Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κέρδη μετά από φόρους 125,4 εκατ.ευρώ ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2022 η Alpha Bank. Τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 134 εκατ.ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, δήλωσε:

«H Alpha Bank κατέγραψε μία ισχυρή δυναμική τους πρώτους μήνες του 2022, επιβεβαιώνοντας ότι η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης που προβλέπει το Στρατηγικό της Σχέδιο αποφέρει βιώσιμη κερδοφορία, κεφαλαιακή ευρωστία, βελτιωμένα έσοδα και ενίσχυση όλων των βασικών μεγεθών. Βρισκόμαστε σε τροχιά επίτευξης των στόχων μας για το 2022, την ίδια στιγμή που ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων υποχώρησε στο 12% τον Μάρτιο και αναμένεται να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό ήδη από το β’ τρίμηνο του έτους.

 

Αξιοποιώντας την αναπτυξιακή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του 2021, η Alpha Bank συνέχισε να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία με αυξανόμενο ρυθμό, καταγράφοντας πιστωτική επέκταση της τάξης των 1 δισ.ευρώ αποτέλεσμα που βασίστηκε σε νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 2,4 δισ. ευρώ στο τρίμηνο. Σημαντικό μέρος αυτής της στήριξης διοχετεύθηκε προς τις Επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας την επάρκεια και την υψηλή ποιότητα του δικτύου Τραπεζικής Επιχειρήσεων του Ομίλου, αλλά και την αξία της αναλυτικής προετοιμασίας που είχε προηγηθεί. Αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, με μεγάλα χρηματοδοτικά σχέδια να έχουν δρομολογηθεί στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών.

 

Τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα στις χορηγήσεις νέων δανείων, συμβαδίζουν με τις σταθερά υψηλές αποδόσεις της Τράπεζας στον τομέα διαχείρισης χαρτοφυλακίου, που για τέταρτο συνεχές τρίμηνο αποφέρει έσοδα από προμήθειες ύψους άνω των 100 εκατ.ευρώ, καθώς και με την περαιτέρω μείωση της βάσης κόστους, αυξάνοντας τη λειτουργική μας αποδοτικότητα στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου.

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει, αναμφίβολα, αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Όμως, παρά τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ισχυρές για το 2022, με βελτίωση των ποσοστών απασχόλησης, ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού και νέες σημαντικές επενδύσεις στη χώρα. Χάρη στην επιτυχή πορεία αναδιάρθρωσής μας, η Alpha Bank βρίσκεται, πλέον, σε θέση ισχύος για να υποστηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη νέα εποχή ανάπτυξης και προόδου».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων:

Η τραπεζική δραστηριότητα το α΄τρίμηνο 2022 αναδεικνύει την απρόσκοπτη εκτέλεση του Επιχειρηματικού Σχεδίου

 

• Το α’ τρίμηνο 2022, η Alpha Bank συνέχισε τη δυναμική της πορεία στις χορηγήσεις νέων δανείων σύμφωνα με το Στρατηγικό της Σχέδιο. Η συνεχής επέκταση του εγχώριου χαρτοφυλακίου Εξυπηρετούμενων Δανείων με ρυθμό υψηλότερο της αγοράς για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, με καθαρή πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ προς Επιχειρήσεις, επιβεβαιώνει τη δυναμική του Δικτύου στις πιστοδοτήσεις Επιχειρήσεων. Σε επίπεδο Ομίλου, τα Εξυπηρετούμενα ανοίγματα αυξήθηκαν κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 29,7 δισ. (+ 1,1 δισ.).

• Οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2022 (1,6 δισ. το δ’ τρίμηνο), παρέχοντας σημαντική στήριξη στην ελληνική οικονομία.

• Η δυναμική στην επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου αναμένεται να διατηρηθεί κατά τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η Τράπεζα έχει ήδη εξασφαλίσει αναδοχές σε σημαντικά έργα χρηματοδότησης Μεγάλων Επιχειρήσεων, στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών.

• Συνεχής βελτίωση στην ποιότητα του ισολογισμού του Ομίλου: Ο Δείκτης ΜΕΑ μειώθηκε σε 12% τον Μάρτιο 2022, από 43% ένα χρόνο πριν και αναμένεται να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό το δεύτερο τρίμηνο.

• H αύξηση των χορηγήσεων δανείων και η ανθεκτική επίδοση των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των Εσόδων από Προμήθειες σε 108 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2022, επίδοση που ξεπερνά το όριο των 100 εκατ.ευρώ για τέταρτο συνεχές τρίμηνο.

• Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου μειώθηκαν κατά 0,1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 46,9 δισ.ευρώ κυρίως λόγω εποχικότητας. Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας της Alpha Bank θα συνεχίσει να ενισχύει τα υπό διαχείριση κεφάλαια των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

 

Το α’ τρίμηνο 2022, η Alpha Bank αξιοποίησε με επιτυχία τα οφέλη του επιχειρηματικού της μοντέλου

• Σε επαναλαμβανόμενη βάση (μη λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης των συναλλαγών ΜΕΑ, του μικρότερου ημερολογιακά τριμήνου και της επιβάρυνσης που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο λόγω της πρόωρης εξόφλησης του Προγράμματος TLTRO-III), το Καθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 1,2%, επωφελούμενο από την αύξηση των δανείων και των εσόδων χρεογράφων. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Καθαρό Έσοδο Τόκων μειώθηκε κατά 4,9% σε τριμηνιαία βάση, και ανήλθε σε 283,2 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της επιτάχυνσης της εξυγίανσης του ισολογισμού καθώς και του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης.

