Αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έσοδα 3,5 δισ ευρώ το χρόνο για τα επόμενα 25 χρόνια κρύβει το υπέδαφος της Ελλάδος σε υδρογονάνθρακες και πετρέλαιο. Τα παραπάνω στοιχεία διατυπώθηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ( ΙΕΝΕ), στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία της χώρα ότι χρειάζονται αποφασιστικά βήματα για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων ενώ οι πρόσφατες καθυστερήσεις, το ΙΕΝΕ πιστεύει ότι αποτελούν παρελθόν ενώ οι τρέχουσες συνθήκες στον τομέα της ενέργειας να σηματοδοτήσουν την εκκίνηση των γεωτρήσεων στην Ελλάδα αναγκαίες για να μειώσουν την εξάρτηση της χώρας σε ενέργεια σε ποσοστό73%.

Η κα Τερέζα Φωκιανού, πρώην πρόεδρος και διευθύνουσα συμβουλος της ΔΕΠ ΕΚΥ με την παρέμβασή της ,κατέστησε σαφές ότι δεν ψάχνουμε υδρογονάνθρακες, λέγοντας με έμφαση ότι τα κοιτάσματα μας περιμένουν.

Είπε ότι το θαλάσσιο υπέδαφος κρύβει τεράστιες ποσότητες και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος της χώρας.

Η βεβαιότητα της κας Φωκιανού βασίζεται κυρίως στις μέχρι σήμερα έρευνες που έχουν γίνει και το ποσοστό της επιτυχής ανάδειξης ανέρχεται στο 25% που για τους ειδικούς, αποτελεί βεβαιότητα καθώς πολλές έρευνες υδρογονανθράκων αρχίζουν με ποσοστό αρκετά χαμηλότερο στα επίπεδα του 15%.

Στα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τα αποθέματα φυσικού αερίου

Από την πλευρά του ο κ Γιάννης Γρηγορίου με πολυετή εμπειρία στο στάδιο ερευνών προσδιόρισε ότι τα αποθέματα σε φυσικό αέριο φτάνουν τα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και τα χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικά για την Ελλάδα , επισημαίνοντας ότι μαζί με της Κύπρου, του Ισραήλ είναι σε θέση να καλύψουν το20% των αναγκών της Ευρώπης.

Ο κ. Γρηγορίου διευκρίνισε όμως ότι «δεν είμαστε ήδη στο δωμάτιο για να πατήσουμε το κουμπί να μας δώσει φώς», χρειάζεται αρκετή δουλειά όπως πολιτική και κυβερνητική αποφασιστικότητα για να προχωρήσουν οι εξορύξεις.

Ο κ. Γρηγορίου προσδιόρισε ότι τα ετήσια έσοδα για το Δημόσιο θα φτάνουν τα 3,5 δισ ευρώ το χρόνο για τα επόμενα 25 χρόνια

Ακόμη προσδιόρισε ότι η μέση τιμή του φυσικού αερίου θα είναι σε επίπεδα τιμών πριν της ενεργειακής κρίσης , γεγονός που τα καθιστά αξιοποιήσιμα και προς το συμφέρον όλων. Αναφερόμενος στο ύψος των επενδύσεων εκτίμησε ότι μπορεί να φτάσουν και τα 20 δις ευρώ και συνδέονται άμεσα με την ποσότητα των κοιτασμάτων.

Οι περιοχές που είναι έτοιμες για γεωτρήσεις:

Στην περιοχή Κατάκολο του νομού Ηλείας απαιτείται η υπογραφή της περιβαλλοντολογικής μελέτης, η οποία να σημειωθεί καθυστερεί τα δύο τελευταία χρόνια με ευθύνη της πολιτείας για να περάσει η παραχώρηση στο επόμενο στάδιο που είναι η γεώτρηση. Όπως και η περιοχή της Ηπείρου το μόνο που απομένει είναι η εκκίνησή των γεωτρήσεών σε διάστημα 18 μηνών. Για τη θαλάσσια περιοχή νότιας της Κρήτης , τόνισε ότι είναι πολλά υποσχόμενη σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Προσδιόρισε ακόμη ότι στο νομό Αχαΐας υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου σε ποσότητες που θα ήταν σε θέση να λειτουργήσουν αποδοτικά τα εργοστάσια της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Να σημειωθεί ότι τα κοιτάσματα της νότιας της Κρήτης είναι στο στόχαστρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων και με προσφυγή τους στο ΣτΕ που θα συζητηθεί στις 5 Οκτωβρίου 2022.

Οι προτάσεις του ΙΕΝΕ

Όπως επισημαίνει το ΙΕΝΕ, η έρευνα υδρογονανθράκων απαιτεί υψηλές επενδύσεις, σύγχρονη τεχνολογία, συστηματική δουλειά με προσήλωση στο στόχο, υπομονή και επιμονή. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Έκθεση του ΙΕΝΕ καταλήγει στις παρακάτω συγκεκριμένες προτάσεις:

1)Η Πολιτεία να επιδείξει σαφή διαχρονική και κατά το δυνατό διακομματική βούληση για τη στήριξη της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, χωρίς να τίθενται όροι για την οικονομική εκμετάλλευσή τους.

2)Να υπάρξει ενθάρρυνση των παραχωρησιούχων εταιρειών ώστε να επισπεύσουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες και να υποβάλουν αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα με ξεκάθαρους στόχους για ερευνητικές γεωτρήσεις.

3)Να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην αδειοδότηση ερευνών και ιδιαίτερα στην έκδοση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

4)Να προκηρυχθεί άμεσα διεθνής διαγωνισμός νέων περιοχών που έχουν τεχνικό ενδιαφέρον, π.χ. Θερμαϊκός κόλπος, περιοχή Νέστου – Στρυμώνα, καθώς και διαγωνισμός open door για τις επιστραφείσες περιοχές.

5)Να υπάρξει συνεχής προσπάθεια για προσέλκυση μεγάλων διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών για την υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος για χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές, αποδοχή των αιτήσεων ενδιαφέροντος που θα υποβληθούν και άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

6)Να ληφθεί υπόψη το δυναμικό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις συζητήσεις καθορισμού ΑΟΖ (π.χ. πρώτο βήμα πιθανή κατακύρωση περιοχής 1 στα σύνορα με Αλβανία στα ΕΛΠΕ – εν δυνάμει ενδιαφέρον για περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου – Κύπρου – Κρήτης).

7)Να προβάλλεται διεθνώς με διαρκή και συστηματικό τρόπο το δυναμικό υδρογονανθράκων της χώρας μέσα από οργανωμένες καμπάνιες της ΕΔΕΥ.

8)Να δημιουργηθεί ένα εθνικό ενεργειακό και γεωπολιτικό 10ετές πλάνο, με ειδική εστίαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.