Θεσσαλονίκη από ψηλά
Θεσσαλονίκη από ψηλά
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια σημαντική διάκριση κατέκτησε η Θεσσαλονίκη, που επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030.

«Θεσσαλονίκη – Κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη έως το 2030: Αυτός είναι ο στόχος και για αυτόν εργαζόμαστε συστηματικά», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, με την ανακοίνωση από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις συνολικά 100 πόλεις από όλη την Ευρώπη -εκ των οποίων έξι ελληνικές- που θα λάβει μέρος σε αυτήν την πανευρωπαϊκή προσπάθεια.

«Μέσα από ένα πλέγμα πράσινων πολιτικών που αγγίζουν την ενέργεια, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις μεταφορές, τον δημόσιο χώρο αλλά και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών μπορούμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη πόλη κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη. Μια πόλη, για να ζεις. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε», σημείωσε ο κ. Ζέρβας, ο οποίος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τα στελέχη του Δήμου που ασχολήθηκαν με την προετοιμασία της πρότασης καθώς και προς την ειδική ομάδα εργασίας που συστάθηκε, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, ΕΚΕΤΑ, του ΑΠΘ, της ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, και της ΕΥΑΘ Α.Ε.,

«Η προσπάθεια τώρα ξεκινά και η επιτυχία αυτή μάς δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα και επιπλέον οικονομικούς πόρους, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να τα καταφέρουμε», σημείωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε ανάμεσα σε 377 ευρωπαϊκές πόλεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον κι έπειτα από μια εντατική διαδικασία υπό την ευθύνη ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία που συνηγόρησαν στην επιλογή  είναι η ιδιαίτερη ταυτότητα της πόλης, το κλιματικό της αποτύπωμα, η λειτουργία οικοσυστήματος καινοτομίας αλλά και η ύπαρξη Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Η πρωτοβουλία για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 θα λάβει συνολική χρηματοδότηση 360 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Horizon Europe της περιόδου 2022-23, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι δράσεις καινοτομίας προς την κλιματική ουδετερότητα. Οι δράσεις αυτές θα αφορούν πολλαπλούς τομείς, όπως η καθαρή κινητικότητα, η ενεργειακή απόδοση κι ο πράσινος αστικός σχεδιασμός.