Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόσκληση συμμετοχής στη πράξη με τίτλο «Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑΜΕΑ ημεδαπών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας», η οποία χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, με προϋπολογισμό 1.6 εκατ. ευρώ, απευθύνει η Περιφέρεια Αττικής μετά τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσω της πρόσκλησης καλούνται οι αρμόδιοι φορείς να υποβάλουν τις προτάσεις τους, μέχρι 30/9/2022, για τη χρηματοδότηση των ΣΥΔ οι οποίες θα στεγάζουν 5-9 άτομα για 18 μήνες, προσφέροντας:

  1. i) υπηρεσίες διαβίωσης και φροντίδας (διαμονή, διατροφή, μέριμνα για πρόσβαση σε ιατρική και νοσοκομειακή φροντίδα, όποτε απαιτείται, μετακίνηση, κτλ), και
  2. ii) υπηρεσίες οι οποίες εστιάζονται σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης και σύνδεσης με την κοινότητα, κατάρτισης και αξιοποίησης δυνατοτήτων προς επίτευξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης, συμπεριλαμβανόμενης της αύξησης των δυνατοτήτων πρόσβασης στην εργασία,

iii) δράσεις δικτύωσης και συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς / φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και με την τοπική κοινότητα γενικότερα, με στόχο τη διασύνδεση των δομών με την τοπική κοινότητα.

Στόχοι της πρόσκλησης είναι:

  • η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών,
  • η μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στην φροντίδα σε επίπεδο τοπικής κοινότητας
  • η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού
  • η καταπολέμηση των διακρίσεων και η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών

Ωφελούμενοι είναι Άτομα με Αναπηρία ηλικίας άνω των 18 ετών, ημεδαποί και δικαιούχοι διεθνούς προστασίας ένοικοι των ΣΥΔ, τα οποία δεν μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη.

«Εν αναμονή της έγκρισης του νέου Περιφερειακού Προγράμματος Αττικής 2021-2027, αξιοποιούμε, προς όφελος των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων της Περιφέρειας μας και το τελευταίο ευρώ του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου της περιόδου 2014-2020», επισημαίνει σχετικά ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης και προσθέτει: «Σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προχωρήσαμε στο σχεδιασμό μιας στοχευμένης δράσης δημιουργίας ΣΥΔ, με ενοίκους άτομα με αναπηρία ηλικίας άνω των 18 ετών, τόσο ημεδαπούς όσο και δικαιούχους διεθνούς προστασίας. Η νέα προγραμματική περίοδος 2021-2027, μας βρίσκει έτοιμους να “υποδεχτούμε” τις προκλήσεις του αύριο, αναγνωρίζοντας νέες ανάγκες και σχεδιάζοντας εξειδικευμένες και εξατομικευμένες δράσεις για τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες της Αττικής μας».