Πηγή Εικόνας: pixabay

Η Apple Inc προέβλεψε χθες, Πέμπτη, μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς τα λοκντάουν εξαιτίας της COVID-19 καθιστούν πιο δύσκολη την παραγωγή, αλλά και τη ζήτηση στην Κίνα, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μειώνει τις πωλήσεις, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται και στον τομέα των υπηρεσιών.

Η εταιρία, που παράγει τα iPhone, θεωρεί τον τομέα των υπηρεσιών κινητήρια δύναμη για την επέκταση των δραστηριοτήτων της.

Η τιμή των μετοχών της Apple μειώθηκε κατά 2,2%, μετά την ανακοίνωση από διευθυντικά στελέχη της μιας απαισιόδοξης προοπτικής για το μέλλον, στη διάρκεια μιας ψηφιακής ενημέρωσης. Τα νέα στοιχεία ήρθαν στον αντίποδα των κερδών-ρεκόρ και των πωλήσεων της εταιρίας για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο, το οποίο έληξε τον Μάρτιο.

Ο Λούκα Μαέστρι υπεύθυνος Οικονομικών της Apple προειδοποίησε στη διάρκεια συνέντευξης για το ενδεχόμενο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, που οδήγησε την εταιρία στον τερματισμό των πωλήσεών της στη Ρωσία, θα μπορούσε να μειώσει ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο.

Ο ίδιος είπε στους αναλυτές ότι τα προβλήματα με την αλυσίδα εφοδιασμού είναι ενδεχόμενο να επιφέρουν ένα πλήγμα μεταξύ 4 και 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3,80 και 7,60 δισεκατομμυρίων ευρώ) στις πωλήσεις, “ουσιαστικά μεγαλύτερο” από το πλήγμα κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Τα προβλήματα εφοδιασμού επικεντρώνονται στη Σανγκάη της Κίνας, αντανακλώντας τα προβλήματα από τη λήψη πρόσθετων μέτρων κατά της COVID, αλλά και τις ελλείψεις σε μικροκυκλώματα (τσιπ), πρόσθεσε ο ίδιος. Η πανδημία επηρεάζει επίσης, τη ζήτηση των συσκευών της Apple στην κινεζική αγορά, σύμφωνα με τον Μαέστρι.

Ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ δήλωσε ότι σχεδόν όλες οι κινεζικές βιομηχανίες, που εμπλέκονται στην τελική συναρμολόγηση των συσκευών της Apple, επαναλειτουργούν μετά τη διακοπή της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας, αλλά η εταιρία, δεν μπορεί να κάνει μία πρόβλεψη για το πότε θα τελειώσει η έλλειψη των μικροκυκλωμάτων που επηρεάζει κυρίως, τις παλαιότερες συσκευές.

Ο Κουκ δήλωσε πως ελπίζει ότι τα ζητήματα που προκύπτουν από την COVID στην Κίνα θα είναι “προσωρινά” και ότι η κατάσταση “θα βελτιωθεί με τον καιρό.”

Τουλάχιστον ένας αναλυτής υποστήριξε ότι η προοπτική της Apple δεν ήταν ξεκάθαρη.

“Όλοι αναζητούμε μία καλύτερη καθοδήγηση, αναφορικά με την πραγματική κατάσταση στην Κίνα…, αυτό δεν προέκυψε,” δήλωσε ο Λουί Ναβελιέρ, υπεύθυνος επενδύσεων στην εταιρία Navellier & Associates.

Η Κιμ Κούι Φόρεστ υπεύθυνη επενδύσεων στην Bokeh Capital Partners δήλωσε ότι η συνέχιση της ζήτησης παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό, παρά τη διαχείριση των προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού από την Apple στο τρίμηνο του Μαρτίου.

Είναι γεγονός ότι και άλλες μεγάλες εταιρίες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους. Μεταξύ αυτών η Amazon, αλλά και η Intel Corp που προχώρησαν σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το τρίμηνο, αναφορικά με τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, με την τιμή των μετοχών τους να μειώνεται.

Οι δύο εταιρίες μαζί με την Apple, συμμετέχουν στη διαμόρφωση του χρηματιστηριακού δείκτη Nasdaq, η τιμή του οποίου έχει μειωθεί κατά περίπου 19% τη χρονιά αυτή, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού οδηγεί τους επενδυτές σε άλλες επενδύσεις.