Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέο ρεκόρ όλων των εποχών στην συμμετοχή της πράσινης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο, 2 Απριλίου, οπότε η συνολική ζήτηση της χώρας για ηλεκτρική ενέργεια καλύφθηκε από Ανανεώσιμες Πηγές σε ποσοστό 68%.

Το στοιχείο αυτό ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών υπογραμμίζοντας ακόμη ότι για πρώτη φορά χρειάστηκε να απορριφθεί (για λόγους ασφαλείας) ενέργεια από ΑΠΕ.

Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι για να επιτευχθεί περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ εξίσου απαραίτητες παράμετροι είναι η συνεχής ανάπτυξη των ηλεκτρικών υποδομών και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, όπως η αποθήκευση, στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

«Σε ό,τι αφορά τα έργα μεταφοράς, ο ΑΔΜΗΕ, με ένα επενδυτικό πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ, πυκνώνει διαρκώς τις εγχώριες και διεθνείς διασυνδέσεις, δημιουργώντας ικανό ηλεκτρικό χώρο για ΑΠΕ, ο οποίος αναμένεται να αγγίξει τα 29 GW μέχρι το 2030, ανάλογα με το χωροταξικό σχεδιασμό της Πολιτείας. Παράλληλα, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες αδειοδότησης, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ. Δεν λείπουν βέβαια και οι δυσκολίες. Η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων και η ανατίμηση των υλικών κατασκευής θέτουν νέες προκλήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεών μας», τόνισε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ.

Σημείωσε δε ότι ως χώρα έχουμε πετύχει μία από τις καλύτερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά ως προς τον ρυθμό απορρόφησής νέων ΑΠΕ, εν μέσω ενός πρωτοφανούς επενδυτικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα σήμερα η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία ανέρχεται σε 9 GW, ο κατειλημμένος χώρος για νέα έργα σε 10 GW ενώ από την αρχή του 2021 έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακόμη 19 GW.

Αναφερόμενος τέλος στις διεθνείς διασυνδέσεις επεσήμανε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη νέα διασύνδεση με τη Βουλγαρία, ενώ δρομολογείται δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία. «Συμβάλλουμε στις διεθνείς διασυνδέσεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο, παράλληλα εξετάζουμε δύο νέες διασυνδέσεις με την Τουρκία και την Αλβανία, ενώ θα αναβαθμίσουμε την υφιστάμενη διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία», κατέληξε ο κ. Μανουσάκης.