Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την κοινή τους θέση ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι του επιχειρείν δεν αντιλαμβάνονταν το πλήθος και μέγεθος των ωφελειών από την ενσωμάτωση της έρευνας και καινοτομίας στη δραστηριότητα και διεθνή παρουσία τους στην παγκόσμια αγορά, διατύπωσαν οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, στη διάρκεια της τοποθέτησής τους στην πρώτη ενότητα διήμερου συνεδρίου, που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Το συνέδριο, που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, συνδιοργανώνουν το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, ο δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΟΚ!Τhess, το Τecs Capital, το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Κέντρο Αρχιμήδης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Endeavor Greece, το Uni.fund, το Metavallon και η Bayer Ηellas.

Διαπίστωση των συμμετεχόντων στην ενότητα «Δράσεις Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων», αποτέλεσε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει άρδην το κλίμα σε επίπεδο πολιτείας σε ό,τι αφορά την σημασία και προαγωγή της έρευνας και καινοτομίας σε διάφορα πεδία της οικονομίας, αλλά και το ότι πλέον τόσο επιχειρηματίες, όσο και ακαδημαϊκοί και ερευνητές, όχι μόνο ανέπτυξαν την απαιτούμενη κουλτούρα για την υιοθέτηση και αξιοποίησή τους, αλλά και αντιλήφθηκαν την ύψιστη σημασία σύνδεσής τους.

Η Ελλάδα αλλάζει, η τριτοβάθμια εκπαίδευση εκσυγχρονίζεται και εστιάζει δομικά στην εξωστρέφεια και πλέον, «με ανοιχτό μυαλό και όπλο τη συνεργατικότητα, μπορούμε χέρι χέρι με το επιχειρείν να προχωρήσουμε στη δημιουργία καινοτόμων δράσεων που όχι μόνο θα εξασφαλίσουν βιωσιμότητα, αλλά θα επιτρέψουν στη χώρα μας να πρωταγωνιστήσει στη παγκόσμια σκακιέρα», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. Λέγοντας ότι οι συνέργιες είναι μονόδρομος, ο ίδιος τόνισε ότι το ΑΠΘ αποτελεί τον πυρήνα του οικοσυστήματος καινοτομίας στη Βόρεια Ελλάδα και σημείωσε ότι πρέπει να πάψει η ενοχοποίηση της εκμετάλλευσης της έρευνας προς όφελος της οικονομίας σε διάφορα πεδία της χώρας.

Υπογράμμισε, την επιτακτική ανάγκη οι άνθρωποι των ελληνικών πανεπιστημίων της χώρας να εκπαιδεύσουν ακόμη περισσότερο τις ακαδημαϊκές δομές και μονάδες, αλλά και τα άτομα επάνω στις επιχειρηματικές δεξιότητες και λέγοντας ότι η σύνδεση της έρευνας με την αγορά έχει κάνει πολλά βήματα προς τα εμπρός, σημείωσε «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

Για την σημασία της άρσης πολλών γραφειοκρατικών εμποδίων από πλευράς της πολιτείας, που φρέναραν την άνθιση των έρευνας και καινοτομίας, μίλησε ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου, σημειώνοντας ότι είναι το μέγεθος, αλλά και ο προσανατολισμός των ελληνικών επιχειρήσεων που μέχρι πρόσφατα καθιστούσε δύσκολη την ανάπτυξη στους κόλπους τους, τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι στο ΠΑΜΑΚ είναι στα σκαριά η σύσταση Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη κινητροδοτείται η έρευνα, παρέχοντας χρηματοδότηση για την υποβολή προτάσεων σε διεθνή ανταγωνιστικά προγράμματα.

