Με επίκεντρο θέματα ενεργειακής ασφάλειας ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με την αναπληρώτρια βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας, Λόρα Λόχμαν (Laura Lochman) και τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα, Γκάμπριελ Εσκομπάρ (Gabriel Escobar).

Τη σπουδαιότητα της περιφερειακής συνεργασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας στην Ευρώπη, μέσω της διαφοροποίησης τόσο των πηγών όσο και των διαδρομών της ενέργειας, επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Φραγκογιάννης και η κα Λόχμαν .

Στη συνάντηση – στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής καθώς και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ- μεταξύ άλλων, τονίστηκε ο στρατηγικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης και της σχεδιαζόμενης μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (FSRU), ως κόμβου για την προμήθεια ενέργειας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

Ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε τη σημασία της διασύνδεσης των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας – στόχο που προωθεί ενεργά η Ελλάδα και που θα συμβάλει στην ευρύτερη οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην περιοχή.

 

 

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Εξωτερικών και ο ΓΓΔΟΣΕ συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκά θέματα – και ειδικότερα για τα Δυτικά Βαλκάνια – Γκάμπριελ Εσκομπάρ, με τον οποίο μίλησαν, μεταξύ άλλων, για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης των χωρών της περιοχής και τις προοπτικές ένταξής τους στην Ε.Ε.

 

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, μετέφερε το ενεργό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση και ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και χαιρέτισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση.