργαζόμενους εργασιακό μέλλον. Στην κατεύθυνση αυτή, τόσο για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και την εγκατάσταση του επενδυτή, αλλά και μετά την εγκατάστασή του, κατοχυρώνονται τα εργασιακά δικαιώματα και εξειδικεύονται δέσμες μέτρων για την εργασιακή τους προστασία.
«Εργαζόμαστε για να υπάρξει επενδυτής, ο οποίος θα προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις εκσυγχρονισμού. Μόνο τότε θα καταστεί δυνατό να υπάρξει μια ανταγωνιστική, σε διεθνές επίπεδο, βιομηχανία, σημαντική τόσο για την βιομηχανία της ηλεκτροκίνησης, όσο και για πολλές άλλες βιομηχανίες και εφαρμογές. Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο μέλλον, με σεβασμό στους εργαζόμενους, με σεβασμό στους κόπους και τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας αλλά και στην προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών, που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της μεταλλευτική και μεταλλουργικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λαμβάνονται πρόνοιες για το σύνολο των 1060 εργαζομένων, σε τέτοιο βαθμό εξειδίκευσης και ετοιμότητας, όπως προβλέπεται μέσα στην τροπολογία», είπε ο υπουργός Οικονομικών και εξήγησε ότι με τις διατάξεις που εισάγονται σήμερα για ψήφιση:
– Προβλέπεται άμεση και εφάπαξ καταβολή των νομίμων αποζημιώσεων απόλυσης, ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καταβληθεί από το αποθεματικό του κρατικού Προϋπολογισμού. «’Αρα έχουμε δώσει 53 εκατομμύρια, συν 24 εκατομμύρια, για το σύνολο των εργαζομένων. Και αυτών που είναι συνταξιούχοι και δουλεύουν», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
– Δημιουργείται ασφαλής εργασιακή γέφυρα, με τη θέσπιση δυνατότητας σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, μηνιαίας ή διμηνιαίας διάρκειας, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων, από την ειδική διαχείριση για το σύνολο των εργαζομένων, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που επίσης θα καταβληθεί από το αποθεματικό του κρατικού Προϋπολογισμού.
– Ορίζονται μέτρα κοινωνικής και εργασιακής προστασίας με ενεργοποίηση προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν οι εργαζόμενοι. Το υπουργείο Εργασίας είναι υποχρεωμένο να καταρτίσει ειδικές δράσεις και ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε ΟΤΑ. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από δήμους για εργαζόμενους άνω των 55 ετών, έως την συμπλήρωση των προϋποθέσεων για πλήρη σύνταξη και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα 7 έτη. «’Αρα αυτοί οι εργαζόμενοι, θα πάρουν την αποζημίωση απόλυσης, και θα συνεχίσουν να αμείβονται μέχρι να βγουν στη σύνταξη, μέσα από ΟΤΑ», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Για τους εργαζόμενους κάτω των 55 ετών, που ενδεχομένως δεν προσληφθούν, προβλέπεται ενεργοποίηση δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, για τους απολυμένους εργαζόμενους, συμπλήρωσε.
– Προστατεύονται όλοι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί και απασχολούμενοι με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου, ακόμα και για το χρονικό διάστημα μετά την εγκατάσταση του επενδυτή.

Σχολιάζοντας την βασική κατηγορία που διατυπώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για «σχέδιο απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ, έμπνευσης Μαξίμου», ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι έγιναν διαχρονικά λάθη από πολλές κυβερνήσεις, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο, γιατί τα στοιχεία είναι αμείλικτα και για την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης.
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε εξάλλου στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την περίοδο της υπουργίας του, όπου γινόταν λόγος και για αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.

«Λέτε ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, θέλουμε να κλείσουμε τη ΛΑΡΚΟ. Πολλοί από εσάς όμως δεν γνωρίζετε την ιστορία της ΛΑΡΚΟ. Αν θέλαμε να κλείσουμε τη ΛΑΡΚΟ, θα την είχαμε κλείσει το 2012», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Σχετικά, επικαλέστηκε ανακοίνωση των εργαζομένων της 11.6.2012, σύμφωνα με την οποία, αποφεύχθηκε τότε το κλείσιμο της εταιρείας, «με πρωτοβουλία της ΝΔ και του βουλευτή Φθιώτιδας, Χρήστου Σταϊκούρα». Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός Οικονομικών είπε, πως αν ήθελε η ΝΔ να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ, θα την είχε κλείσει το 2014. Τότε όμως, όπως τόνισε, η ΝΔ πήρε τις σωστές αποφάσεις, τις οποίες «συνέχισε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τόλμησε να τις ολοκληρώσει».