Με προσανατολισμό το να παραμείνει η Δυτική Μακεδονία ενεργειακός κόμβος, και έτσι παρά την απολιγνητοποίηση να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής και να μετεξελιχθεί σε κόμβο υδρογόνου, κινούνται οι ενέργειες του Πανεπιστημίου της περιοχής, όπως ανέφερε ο αντιπρύτανης Έρευνας, Στέργιος Μαρόπουλος. Μίλησε για την σύσταση Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και τη δημιουργία, έως το 2025, Τεχνολογικού Πάρκου, σε έκταση 500 στρεμμάτων εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος, τονίζοντας, ότι ήδη υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον από εταιρείες, για εγκατάστασή τους σε αυτό. Σημείωσε ότι στα σχέδια βρίσκεται η κατασκευή Data Center που θα υποστηρίζει την ψηφιοποίηση στην περιοχή και επισήμανε ότι ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσε τροχοπέδη το μικρό μέγεθος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή για την αξιοποίηση της ακαδημαϊκής έρευνας, σήμερα «τα πράγματα βελτιώνονται σημαντικά».

Στην ανακοίνωση ότι ξεκινά άμεσα τη λειτουργία του η θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ξάνθη, που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί έως και 12 ερευνητικές ομάδες, προχώρησε από την πλευρά της η αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Μαρία Μιχαλοπούλου, προσθέτοντας ότι έχει ήδη σχεδιαστεί και κατασκευαστεί, μέσω ΣΔΙΤ, η λειτουργία ενός Ερευνητικού Κέντρου στον ίδιο χώρο. Επισήμανε ότι τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο το πλαίσιο λειτουργίας κανονισμού του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του εκπαιδευτικού ιδρύματος και υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης των ισχυρών δεσμών μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τη συνεργασία τους με τα ερευνητικά κέντρα και με τις δομές της πολιτείας.

Τη διαδικαστική συνθετότητα, που όμως με τον νέο νόμο ελαττώνεται σε μεγάλο βαθμό, προέταξε ως το μέγα ζητούμενο προς επίλυση ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Αθανάσιος Καϊσης, λέγοντας ότι στα σχέδιά τους εντάσσεται μεταξύ άλλων και η υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας με φορείς της βιομηχανίας.

Αύριο οι υπογραφές για την εγκατάσταση ΕΚΕΤΑ στο Thess INTEC

Στο μεταξύ, αύριο θα υπογραφεί το συμβόλαιο για την εγκατάσταση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στο μεγάλο Πάρκο 4ης Γενιάς, το Thess Intec, γνωστοποίησε από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, Δημήτρης Τζοβάρας, εκφράζοντας την ευχή του το 2024 «να βλέπω τα μπετά των νέων μας κτιρίων που θα διαμορφώνονται συνολικά σε 18.000 τετραγωνικά μέτρα». Υπενθύμισε, ότι το ΕΚΕΤΑ έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 34 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τον διπλασιασμό των υποδομών και του προσωπικού του. «Είμαστε στην αφετηρία μιας νέας εποχής που θα μας βρει πιο έτοιμους από ποτέ για συνεργασίες», τόνισε ο ίδιος, λέγοντας, «παλιά οι εταιρείες έρχονταν σε εμάς για να τις βάλουμε σε προγράμματα. Σήμερα όμως, έρχονται κυρίως για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών που θα τις βοηθήσουν να επιβιώσουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό», τόνισε.

Στο χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος οικονομικών δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας ανέφερε ότι η υιοθέτηση καινοτομίας αποτελεί την απάντηση σε όλες τις αστικές προκλήσεις σε όλα τα πεδία, ενώ η γενική διευθύντρια δικτύου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, Αναστασία Ναζίδου, τόνισε ότι η ΕΤΕ έχει στα σκαριά σημαντικές καινοτομίες στα προϊόντα της, που θα τις γνωστοποιήσει στο επόμενο διάστημα.

Στην ενότητα «Τα funds στο Growth», εκπρόσωποι μεγάλων fund στην Ελλάδα ανέφεραν ότι διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους χιλιάδες εκατοντάδες κεφάλαια για επένδυση σε ελληνικές εταιρείες, τόνισαν ότι στην Ελλάδα δεν «έχουμε δει ακόμη τίποτα σε επίπεδο καινοτομίας και σημείωσαν ότι η διεθνής συγκυρία ναι μεν δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά χρειάζεται προσοχή.