Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης και οι μεγάλες επενδύσεις που ενισχύουν τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη 2η ημέρα του 5ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2022, που διοργανώνεται από τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr.

Στην ειδική συνεδρία συμμετείχαν οι Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής Ταμείου Ανάκαμψης, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, γγ Ενωσιακών Πόρων υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εντεταλμένος σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος ΤΑΙΠΕΔ, Costanzo Graffi, Strategy and Business Development Director AECOM και Βλάσης Σφυρόερας, διευθυντής Ανάπτυξης της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ-Σύμβουλοι Μηχανικοί».

Ν. Μαντζούφας: Πρωτοφανείς πόροι για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια

Ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας, έκανε λόγο για πρωτοφανή κονδύλια με τα οποία θα βρεθεί η χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί με πρωτοφανείς πόρους. Υπάρχει αυτή η πρόκληση και πιστεύω θα απαντήσουμε θετικά αλλά χρειάζεται εγρήγορση».

Ο κ. Μαντζούφας τόνισε πως για να απορροφήσει η χώρα με επιτυχία τα κονδύλια χρειάζεται καλύτερη οργάνωση του Δημοσίου, αποτελεσματικότερες δημοπρατήσεις και συμβασιοποιήσεις έργων. Τέλος, ανέφερε πως και η αγορά πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Δ. Παπαγιαννίδης: Βασικός «παίκτης» στις υποδομές το υπουργείο

Σε βασικό «παίκτη» των υποδομών μετεξελίσσεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαγιαννίδη, γγ Ενωσιακών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως είπε, το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει 21 μεγάλα έργα, εκ των οποίων τα 7 θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ με τον συνολικό προϋπολογισμό τους να ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννίδη τα παραπάνω αποτελούν αριθμό-ρεκόρ για τον κλάδο της γεωργίας όσον αφορά τις υποδομές, ενώ όπως τόνισε, «για πρώτη φορά θα εισέλθουμε στον τομέα των εγγειοβελτιωτικών έργων, είτε με φράγματα, είτε με δίκτυα αξιοποίησης, με νέες τεχνολογίες, τα οποία θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ σε βάθος 25ετίας».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα βγει στην αγορά με ένα τεράστιο capex, συνεπικουρούμενο από ανεξάρτητους μηχανικούς, για έργα τα οποία ήδη διαθέτουν οριστικές μελέτες και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Π. Σταμπουλίδης: Εθνική προσπάθεια η υλοποίηση των Έργων Στρατηγικής Σημασίας

Στην επιτυχή έκβαση της πρώτης μεγάλης πρόκλησης της νέας Μονάδας Ωρίμανσης Έργων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) αναφέρθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η οποία αφορά στην προκήρυξη και συμβασιοποίηση, μέσα σε μόλις δυόμιση μήνες, 8 μεγάλων clusters, προϋπολογισμού σχεδόν 50 εκατ. ευρώ, για την καθαριότητα και την δασική προστασία μεγάλων εθνικών δρυμών.

«Το ΤΑΙΠΕΔ έχει κατοχυρώσει ότι είναι για τα δύσκολα. Έφερε εις πέρας τις πιο δύσκολες αποκρατικοποιήσεις προς όφελος των πολιτών και τώρα, καλείται να αξιοποιήσει το μοναδικό know-how των στελεχών μας στην ωρίμανση έργων, ιδιοκτήτης των οποίων είναι το ελληνικό Δημόσιο. Έτσι, δημιουργήθηκε η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων Στρατηγικής Σημασίας (PPF), για να βοηθήσει επί της ουσίας το κράτος στην υλοποίηση έργων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και θα δώσουν περαιτέρω ανάπτυξη, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι συνολικά τα έργα που θα ωριμάσει το PPF αντιστοιχούν σε 5,2 δισ. ευρώ.

