Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1st Greece – Cyprus Business Summit που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Sofitel Athens Airport.

Το συνέδριο που διοργανώθηκε από την Boussias Conferences, με στρατηγικό εταίρο την εταιρεία επικοινωνίας OneTeam, τελούσε υπό την αιγίδα των υπουργείων Οικονομικών Ελλάδος και Κύπρου, του υπουργείου Τουρισμού Ελλάδος, του υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) της Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) της Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υπουργοί της Ελλάδας και της Κύπρου, εκπρόσωποι από το χώρο της ναυτιλίας, του τουρισμού και του επιχειρείν, αλλά και CEOs οργανισμών, συμμετείχαν σε συζητήσεις και αναλύσεις με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και να δημιουργηθούν συνεργασίες, οι οποίες θα φέρουν πιο κοντά τις δυο χώρες. 

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι υπάρχει αληθινή προσέλκυση ξένων επενδυτών και ότι φέτος θα πετύχουμε ρεκόρ επενδύσεων των τελευταίων 18 χρόνων, καθώς δεν υπάρχει μείωση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ για το πώς προχωράνε οι επενδύσεις εν μέσω πληθωρισμού, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και πολέμου, σημείωσε σχετικά: «Τολμώ να πω ότι είναι καλύτερα τα πράγματα από τότε που ξεκινήσαμε τη θητεία μας. Δεν φανταζόμουν ότι διεθνείς κολοσσοί όπως η Αmazon, η Cicso και η Microsoft θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και θα επένδυαν στην χώρα μας». Μάλιστα τόνισε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε διεθνές datacenter.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ρωσική εισβολή και να την παραλληλίσει με την κυπριακή εισβολή. «Μας υποχρεώνει ο πολιτισμός να είμαστε σε αυτήν την πλευρά της Ιστορίας και να σταματήσουμε την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι δυνατόν η Ελλάδα, όταν στην Κύπρο υπάρχει μία παράνομη εισβολή, να δεχόμαστε αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία; Όταν ένας κράτος εισβάλλει σε ένα άλλο κράτος όπως η Τουρκία στην Κύπρο, θα αγωνιζόμαστε μέχρι να αποτραπεί» τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην επικαιρότητα, ξεκαθάρισε ότι απ’ τα 3 δισ.. ευρώ που προσέφερε η κυβέρνηση για τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το 1,1 δισ. προέρχεται από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η χώρα μας, από ένα πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα του 7% το 2020, έπεσε στο 5% το 2021, και η προσδοκία για φέτος είναι να μειωθεί περαιτέρω στο 2%, και το 2023 να υπάρξει πλεόνασμα +1%.

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη καλή δημοσιονομική εκτέλεση, το γεγονός ότι ως χώρα έχουμε στην άκρη από τα υψηλότερα ταμειακά διαθέσιμα σε ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη, πάνω από 39 δισ. ευρώ και η εκτίμηση ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας – αν και έχουμε πληγεί – είναι πάνω από 3%, δημιουργείται ο χώρος να στηρίξουμε τα νοικοκυριά με αυτά τα 3 δισ. ευρώ», υπογράμμισε.

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε: «Ο πληθωρισμός είναι ένα νομισματικό φαινόμενο. Για να αντιμετωπιστεί, πρέπει, αντί να πέσουν λεφτά στην αγορά, να φύγουν. Αν δείτε τα έκτακτα μέτρα που πήρε η Κύπρος, ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ. Συνολικά, στη στήριξη κατά αναλογία πληθυσμού, είμαστε από τις χώρες που έδωσαν την μεγαλύτερη στήριξη συγκριτικά με την Ευρώπη.

 

 Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επεσήμανε ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση, στο επίπεδο της ψηφιοποίησης «τρέχει» με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ αναφέρθηκε στην προγραμματική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών Ελλάδας και Κύπρου, η οποία επιτρέπει στις δύο κυβερνήσεις να εμβαθύνουν τις συνεργασίες του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με την αντίστοιχη Κυπριακή Σχολή.

Ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Ελλάδα, Χρίστος Δήμας, αναφέρθηκε στη σημασία της καινοτομίας, αλλά και στις δράσεις που έχει υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για την προώθησή της. «Έχουμε δώσει φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες R&D, ενώ μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ, δίνουμε την δυνατότητα να χρηματοδοτούνται καινοτόμα έργα και νεοφυείς επιχειρήσεις και δίνουμε μεγάλη έμφαση στη στήριξη των Περιφέρειας, ώστε να δημιουργούμε κέντρα καινοτομίας σε περισσότερα μέρη στη χώρα μας», ανέφερε σχετικά.


Ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου, Κυριάκος Κόκκινος, υπογράμμισε ότι το σημείο αφετηρίας δεν πρέπει να είναι η τεχνολογία, αλλά ο πολίτης. «Η τεχνολογία έρχεται ως εργαλείο, ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να μπορεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες», ανέφερε.

 

Οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στον τουριστικό κλάδο

 

Τις επιπτώσεις του πολέμου στον τουριστικό κλάδο συζήτησαν η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός Τουρισμού Κύπρου, Σάββας Περδίος.


«Στο 2% αποτιμούνται τα έσοδα από την Ρωσία και Ουκρανία, συνεπώς η έκθεσή μας δεν είναι μεγάλη σε αυτές τις αγορές», σχολίασε η κα Ζαχαράκη.


Ο υφυπουργός Τουρισμού Κύπρου, Σάββας Περδίος, σημείωσε σχετικά: «Η Κύπρος έχει τουρισμό και τον χειμώνα. Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα είναι καλά, παρά την έξαρση της μετάλλαξης όμικρον και της ρωσικής εισβολής. Το πρώτο τετράμηνο του έτους είναι στο 70% της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Δεν θα είμαστε στα επίπεδα του 2019, καθώς η εξάρτηση του τουρισμού μας από ρωσόφωνες χώρες αναμένεται να επηρεαστεί. Το 2019 που είχαμε ρεκόρ αφίξεων (4 εκατ. αφίξεις) το 20% ήταν από ρωσόφωνες αγορές. Φέτος αναμέναμε 800.000 αφίξεις μόνο από αυτές τις χώρες, αλλά καταφέραμε να μετριάσουμε τις απώλειες αυτές, με την ανάπτυξή μας και σε άλλες αγορές».

Στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος, αναφέρθηκαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, Βασίλης Δημητριάδης.


Ο κ. Πλακιωτάκης κατά την τοποθέτησή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ναυτιλία δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια. Την τελευταία δεκαετία είχαμε χαμηλές πτήσεις ναύλων, τα τελευταία δυο χρόνια είχαμε την πανδημία και φέτος τη ρωσική εισβολή. Αυτήν την περίοδο εξετάζονται οι κυρώσεις της Ρωσίας, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε αυτές οι κυρώσεις να μην είναι δυσανάλογες για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Όπως επίσης δεν θα πρέπει να απολέσουμε την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας σε βάρος άλλων ναυτιλιακών χωρών εκτός Ευρώπης».

Σχετικά με την απο-ανθρακοποίηση, ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ότι υπάρχει ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό πλαίσιο:«Σε εθνικό επίπεδο έχουμε υιοθετήσει πράσινα φορολογικά κίνητρα για πλοία που μειώνουν τις εκπομπές πέρα από των υποχρεώσεων, ώστε να ανταμείψουμε και να επιβραβεύσουμε όσους τολμούν σε αυτή την δύσκολη μεταβατική περίοδο».


Υπεγράφησαν μνημόνια συναντίληψης μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου


Παράλληλα με τις εργασίες του «1st Greece – Cyprus Business Summit», υπεγράφησαν 5 MOUs (μνημόνια συναντίληψης) ανάμεσα σε φορείς των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, η ΕΥΔΑΠ υπέγραψε 4 MOUs με φορείς της Κύπρου: Με το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου το μνημόνιο συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα των υδάτινων πόρων, με την Υδατοπρομήθεια Λευκωσίας μνημόνιο συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της διανομής νερού στους καταναλωτές, και με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού και Αμαθούντας Λάρνακας, για συνεργασία στον τομέα της συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων της πόλεως της Λεμεσού. Επίσης, υπέγραψε με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων της Λάρνακας, μνημόνιο συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της Συλλογής Και Επεξεργασίας Λυμάτων της πόλεως της Λάρνακας.


Το πέμπτο MOU υπεγράφη από τον δήμο Πειραιά και τον δήμο Λάρνακας, για συνεργασία και σύσφιξη των διμερών σχέσεων. Το έκτο μνημόνιο συναντιλήψης ανακοινώθηκε και θα υπογραφεί προσεχώς από το υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας και το υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου.

Επίσης, υπεγράφη από 25 εκπροσώπους πολιτικής ηγεσίας, δημόσιων οργανισμών, θεσμικών φορέων, ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρήσεων, κοινή δήλωση με στόχο τη συνεργασία και τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων.