Τη δυναμική της ανάπτυξη συνεχίζει η Sunlight Group, μέλος του διεθνούς επενδυτικού Ομίλου Olympia, με αύξηση 54% στον τζίρο το 2021 και βελτίωση 52% στα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), συγκριτικά με το 2020.


Η Sunlight Group συνεχίζει, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, να υλοποιεί το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό της πλάνο, συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ. Το πλάνο εστιάζει στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς επίσης στην εξασφάλιση και ενδυνάμωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και του δικτύου πωλήσεων της εταιρείας.

Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών της Sunlight Group για το 2021 ανήλθε σε 272 εκατ. ευρώ έναντι 177 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, αυξημένος κατά 54%. Η αύξηση αποδίδεται στη δυναμική επανατοποθέτηση της Sunlight Group στην παγκόσμια αγορά, σε συνδυασμό με τις αυξητικές τάσεις στην παραγωγή, καθώς η βιομηχανία μπαταριών έλξης και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ανακάμπτει σταδιακά από τις συνέπειες της πανδημίας.

Η εταιρεία ήταν καλά προετοιμασμένη να καλύψει τη ζήτηση, χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις των παραγωγικών της μονάδων στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, τη Βερόνα της Ιταλίας και το Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ).

Συγκεκριμένα, το 2021 η συνολική παραγωγή της Sunlight ξεπέρασε τα 3,25 εκατ. στοιχεία έλξης και τα 150.000 στοιχεία αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενώ στο 4ο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός παραγωγής αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. Χάρη στην προσθήκη εγκαταστάσεων και εξοπλισμού έφτασε τα 3,6 εκατ. στοιχεία έλξης σε ετησιοποιημένη βάση.

Συγκριτικά, το Μάιο του 2018 που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ξάνθη, η ετήσια παραγωγή στοιχείων δεν ξεπερνούσε τα 1,8 εκατ. στοιχεία. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια και εν μέσω πανδημίας, η ισχυρή βούληση των μετόχων και της διοικητικής ομάδας και ο επαναπροσδιορισμός του επιχειρηματικού πλάνου της Sunlight Group είχαν ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό της παραγωγής.

 

Παρά την απότομη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και της ηλεκτρικής ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, που επηρέασαν την κερδοφορία, η Sunlight σημείωσε επίσης σημαντική αύξηση τζίρου και κερδών.

 

Η επιτυχία αυτή στηρίζεται κυρίως στον ενισχυμένο όγκο πωλήσεων και την προσεκτική διαχείριση του παραγωγικού κόστους – ειδικότερα των μπαταριών έλξης.

 

Επίσης, η εταιρεία απέκτησε πρόσβαση σε νέους σημαντικούς πελάτες από το χώρο των Κατασκευαστών Πρωτότυπου Εξοπλισμού (OEMs) για λύσεις αποθήκευσης ενέργειας ιόντων λιθίου αλλά και μολύβδου-οξέος, και διεύρυνε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της. Εντός του 2021, διέθεσε στην αγορά δύο νέα και καινοτόμα προϊόντα: την μπαταρία ημι-έλξης ιόντων λιθίου, Sunlight ElectroLiFe, και το Sunlight KnoWi, ένα καινοτόμο Σύστημα Διαχείρισης Μπαταριών (BMS) μολύβδου-οξέος. Επίσης, βασιζόμενη στον ισχυρό ισολογισμό της, η Sunlight ενίσχυσε την εφοδιαστική της αλυσίδα και τη συνεργασία με τους προμηθευτές της και αύξησε τα αποθέματά της σε πρώτες ύλες, θωρακίζοντας την εταιρεία έναντι των συνεχιζόμενων προκλήσεων.

 

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, ο Λάμπρος Μπίσαλας, διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Group, σημείωσε: «Είμαι πολύ περήφανος για ακόμη μία χρονιά ισχυρών οικονομικών επιδόσεων παρά τις σημαντικές προκλήσεις σε επίπεδο κόστους υλικών και ενέργειας, προκλήσεις πρωτοφανείς για την παγκόσμια αγορά. Τα αποτελέσματα φανερώνουν τη συγκέντρωσή μας στο στόχο της Sunlight να αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στις αγορές των οχημάτων βιομηχανικής χρήσης και στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιούμε μία επενδυτική στρατηγική που διαχειρίζεται τόσο βραχυπρόθεσμες, όσο και μακροπρόθεσμες προκλήσεις και ευκαιρίες. Εστιάζοντας, ιδιαίτερα, στην εταιρική διακυβέρνηση, προσθέσαμε διεθνή εμπειρία στο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή της Sunlight, διαμορφώνοντας μια ισχυρή ηγετική ομάδα που θα οδηγήσει την εταιρεία στο μέλλον και θα μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε τους επιχειρηματικούς μας στόχους. Η Sunlight συνεχίζει να επενδύει σε ανθρώπους, υποδομές και υπερσύγχρονα συστήματα και εξοπλισμό, με το βλέμμα στη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη που στα επόμενα χρόνια θα επιφέρει ακόμη περισσότερες πωλήσεις και ακόμη υψηλότερη κερδοφορία. Υπάρχουν σημαντικές οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις μπροστά μας, όμως οι μέτοχοι και η ηγετική ομάδα της Sunlight Group παραμένουν πιστοί στο όραμα και προσηλωμένοι στο δυναμικό πρόγραμμα επενδύσεων και επέκτασης που υλοποιεί η εταιρεία».