Αλλά και για το 2020, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως, ούτε τότε η κυβέρνηση έκλεισε τη ΛΑΡΚΟ. Όταν δηλαδή, με δύο εξώδικα η ΔΕΗ προειδοποιούσε πως αν δεν πληρωθεί, τότε κλείνει η ΛΑΡΚΟ. «Εμείς δώσαμε 53 εκατομμύρια ευρώ στη ΛΑΡΚΟ, για τη ΔΕΗ και για μισθοδοσία. Πείτε μου, πότε άλλοτε την τελευταία 10ετία, βγήκε ένα ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό για τη ΛΑΡΚΟ;», είπε ο υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει: «Θέλουμε να μείνει όρθια η ΛΑΡΚΟ, όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις».

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση της ΛΑΡΚΟ τα τελευταία χρόνια, δηλαδή στα χρόνια που τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ήταν μηδενικά, η καθαρή της θέση ήταν αρνητική, λόγω συσσωρευμένων ζημιών, διαδοχικών ζημιογόνων χρήσεων και λανθασμένων επιλογών, καθώς η ΛΑΡΚΟ «λειτουργούσε επί χρόνια με αρνητικά ίδια κεφάλαια κίνησης, βασιζόμενη στην καθυστερημένη εξόφληση των υποχρεώσεων της», «έμπαινε συνεχώς μέσα, πλήρωνε τους εργαζόμενους, χρωστούσε παντού». Την πενταετία 2015-2019, όπως είπε, τα χρέη της ΛΑΡΚΟ ήταν 260 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο το 2019 οι ζημίες ήταν 99 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, τόνισε, διογκώνονταν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές, εργολάβους, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, «με ευθύνη όλων μας που κυβερνήσαμε τα τελευταία χρόνια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Η Ελλάδα, στις 21 Ιανουαρίου, καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για μη συμμόρφωση στις αποφάσεις περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ, ύψους 136 εκατομμυρίων ευρώ, με τόκους 170 εκατομμύρια ευρώ. Επιβλήθηκε πρόστιμο επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 4,4 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, μέχρι την εκτέλεση της απόφασης – και κατ’ αποκοπή 5,5 εκατομμύρια ευρώ», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Αν και πολλές κυβερνήσεις επιδίωξαν να πείσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν είναι παράνομες αυτές οι κρατικές ενισχύσεις, καμία κυβέρνηση δεν το κατάφερε τα τελευταία 7 χρόνια, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση, σε εφαρμογή απόφασης της ΕΕ, εκκίνησε το πρόγραμμα εξυγίανσης και η εταιρεία ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Η εγκατάσταση ειδικής διαχείρισης, από τον Μάρτιο του 2020, οδήγησε σε άμεσες ενέργειες εξορθολογισμού του κόστους, σε επιχειρησιακό και χρηματοοικονομικό επίπεδο με τη συμβολή των εργαζομένων. «Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους που συνέβαλαν αυτά τα τρία χρόνια με τις περικοπές που υπέστησαν, αφού η εταιρεία ήταν αδύνατο να συνεχίσει με 99 εκατομμύρια ζημιά κάθε έτος, όπως την βρήκαμε το 2019», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Πολιτικοί αρχηγοί

«Πάρτε πίσω το έκτρωμα με το οποίο πάτε να ολοκληρώσετε το έγκλημα! Διασφαλίστε τη λειτουργία με συνθήκες ασφάλειας» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι με την τροπολογία που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση, σταματά κάθε δραστηριότητα «που σημαίνει ανεργία», απολύονται εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ καθώς και εργαζόμενοι στις εργολαβίες, αυτοκινητιστές, ειδικότητες μηχανημάτων έργου, σταματούν τη λειτουργία τους αντικειμενικά τρία εργοστάσια αμμοβολής, πλήττονται άμεσα προμηθευτές με εκατοντάδες εργαζόμενους, πλήττονται υπηρεσίες και επαγγέλματα χιλιάδων εργαζομένων, που κύριο οικονομικό πνεύμονα έχουν τη μισθοδοσία των άμεσα και έμμεσα εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση τα κάνει όλα αυτά, την ώρα που το νικέλιο έχει σταθεροποιηθεί σε τιμές ιστορικού ρεκόρ με το αιτιολογικό, ότι «δεν βγαίνει η ΛΑΡΚΟ».

Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε, ακόμα μια φορά, τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ τονίζοντας ότι αυτές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

«Και τέτοια πρόταση έχει το ΚΚΕ. Γιατί μόνο το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση, με βάση την οποία η ΛΑΡΚΟ μπορεί και πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της, ως ο μοναδικός φορέας σιδηρονικελιούχων μεταλλευμάτων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, καλύπτοντας πάνω από το 5% της ευρωπαϊκής αγοράς. Προϋπόθεση για να συνεχίσει, όμως τη λειτουργία της είναι η αξιοποίηση προς όφελος του ελληνικού λαού των μεταλλευτικών προϊόντων» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να διασφαλιστούν «και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, με ανθρώπινες, με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς».
Η πώληση της ΛΑΡΚΟ «ήταν προσυνεννοημένη από το δεύτερο μνημόνιο», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας πως «η τιμή του νικελίου από πέρυσι έχει υπερδιπλασιαστεί» αλλά «εσείς δεν έχετε αλλάξει κάτι από το πλάνος σας» και αυτό δείχνει πως «δεν είστε ούτε καπιταλιστές». Το νικέλιο και άλλα μέταλλα της ΛΑΡΚΟ, είπε ο κ. Βαρουφάκης «έχουν πολύ μέλλον. Η κυβέρνηση όμως δίνει το νικέλιο «απελευθερωμένο» από τους εργαζόμενους. Θα μπορούσε αυτή η δημόσια περιουσία μας να αξιοποιηθεί. Στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης που εμείς προτείνουμε και όχι των πράσινων αλόγων της κυβέρνησης, με παραγωγή νικελίου, συσσωρευτών και ανεμογεννητριών, όχι δηλαδή να τις εισάγουμε από την Γερμανία. Αυτό όμως θέλει πλάνο, αλλά για την κυβέρνηση το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα μενού, το θέλει για να παραγγέλνουν οι φίλοι της».

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων
Σε υψηλούς τόνους, οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατήγγειλαν την κυβέρνηση για την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα.
«Το όραμα της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ υλοποιείται στο ακέραιο, μετά την ψήφιση της τροπολογίας του Φεβρουαρίου του 2020 -που σπάσατε αυγά, κύριε Βρούτση- η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 40%, την περικοπή δώρων, την περικοπή επιδομάτων, την πλήρη εγκατάλειψη του εργοστασίου, τη μείωση της παραγωγικής διαδικασίας, με συνέπεια την παραγωγική απαξίωση της εταιρείας», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης σημειώνοντας πως όποιος γνωρίζει τους εργαζόμενους της περιοχής, ξέρει πολύ καλά ότι «κάνουν το σταυρό τους», πριν μπουν στο εργοστάσιο, καθώς δύο χρόνια τώρα δεν εκτελούνται ούτε οι τυπικές, οι αυτονόητες συντηρήσεις. «Μεθοδεύσατε χθες, τη λήψη απόφασης από την πλευρά των εργαζομένων για τη συναίνεση στην τροπολογία. Αποτύχατε. Προσπαθείτε διαρκώς να διασπάσετε το μέτωπο των εργαζομένων. Σας έχουν καταλάβει, όμως, και θα αποτύχετε και στις υπόλοιπες προσπάθειές σας. Από τις υποσχέσεις για καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, πού βρεθήκαμε; Στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, με μία τροπολογία», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για «προσχεδιασμένο έγκλημα», έμπνευσης του μεγάρου Μαξίμου, έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου. «Η ΛΑΡΚΟ, μια από τις λίγες βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, συγκαταλέγεται μέσα στους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2020 να εντάξει τη ΛΑΡΚΟ σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης και ουσιαστικά να την κλείσει ήταν ένα προσχεδιασμένο έγκλημα της Μαξίμου ΑΕ. Μέσα σε συνθήκες στις οποίες οι τιμές του νικελίου είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας, αποδεικνύεται ότι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην παράγει η ΛΑΡΚΟ σύμφωνα με τις δυνατότητές της ήταν μια συνειδητή μεθόδευση απαξίωσής της, καθώς η απώλεια εσόδων από τη χαμένη παραγωγή των τελευταίων ετών ήταν και είναι τεράστια», είπε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που επισήμανε ότι το κόμμα της κάλεσε κατ’ επανάληψη την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ ώστε να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο ή σε τμηματική λειτουργία. «Καλέσαμε την κυβέρνηση να βρει άμεσα λύσεις εξυγίανσης της επιχείρησης ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η επιχείρηση να αποκτήσει ξανά εξωστρέφεια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου το νικέλιο στις διεθνείς αγορές, όπως είπα και πριν, αποτιμάται πάρα πολύ υψηλά», είπε η Τόνια Αντωνίου για να διαπιστώσει: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει καμία διάθεση να μετακινηθεί από την προειλημμένη απόφασή της να κάνει δωράκια σε κολλητούς με κρατικό χρήμα, στέλνοντας τον λογαριασμό στον ελληνικό λαό. Όπως και στο ζήτημα των τραπεζών, λειτουργεί ως ο ντίλερ των μεγάλων και μικρών ιδιωτικών συμφερόντων της χώρας εις βάρος των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και των ευάλωτων πολιτών μας. Το ίδιο κάνει ακριβώς και στη ΛΑΡΚΟ».

Σήμερα, το αίτημα για ενιαία λειτουργία της «ΛΑΡΚΟ», με εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλων των θέσεων εργασίας παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει την τροπολογία την ώρα της μεγάλης ανόδου των τιμών του νικελίου, γεγονός που δείχνει ότι παραμένει ένας θησαυρός, που κάτω από άλλες συνθήκες πραγματικά θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική πλουτοπαραγωγική δύναμη για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού.

«Γι’ αυτό άλλωστε θέλουν να αρπάξουν τη ΛΑΡΚΟ και τα μεταλλεία. Το έγκλημα, λοιπόν, αυτό έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εργαλείο τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Την απαξιώσατε, τη συκοφαντήσατε εδώ και δέκα χρόνια, χωρίς να κάνετε τους αναγκαίους εκσυγχρονισμούς, με αποκορύφωμα αυτά τα τελευταία δυόμισι χρόνια που εντάθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε ειδική εκκαθάριση με στόχο την εκποίηση», είπε ο Μανώλης Συντυχάκης και υπογράμμισε ότι η ΛΑΡΚΟ μπορεί και πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως έχει προτείνει και προτείνει και σήμερα το ΚΚΕ.

«Είναι εμβληματικό, όσον αφορά τη μεθόδευση και το περιεχόμενο, αυτό που κάνετε για τη ΛΑΡΚΟ, πέραν του ότι αφήνετε ανθρώπους χωρίς σπίτι, χωρίς τροφή», ανέφερε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. «Μιλάμε για πάνω από χίλιους ανθρώπους σε πέντε διαφορετικές περιοχές της χώρας μας, τους αφήνετε χωρίς αύριο, ανθρώπους που έχουν δώσει τη ζωή τους, τα χέρια τους. Τα εργατικά ατυχήματα στη ΛΑΡΚΟ ήταν κάτι καθημερινό. Όποιος στοιχειωδώς έχει πάει στις κινητοποιήσεις, θα δει ανθρώπους να τους λείπουν δάχτυλα, να τους λείπουν μέλη. Έχουν δώσει την ψυχή και το σώμα τους για τη ΛΑΡΚΟ και τους πετάτε έτσι με μια μονοκοντυλιά στον δρόμο, στον Καιάδα της ανεργίας», είπε ο Κρίτων Αρσένης που κατήγγειλε την κυβέρνηση για «μαφιόζικη πρακτική» και «εξαπάτηση της Δικαιοσύνης», λέγοντας: «Οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των αντίστοιχων απολύσεων που είχε προτείνει τότε ο διαχειριστής. Η δίκη ήταν για τις 6 Μαΐου, πήγε ο διαχειριστής -δική σας επιλογή- και ζήτησε αναβολή των ασφαλιστικών μέτρων για τις 17 Ιουνίου, επειδή θα γίνονταν διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους. Πριν ολοκληρωθούν αυτές οι διαβουλεύσεις, που ποτέ δεν κάνατε, φέρατε την τροπολογία, για να σταματήσετε τη διαδικασία, αυτήν τη φορά μην επιτρέποντας στο δικαστήριο να αποφανθεί επί των μέτρων σας».

Απόσυρση της τροπολογίας

Νωρίτερα, με την έναρξη της συζήτησης η αντιπολίτευση είχε ζητήσει την απόσυρση της.
Η τροπολογία, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος που ζήτησε πρώτος τον λόγο, “με αυτό το κατάπτυστο άρθρο (άρθρο 6), δίνει το δικαίωμα στον ειδικό εκκαθαριστή της ΛΑΡΚΟ να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις όλων των εργαζομένων και ταυτόχρονα να συνάπτει και συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενός ή δύο μηνών”.

