Ελληνικό Κτηματολόγιο
Ελληνικό Κτηματολόγιο

Έκκληση στους πολίτες, ιδίως των περιοχών που βρίσκονται σε κτηματογράφηση, να προσέλθουν και να δηλώσουν την περιουσία τους, απηύθυνε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος, μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ένταξη του κτηματολογίου Δωδεκανήσων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Δεν πρέπει να βασιζόμαστε ότι αιωνίως θα δίδονται παρατάσεις τόνισε ο κ. Λιβάνιος, σημειώνοντας ότι κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος στο άναρχο τοπίο και να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Κτηματολόγιο και να αναπτυχθεί η χώρα οικονομικά όσο της αξίζει.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η κτηματογράφηση σε ένα μεγάλο τμήμα των Χανίων ξεκίνησε στις 18/10/2021, κι ενώ εκτιμάται ότι πρέπει να δηλωθούν περί τα 570.000 δικαιώματα, επτά μήνες μετά έχει δηλωθεί μόνο το 11%. Στο Ρέθυμνο, η κτηματογράφηση ξεκίνησε στις 30/6/21 και σήμερα είμαστε στο 19%, ενώ στις Κυκλάδες, που ξεκίνησε στις 5/7/21, είμαστε στο 44%. «Υπάρχουν, δηλαδή, περιοχές, που είναι σε κτηματογράφηση, αλλά πρέπει και ο κόσμος να προσέλθει για να διασφαλίσει την περιουσία του. Δεν πρέπει να βασιζόμαστε ότι αιωνίως θα δίνονται παρατάσεις. Κάποια στιγμή, όλα αυτά πρέπει τελειώσουν» είπε ο κ. Λιβάνιος και προσέθεσε: «Όπως πρέπει το κράτος να λειτουργήσει σωστά, έτσι πρέπει και οι πολίτες να προσέλθουν, ιδίως εκεί που εξελίσσεται η κτηματογράφηση. Να ενδιαφερθούν και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους. Ναι, μπορεί να χάσουν μια-δυο μέρες, αλλά πρέπει να μπει τέλος στο άναρχο τοπίο».

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την “ένταξη των περιοχών ισχύος του κτηματολογικού κανονισμού Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο οδεύει πλέον στο Εθνικό Τυπογραφείο, μετά την ψήφισή του “κατά πλειοψηφία” από την ολομέλεια της Βουλής. Δεκτές έγιναν επίσης από την πλειοψηφία της Βουλής η τροπολογία με την οποία παραχωρείται στην ΚΑΕ ΠΑΟ το κλειστό γυμναστήριο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών καθώς και η τροπολογία για την ένταξη, και για το έτος 2021, στα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων η μερική ή ολική κάλυψη της εργοδοτικής εισφοράς ποσοστού 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών επιχείρησης προς τον ΕΔΟΕΑΠ.

Συγκεκριμένα, επί της αρχής του νομοσχεδίου “ναι” ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, “όχι” το ΚΚΕ, ενώ “παρών” δήλωσαν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Τροπολογία για την παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ ΠΑΟ
Την τροπολογία του, με την οποία παραχωρείται, για 49 έτη, το κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ ΠΑΟ, είχε παρουσιάσει νωρίτερα ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Η αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων αποτελεί προτεραιότητά μας είπε ο κ. Αυγενάκης, τονίζοντας ότι ένα όνειρο του Παναθηναϊκού γίνεται πραγματικότητα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με την ίδια τροπολογία δίδεται η δυνατότητα ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων από το ΝΠΙΔ του ΟΑΚΑ για την κατασκευή των αναγκαίων αθλητικών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες στέγασης αθλητικών ομοσπονδιών.

Τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου στην ΚΑΕ ΠΑΟ εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι διαφωνεί με τις απευθείας αναθέσεις.
Στην τροπολογία για την ΚΑΕ ΠΑΟ, “ναι” ψήφισαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, “παρών” δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση, ενώ “όχι” ψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.