«Είναι σημαντικό για εμάς ότι λειτουργούμε κάτω από ένα πλαίσιο επίτευξης οροσήμων. Αυτό είναι και το δομικό στοιχείο της επιτυχίας του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο τρόπος που λειτουργούμε διασφαλίζει ότι αυτά που αναλαμβάνουμε, θα γίνονται στην ώρα τους και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης, διευκρινίζοντας, σχετικά με το PPF, ότι δεν υποκαθιστά τις δημόσιες αρχές, αλλά τις υποστηρίζει επικουρικά στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και παρακολούθηση των έργων.

Έφερε δε ως παράδειγμα ορισμένα συμβολικά έργα της Μονάδας, όπως η αναβάθμιση του στεγάστρου Καλατράβα και η ανάπλαση του προαυλίου χώρου του ΟΑΚΑ, τα νέα βιομηχανικά πάρκα, η αναβάθμιση των υποδομών Υγείας της χώρας, αλλά και ο ποδηλατόδρομος, συνολικού μήκους 18 χλμ., που θα ολοκληρώσει τη μεγάλη ανάπλαση που συντελείται στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής. «Θα κάνουμε τα πάντα ώστε τα έργα να υλοποιηθούν παρά τις δυσκολίες γιατί για εμάς αυτή είναι εθνική προσπάθεια», είπε κλείνοντας.

C. Graffi: Παγκόσμια εξειδίκευση, τοπική εφαρμογή

Τη σημασία που αποκτούν και στον κατασκευαστικό κλάδο οι δράσεις ESG και κοινωνικής ευθύνης τόνισε ο Costanzo Graffi, Strategy and Business Development Director της AECOM.

«Για εταιρείες όπως η δική μας» είπε ο C. Graffi «είναι σημαντικό να ακολουθούμε έργα με προτεραιότητα στα ESG, έχουμε μία ηθική υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους και τις κοινωνίες. Η εταιρεία μας απασχολεί 50.000 υπάλληλους παγκοσμίως, έχουμε και συγκεντρώνουμε εμπειρία από όλους αυτούς την οποία μεταφέρουμε στα επόμενα έργα μας».

Ο C. Graffi τόνισε ότι η παρούσα συγκυρία για τις υποδομές και τις μεταφορές είναι ευνοϊκή καθώς γίνονται μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο, με έμφαση στα «πράσινα έργα».

«Παγκόσμια εξειδίκευση, τοπική εφαρμογή» είναι το κλειδί της επιτυχίας ανέφερε ο C. Graffi, που τόνισε ότι στα έργα που αναλαμβάνει η εταιρεία του φροντίζει να γνωρίζει τις ανάγκες της τοπικής αγοράς και να εγκαθιστά επί τόπου ομάδες εργαζομένων.

«Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι δύσκολο να βρεθεί προσωπικό» παραδέχθηκε ο Graffi, αναφέροντας ότι η δική του εταιρεία πολλές φορές «μεταφέρει» εργαζόμενους από το ένα κράτος στο άλλο για να καλύψει κενά.

Β. Σφυρόερας: Τα έργα που θα γίνουν στον άξονα τη πράσινης μετάβασης πρέπει να είναι καθοριστικά

Ο διευθυντής ανάπτυξης της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ-Σύμβουλοι Μηχανικοί», Βλάσης Σφυρόερας, ξεκίνησε την τοποθέτηση του κάνοντας λόγο για μια μεγάλη πρόκληση που έχει η χώρα. Να καταφέρει να απορροφήσει κονδύλια που μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 200 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και τραπεζικών μέσω μόχλευσης. Τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση καθώς η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα στην Ευρώπη σε απορρόφηση κεφαλαίων.

Σχετικά με τον άξονα της πράσινης μετάβασης, ο κ. Σφυρόερας ανέφερε ότι «θα πρέπει όλα τα έργα που θα γίνουν σε αυτόν τον τομέα να είναι καθοριστικά έτσι ώστε την επόμενη δεκαετία να μπορούμε να λέμε σαν χώρα ότι έχουμε προχωρήσει σε αυτόν τον τομέα».

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Ηλίας Παλιαλέξης.