«Αποτελεί απρόκλητη μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης για να παρακάμψει τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων, τον αγώνα διαρκείας που κάνουν για να διατηρηθεί η εταιρεία και οι θέσεις εργασίας αλλά και να προλάβει την απόφαση του δικαστηρίου που θα συνεδριάσει 17 Ιουνίου, στο οποίο έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι με ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στις ομαδικές απολύσεις», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι το άρθρο αυτό αποτελεί «έγκλημα», τόσο σε βάρος των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ όσο και σε βάρος των παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει.
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να απαλλαγεί από τα λεγόμενα βαρίδια που είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι κατακτήσεις τους και να παραδώσει καθαρή, χωρίς εργαζόμενους με δικαιώματα την εταιρεία, στις ορέξεις του επίδοξου επενδυτή», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημειώνοντας πως αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το άρθρο για τη ΛΑΡΚΟ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Μίλησε επίσης για ένα ακόμη βήμα της προδιαγεγραμμένης απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ στην οποία όλες οι κυβερνήσεις έβαλαν το χέρι τους.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατατέθηκε και από την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο να καταγγέλει ότι η τροπολογία κατατέθηκε βράδυ Παρασκευής και αφού είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής γιατί, όπως φαίνεται, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στις επιτροπές της Βουλής και τον κοινοβουλευτικό διάλογο. «Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται σε αυτή τη Βουλή για άλλη μια φορά. Τροπολογία που έρχεται Παρασκευή, μετά τις επιτροπές, για να μειώσετε το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Σας ενδιαφέρει μόνο το πολιτικό κόστος και όχι η ουσία, όχι η συζήτηση, όχι ο συμβιβασμός», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Συνεχίζεται με απαράδεκτο τρόπο η αποβιομηχανοποίηση της χώρας. Για άλλη μια φορά πυροβολούμε τα πόδια μας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας που επίσης ζήτησε την απόσυρση της διάταξης για τη ΛΑΡΚΟ γιατί την οδηγεί σε λουκέτο σε μια εποχή που οι τιμές του νικελίου βρίσκονται στα ύψη.
Παραπάνω από 85% ίσως το 90% του νικελίου παράγει η χώρα μας, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης και υπογράμμισε πως αν αυτή η «κατάπτυστη» τροπολογία ψηφιστεί, εκτός από 1084 εργαζόμενους που θα μείνουν στο δρόμο, παραπάνω από 300 οικογένειες θα μείνουν άστεγες. Ο κ.Γρηγοριάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με «μαφιόζικο» τρόπο έφερε τη διάταξη στη Βουλή, «χωρίς μάλιστα να τολμήσει να αναφέρει το όνομα της ΛΑΡΚΟ μέσα στη διατύπωση της».
«Είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται με τις τροπολογίες, ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία», είπε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου που υπογράμμισε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι μια από τις λίγες βαριές βιομηχανίες στη χώρα και είναι μια από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. «Το 2020 αναλάβατε μια νομοθετική πρωτοβουλία, για την οποία σας είπαμε ότι θα είναι ατελέσφορη. Και αυτό αποδεικνύεται σήμερα με το να την εντάξετε σε ειδικό καθεστώς, σε μια στιγμή που οι τιμές σιδηρονικελίου είναι οι υψηλότερες της δεκαετίας», είπε η κ. Γιαννακοπούλου και κατήγγειλε ότι είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην παράγει η ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τις δυνατότητες της.
«Μιλάμε εδώ μέσα, λες και βρισκόμαστε εδώ ως άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. Δηλαδή, είναι χωρίς ευαισθησία η κυβέρνηση; Θέλει να κάνει κακό σε εργαζόμενους και στην οικονομία; Δεν είναι ζήτημα που απασχολεί την πολιτική ζωή δεκαετίες τώρα;», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, με απόλυτη συνέπεια με το παρελθόν και τις δεσμεύσεις της, έφερε την τροπολογία διότι η ΛΑΡΚΟ είναι μια επιχείρηση με δεκάδες εκατομμύρια ζημιά και αυτές οι ζημιές επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τον φορολογούμενο. «Η κυβέρνηση επιδιώκει παρέμβαση για την εξυγίανση, με πρόβλεψη 32 εκατομμυρίων η οποία θα στηρίξει με προγράμματα απασχόλησης τους εργαζόμενους, να συνταξιοδοτηθούν κάποιοι, να προχωρήσει η εξυγίανση ώστε να είναι η ΛΑΡΚΟ κερδοφόρα στο μέλλον. Δεν προχωράς αν δεν πάρεις γενναίες αποφάσεις. Η δύσκολη μετάβαση είναι για εμάς πολιτική απόφαση, στηρίζονται οι εργαζόμενοι που στο τέλος της διαδικασίας όμως θα ωφελήσει τον ελληνικό λαό και τα δημόσια οικονομικά της χώρας».