Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύγχρονο εξοπλισμό ανακύκλωσης, ο οποίος θα είναι ενοποιημένος με υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών, αλλά και με τις μονάδες επεξεργασίας, την κατασκευή των οποίων έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, θα αποκτήσουν άμεσα 50 δήμοι της Αττικής, χωρίς καμία επιβάρυνση των πολιτών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σχετική απόφαση πλήρους χρηματοδότησης πέντε ολοκληρωμένων έργων ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ, συνολικού προϋπολογισμού 98,3 εκατ. ευρώ, ήδη ανακοινώθηκε με Πράξεις που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το έργο αφορά στη δωρεάν παραχώρηση για χρήση σε 50 εκατ. των 66 Δήμων, σύγχρονου εξοπλισμού ανακύκλωσης, στη βάση μιας συμφωνίας – πλαίσιο του ΕΔΣΝΑ, η οποία υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου 2021 στο Ζάππειο, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, δημάρχων.

Με την ενίσχυση αυτή θα υπάρξει σημαντικό περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος καθώς θα προστεθούν επιπλέον 130.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών στην Αττική, αυξάνοντας κατά 50% τις επιδόσεις ανακύκλωσης ενώ θα υπάρξει άμεσο οικονομικό όφελος της τάξης των 3 εκατ. ευρώ, ετησίως, για τους πολίτες, μόνον από την αποφυγή επιβολής του τέλους ταφής που χρεώνονται οι Δήμοι για κάθε τόνο σκουπιδιών που θάβεται στη Φυλή.

«Υλοποιούμε με συνέπεια τις δεσμεύσεις μας, για μια “πράσινη” Αττική, “πρώτη” Περιφέρεια στην Ανακύκλωση», τόνισε με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης και μεταξύ άλλων επισήμανε: «Η “πράσινη μετάβαση” της Αττικής γίνεται πράξη. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να χρηματοδοτηθεί με περίπου 100 εκατ. ευρώ προς όφελος των πολιτών 50 Δήμων της Περιφέρειας ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανακύκλωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη…Αλλάζουμε το τοπίο στην ανακύκλωση, αναδεικνύουμε τους πολίτες πρωταγωνιστές παρέχοντας στους Δήμους σύγχρονα εργαλεία, που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον δύσκολο στόχο του 55% ανακύκλωση ως το 2025».