Πηγή Εικόνας: JESHOOTS στο pexels

Επί τα χείρω αναθεωρούν οι αναλυτές τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της παγκόσμιας αγοράς smartphones το 2022, εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας, οικονομικής αβεβαιότητας και ασθενέστερης ζήτησης. Φέτος, εκτιμάται ότι θα διατεθούν στη διεθνή αγορά περίπου 1,31 δισ. συσκευές smartphones, αριθμός μειωμένος κατά 3,5% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Οι εκτιμήσεις ανήκουν στην IDC (Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker), ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ, με την εταιρεία να μειώνει και μάλιστα σημαντικά, τις προβλέψεις της για την πορεία της αγοράς κατά το τρέχον έτος, μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης και αυξανόμενες προκλήσεις τόσο στην προσφορά, όσο και στη ζήτηση. Η ίδια η IDC είχε δώσει σε προηγούμενη εκτίμηση θετική πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 1,6% στην παγκόσμια αγορά smartphones κατά το 2022.

Ανάπτυξη 5% το 2023

Η εταιρεία ερευνών διευκρινίζει ότι η πτώση στις πωλήσεις smartphones θα περιοριστεί μόνο στο 2022 και δεν θα επεκταθεί χρονικά. Για την ακρίβεια, η IDC αναμένει ανάκαμψη των πωλήσεων από το 2023, προβλέποντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 1,9% έως το 2026.

Με την επιφύλαξη για τυχόν νέα πισωγυρίσματα, οι προκλήσεις της αγοράς θα αμβλυνθούν μέχρι το τέλος του 2022, με τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις προμήθειες ημιαγωγών να χαλαρώνουν το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ως αποτέλεσμα, η αγορά θα ανακάμψει το 2023 με 5% ανάπτυξη.

“Η βιομηχανία των smartphones αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις από πολλά μέτωπα, αποδυνάμωση της ζήτησης, πληθωρισμός, συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και συνεχείς περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα lockdowns έπληξαν την παγκόσμια ζήτηση και προσφορά ταυτόχρονα μειώνοντας τη ζήτηση στη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, την Κίνα και πιέζοντας την προσφορά, λόγω των αρρυθμιών στην αλυσίδα εφοδιασμού”, αναφέρει η IDC.

Ο πόλεμος και η αγορά smartphones

Από γεωγραφική άποψη, η μεγαλύτερη πτώση το 2022 αναμένεται στις πωλήσεις smartphones στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ) με αποστολές μειωμένες κατά 22%. Η αγορά της Κίνας προβλέπεται να μειωθεί κατά 11,5% ή περίπου κατά 38 εκατ. μονάδες, που αντιστοιχεί περίπου στο 80% της παγκόσμιας μείωσης του όγκου αποστολών φέτος.

Η αγορά της Δυτικής Ευρώπης, από την πλευρά της, αναμένεται να υποχωρήσει κατά 1%, ενώ οι περισσότερες άλλες περιοχές του πλανήτη θα δουν θετική πορεία της αγοράς smartphones φέτος, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας/Ειρηνικού (εκτός Ιαπωνίας και Κίνας) με ανάπτυξη 3%.

Κόντρα στο ρεύμα το 5G

Κόντρα στο πτωτικό ρεύμα θα κινηθούν οι πωλήσεις συσκευών 5G, που αναμένεται να αυξηθούν κατά 25,5% σε ετήσια βάση το 2022 και να αντιπροσωπεύουν το 53% των νέων αποστολών.

Συνολικά, εκτιμάται ότι θα πωληθούν διεθνώς σχεδόν 700 εκατ. συσκευές smartphones με μέση τιμή πώλησης (ASP) τα $608.
Μακροπρόθεσμα, το 5G αναμένεται να φτάσει σε μερίδιο όγκου 78% το 2026 με ASP $440.