Η κυβέρνηση υιοθέτησε την επικαιροποιημένη μορφή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να εγκριθεί επίσημα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σόφια αύριο, Πέμπτη.

“Έχουμε ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με καθυστέρηση 37 εργάσιμων ημερών από τις αρχικές προθεσμίες”, δήλωσε ο Βασίλεφ.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 13.520.565.000 λέβα, από τα οποία τα 2.123.705.000 λέβα προέρχονται από εθνική συγχρηματοδότηση. Μεταξύ των βασικών σημείων στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ότι η Βουλγαρία εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την πράσινη μετάβαση και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα χωρίς να πρέπει να κλείσει τις μονάδες με καύση άνθρακα στη λεκάνη απορροής του ποταμού Μαρίτσα – όπως ονομάζεται στα βουλγαρικά ο ποταμός Έβρος – πρόσθεσε ο Βασίλεφ.

“Καταφέραμε να συμφωνήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα διατηρήσουμε την ενεργειακή μας κυριαρχία, ότι δεν θα κλείσουμε τις μονάδες με καύση άνθρακα στη λεκάνη απορροής του ποταμού Μαρίτσα και ότι θα λάβουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να μειώσουμε την κορύφωση της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας και τον χειμώνα, αρχίζοντας από την έρευνα στη γεωθερμική ενέργεια, την ανάπτυξη ενός τεράστιου εθνικού προγράμματος μετατροπής, για το οποίο 1,8 δισεκ. λέβα έχουν μπει στην άκρη και την υποστήριξη περισσοτέρων από 10.000 έργων για φωτοβολταϊκά σε όλη τη Βουλγαρία”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει σημαντικούς πόρους για κέντρα STEM και την προετοιμασία των εκπαιδευτικών για τα κέντρα αυτά. Προβλέπονται 1,2 δισεκ. λέβα για τη βελτίωση των υποδομών εκπαίδευσης και 400 εκατομμύρια λέβα για την επιστήμη και την καινοτομία. Συνολικά 1,3 δισεκ. λέβα χορηγούνται σε ένα πρόγραμμα οικονομικού μετασχηματισμού που υποστηρίζει τις βουλγαρικές επιχειρήσεις στη διαχείριση των επικείμενων προκλήσεων και 216 εκατομμύρια λέβα σε ένα πρόγραμμα υποστήριξης των βιομηχανικών ζωνών.

Τα 700 εκατομμύρια λέβα που προβλέπονται για την ψηφιακή συνδεσιμότητα θα διασφαλίσουν ότι κάθε οικισμός στη Βουλγαρία θα έχει ευρυζωνικό διαδίκτυο στα δημοτικά κέντρα και τη δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης στην πληροφορία. Περισσότερα από 500 εκατομμύρια λέβα διατίθενται για την αγορά νέων τρένων. Πάνω από ένα δισεκ. λέβα θα δοθούν στην κοινωνική ένταξη, κυρίως στην προμήθεια νοσοκομειακών αεροσκαφών και στον εκσυγχρονισμό του συστήματος κλήσης έκτακτης ανάγκης 112. Συνολικά 350 εκατομμύρια λέβα προορίζονται για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και 107 εκατομμύρια λέβα για τη δημιουργία κέντρων επεμβατικής διάγνωσης και θεραπείας των εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων.