Ξεκίνησε ο διαγωνισμός καινοτομίας Innovation Hub 2022 της BASF που απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις και νέους ερευνητές και επιβραβεύει ιδέες και λύσεις που συμβάλλουν στην πράσινη ανάπτυξη.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε 11 χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης και στην Ελλάδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση, η BASF, χημική εταιρεία, διοργανώνει, για δεύτερη χρονιά, τον διαγωνισμό καινοτομίας BASF Innovation Hub 2022, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε εταιρείες start-up καθώς και νέες και νέους ερευνητές, από 11 χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Φέτος, το θέμα του διαγωνισμού εστιάζει στις λύσεις εκείνες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της Πράσινης ατζέντας – ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έξυπνες μετακινήσεις και βιώσιμη γεωργία.

«Η επιτυχία του περσυνού διαγωνισμού μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία για να συνεχίσουμε! Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης είναι τεράστιες και οφείλουμε όλοι μαζί, οι επιχειρήσεις, η επιστημονική κοινότητα και η Πολιτεία να προσπαθήσουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Πράσινη Συμφωνία, έχει θέσει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους. Με πρωτοβουλίες όπως ο διαγωνισμός Innovation Hub, θέλουμε και εμείς από την πλευρά μας να συμβάλλουμε σε αυτή την σημαντική προσπάθεια, ώστε η Ευρώπη να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050», τόνισε ο Βασίλης Γούναρης, διευθύνων σύμβουλος της BASF Ελλάς.

«Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τη συνέχεια του διαγωνισμού με ανανεωμένους στόχους κρίσιμους για τη πράσινη μετάβαση και την ευκαιρία που έχουν οι Έλληνες επιστήμονες να αναδείξουν καινοτόμες πρωτοβουλίες», ανέφερε ο Παναγιώτης Σκαρλάτος, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό Innovation Hub 2022 ξεκίνησε σήμερα, 16 Μαΐου, και θα διαρκέσει 4 μήνες, έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2022, τα μεσάνυχτα. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, η επιτροπή αξιολόγησης θα επιλέξει την καλύτερη πρόταση από την Ελλάδα. Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο, οι νικητές των τοπικών διαγωνισμών από τις 11 χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης θα συμμετάσχουν στον τελικό.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μεμονωμένοι ερευνητές ή ομάδες νεοφυών επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν έως πέντε μέλη. Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η υποβληθείσα πρόταση, άμεσα ή έμμεσα, να συμβάλλει στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η παραγωγή καθαρής ενέργειας, οι έξυπνες μετακινήσεις και η βιώσιμη γεωργία. «Είτε πρόκειται για λύσεις που εστιάζουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ηλεκτροκίνηση, είτε στην παραγωγή υγιεινών και προσιτών τροφίμων, η νικήτρια ή ο νικητής θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρηματικό έπαθλο για την υλοποίηση της ιδέας τους», εξηγεί ο κ. Βασίλης Γούναρης και υπενθυμίζει ότι η έλλειψη οικονομικών μέσων αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους δεν υλοποιούνται κάποιες από τις καλύτερες ιδέες.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό, τους όρους και τον τρόπο συμμετοχής είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα http://www.join-innovationhub.com/.