 

Με στόχο την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και ανάπτυξη της, η Sunlight Group υλοποιεί ένα διαφοροποιημένο και στρατηγικό επιχειρηματικό πλάνο ύψους 560 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 450 εκατ. ευρώ αφορούν σε επενδύσεις, για την επέκταση του δικτύου πωλήσεων και της παραγωγικής δυναμικότητάς της σε 6,3 εκατ. στοιχεία μπαταριών ως το τέλος του 2023.

 

Επίσης, συνεχίζει να επενδύει σταθερά στην Έρευνα & Ανάπτυξη, έχοντας συγκροτήσει μία εξειδικευμένη ομάδα 120 και πλέον καταξιωμένων επιστημόνων και μηχανικών. Σημαντικό μέρος της επένδυσης αυτής αφορά στην υλοποίηση του έργου 105 εκατ. ευρώ «Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας» (European Battery Innovation – EuBatIn), το οποίο έχει χαρακτηριστεί Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Το έργο εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας και την εκτός δρόμου βιομηχανική ηλεκτροκίνηση. Στο πλαίσιο υλοποίησής του, η Sunlight εγκαθιστά πιλοτική γραμμή παραγωγής πρωτότυπων στοιχείων λιθίου στο βιομηχανικό της συγκρότημα στην Ξάνθη.

 

Επενδύσεις, επίσης, πραγματοποιούνται διαρκώς στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Στις 31 Δεκεμβρίου 2021, η Sunlight και οι θυγατρικές της απασχολούσαν προσωπικό 1.348 ατόμων, δηλαδή 350 περισσότερους ανθρώπους (αύξηση 35,1%) σε σχέση με το 2020. Αυτή η δυναμική πολιτική προσλήψεων αντανακλά την ετοιμότητα της εταιρείας να υποστηρίξει τους εκτιμώμενους σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα έτη. Παράλληλα, η Sunlight Group διένειμε στους υπαλλήλους της περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ σε επιπλέον παροχές από την κερδοφορία του 2021, σε ένδειξη εκτίμησης για τη συμβολή τους στους εταιρικούς στόχους.

 

H Sunlight Group συνεχίζει τις δραστηριότητές της για την επέκταση του δικτύου πωλήσεων, διανομής, και παροχής υπηρεσιών της εταιρείας μέσω συγχωνεύσεων & εξαγορών, ώστε να εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευρωπαϊκή και τις διεθνείς αγορές, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εφοδιαστική της αλυσίδα και καθετοποίηση της παραγωγής της. Πρόσφατες εξελίξεις στον άξονα αυτόν περιλαμβάνουν την εξαγορά της Technoform, επιχείρησης με έδρα το Κιλκίς που δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και την κατασκευή καλουπιών και εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας και την εξαγορά της PBM S.R.L., διεθνώς αναγνωρισμένης εταιρείας-ηγέτη στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές.

 

Συνεπής στη στρατηγική κατεύθυνση της δημιουργίας αξίας για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται, η Sunlight κατέγραψε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σημαντική άνοδο στο κοινωνικό προϊόν που δημιουργεί, μέσω καταβολής κοινωνικών εισφορών και φόρων. ‘Ανοδος, που ανέρχεται στο 24% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, ενισχύει την άμεση απασχόληση στην ακριτική Θράκη, όπου λειτουργεί εγκαταστάσεις, απασχολώντας εργαζόμενους από τις τοπικές κοινωνίες σε ποσοστό που υπερβαίνει το 70% του συνολικού εργατικού δυναμικού της, και στηρίζει την έμμεση απασχόληση μέσω της προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών από τοπικές επιχειρήσεις.

 

Τέλος, ως η μοναδική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα που δραστηριοποιείται στην παραγωγή μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, και δη σε εφαρμογές νέων τεχνολογιών όπως το λίθιο, η Sunlight Group εστιάζει στη δημιουργία γνώσης και ευνοϊκών προοπτικών ανάπτυξης του κλάδου σε διεθνές επίπεδο.