Υπεγράφη η απόφαση ένταξης της Πράξης για την αναβάθμιση του εθνικού υπερυπολογιστή υψηλών επιδόσεων (Φάση Α) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020, από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, παρουσία του διευθύνοντα συμβούλου του Εθνικού Δίκτυού Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας ΕΔΥΤΕ Α.Ε., Αριστείδη Σωτηρόπουλου.

Το έργο, προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί σε δύο έτη και εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας «Διάδοση και Ανάπτυξη Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών των ΜΜΕ με τη χρήση ΤΠΕ» και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΑΤΤΙΚΗ” 2014-2020, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το έργο θα συμβάλει στην επέκταση του υφιστάμενου υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων που διαθέτει η ΕΔΥΤΕ Α.Ε.. καΘως η Πράξη περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση πρόσθετου υπολογιστικού εξοπλισμού υψηλών επιδόσεων στο κέντρο Δεδομένων στο κτίριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο ισχυρότατος υπερυπολογιστής που θα προκύψει θα αξιοποιηθεί για την υποστήριξη επιστημονικών εφαρμογών ευρείας κλίμακας, κυρίως σε τομείς της επιστήμης όπως: της επιστήμης υλικών, της χημείας-βιοχημείας, της κλιματολογίας, της μετεωρολογίας, της μηχανικής μάθησης και της μηχανικής των ρευστών.

Σε δηλώσεις που ακολουθησαν ο περιφερειάρχης υπογραμμισε πώς στο πλαίσιο του ψηφιακού στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας και του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Αττικής, πρωτεραιοτητα αποτελει η στήριξη κάθε ερευνητικής και τεχνολογικής προσπάθειας που βελτιώνει την ποιότητα ζωής και συμβάλει στην επιστημονική πρόοδο και την ενίσχυση του ακαδημαϊκού έργου. Αναφερομενος στην ένταξη του έργου, επισήμανε ότι “συμβάλλουμε έμπρακτα και με σταθερά βήματα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και στη δημιουργία της «ψηφιακής Περιφέρειας» με κεντρικό στόχο την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση και ενημέρωση του πολίτη. Αποφάσεις, όπως η σημερινή, όχι μόνο συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά βοηθούν και να επιταχυνθεί το έργο των εθνικών ερευνητικών μας ομάδων».

Από την πλευρά του ο κ. Σωτηρόπουλος, παρατήρησε ότι η επιτυχία του υπολογιστικού συστήματος ARIS οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας για μεγάλη υπολογιστική ισχύ στην υποστήριξη ερευνητικών έργων μεγάλων δεδομένων και στη συνεχόμενη υποστήριξη και εκπαίδευση που παρέχει η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. στα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η ΕΔΥΤΕ, με την υπογραφή της συγκεκριμένης απόφασης επέκτασης και αναβάθμισης του HPCARIS, θα διπλασιάσει ουσιαστικά την ισχύ του εθνικού υπερυπολογιστή, επιτυγχάνοντας σημαντική κάλυψη της συνεχώς αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης σε υπολογιστική ισχύ. Η αυξημένη υπολογιστική ισχύς είναι αναγκαία για την εξέλιξη και ανάπτυξη της έρευνας στις επιστήμες που κάνουν χρήση υπερυπολογιστικών συστημάτων (HPC). Μέσω ειδικών προγραμμάτων ενθαρρύνουμε την εκμετάλλευση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, αλλά και την αξιοποίηση υπερυπολογιστικών συστημάτων από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.