• Η Alpha Bank συνεχίζει να βελτιώνει ποιοτικά την κερδοφορία της, καθώς η συνεισφορά των ΜΕΑ στο Καθαρό Έσοδο Τόκων μειώθηκε σε ποσοστό 14% το α’ τρίμηνο 2022, έναντι 33% το προηγούμενο έτος.

• Η αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες συνεχίστηκε το α’ τρίμηνο 2022 (+3,5% σε τριμηνιαία βάση) παρά την εποχικότητα, αντανακλώντας τη σημαντική ανάκαμψη στη χορήγηση δανείων, λόγω της συμμετοχής της Τράπεζας στη χρηματοδότηση έργων.

• Παρά τη χαμηλότερη συνεισφορά των καθαρών εσόδων από τόκους, ανθεκτική ήταν η επίδοση των κύριων λειτουργικών εσόδων (+0,5% σε τριμηνιαία βάση).

• Tο α’ τρίμηνο 2022, τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 7,4% σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων εξόδων τρίτων και εξόδων προβολής και διαφήμισης. Σε ετήσια βάση, τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 4,9%, λόγω της μείωσης των Δαπανών Προσωπικού. Η Τράπεζα αναμένεται να ισχυροποιήσει την ηγετική της θέση αναφορικά με τη λειτουργική της αποτελεσματικότητα, καθώς έχει ήδη εξασφαλίσει εξοικονόμηση κόστους από συναλλαγές ύψους 18 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, που αναμένεται να λογιστικοποιηθεί με την ολοκλήρωσή τους.

• To Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε 163,8 εκατ.ευρώ αυξημένο κατά 15,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας.

• To α’ τρίμηνο 2022, το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε 273,8 εκατ. έναντι 135,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις και της μείωσης των «Εξαιρούμενων κονδυλίων».

• Το δ’ τρίμηνο, οι ζημίες απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου, μη λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης των εξόδων διαχείρισης καθυστερήσεων, ανήλθαν σε Ευρώ 35,6 εκατ. έναντι Ευρώ 99,8 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της σημαντικής εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ και της οργανικής μείωσης των ΜΕΑ κατά το α’ τρίμηνο, με το κόστος πιστωτικού κινδύνου να διαμορφώνεται σε 381 μονάδες βάσης. Τα έξοδα διαχείρισης καθυστερήσεων ανήλθαν σε 14,9 εκατ. Επιπλέον, η επίπτωση από απομειώσεις που σχετίζονται με συναλλαγές ανήλθε σε 612 μονάδες βάσης, σχετιζόμενη με τις αναμενόμενες μη οργανικές ενέργειες διαχείρισης των Καθυστερήσεων για το 2022.

• Κέρδη μετά από φόρους 125,4 εκατ. ευρω. Προσαρμοσμένα Κέρδη μετά από Φόρους 134 εκατ.ευρώ.

 

Κεφαλαιακή Eπάρκεια, Ρευστότητα και Διαχείριση Καθυστερήσεων

• Η κεφαλαιακή θέση παραμένει ισχυρή με τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 16,3%, και σε 15,1% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ αντίστοιχα, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση στα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs) των συμφωνημένων συναλλαγών ΜΕΑ και της θετικής επίπτωσης στα κεφάλαια από τη συναλλαγή Prometheus. Η θετική επίπτωση από τις προγραμματισμένες ενέργειες επιχειρηματικής ανάπτυξης αναμένεται να αντισταθμίσει μερικώς τον αρνητικό αντίκτυπο από τις επικείμενες συναλλαγές ΜΕΑ.

• Στο τέλος Μαρτίου 2022, τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν σε Ευρώ 5,6 δισ.

• Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου μειώθηκε στο 12,2% από 42,8% το

προηγούμενο έτος. Η ολοκλήρωση των επικείμενων συναλλαγών ΜΕΑ το β’ τρίμηνο αναμένεται να οδηγήσει σε μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΑ ως τα μέσα του 2022. Σε επίπεδο Ομίλου, ο Δείκτης Καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 6,6% στο τέλος Μαρτίου 2022.

• Τα μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 0,2 δισ. Ευρώ και ανήλθαν σε 4,7 δισ., ως αποτέλεσμα οργανικής μείωσης των μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και μεμονωμένων πωλήσεων δανείων (αναχρηματοδότηση χαρτοφυλακίων).

• Ο Δείκτης Κάλυψης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου ανέρχεται σε 48%, ενώ στην Ελλάδα σε 46%. Σε επίπεδο Ομίλου, ο Δείκτης Κάλυψης Καθυστερήσεων ανέρχεται σε 89%, ενώ ο συνολικός Δείκτης Κάλυψης Καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 141%.

• Το ισχυρό χρηματοδοτικό προφίλ του Ομίλου αντανακλάται στον Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR), ο οποίος διαμορφώθηκε σε 174% στο τέλος Μαρτίου 2022, ποσοστό αρκετά υψηλότερο του εποπτικού ορίου, καθώς και στη μείωση του Δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις στο 81%, έναντι 90% το α’ τρίμηνο 2021.

• Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρέμεινε σταθερή σε Ευρώ 13 δισ. Tο κόστος χρηματοδότησης της Τράπεζας παρέμεινε σε αρνητικά επίπεδα το α’ τρίμηνο 2022 (- 5 μονάδες βάσης).