Πιλοτικό πρόγραμμα αναδάσωσης έκτασης 500 στρεμμάτων στην Κινέτα με τη χρήση drone για πρώτη φορά στη χώρα μας, θέτει σε εφαρμογή η Motor Oil σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η μέθοδος αυτή είναι πιο στοχευμένη και αποδοτική καθώς απλουστεύεται η εργασιακή διαδικασία και αποκλείονται σφάλματα κατά την δενδροφύτευση, ενώ η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος θα επιτρέψει την εφαρμογή του για τις αναδασώσεις κυρίως σε δύσβατες περιοχές.

Το αποτέλεσμα είναι η ταχύτερη ανάπλαση της περιοχής εμπλουτίζοντας τη ζώνη που βρίσκεται πάνω από τους οικισμούς, με είδη δέντρων που ευδοκιμούν στην συγκεκριμένη έκταση αλλά και δίνοντας μεγαλύτερη και ταχύτερη αντιπλημμυρική προστασία.

Οι περιοχές στις οποίες θα γίνει η αναδάσωση με drone είναι το Πανόραμα 3 της Κινέτας του Δήμου Μεγαρέων και οι Βενίστρες του οικισμού Γαλήνης στο Δημοτικό διαμέρισμα Κινέτας, συνολικής έκτασης 500 στρεμμάτων.

Ο Χρήστος Καραβίτης, Κοσμήτορας Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής στο ΓΠΑ είπε για την πρωτοβουλία: «Είναι μια από τις πρώτες προσπάθειες που κάνουμε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και μια από τις πρώτες παγκοσμίως, η προηγούμενη είχε γίνει στην Αυστραλία. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τη φυσική αναγέννηση ενός δάσους χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία».

Ο Γιάννης Παπανικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας/Περιβάλλοντος και Φυσικών Καταστροφών του ΓΠΑ κατά την έναρξη της πρώτης σποράς με χρήση drone δήλωσε: «Είμαστε στο Αλεποχώρι. Εδώ οι κλίσεις ξεπερνάνε το 100%, φτάνουν μέχρι και 200%. Σε αυτές τις κλίσεις είναι αδύνατο να φυτέψεις με άλλο τρόπο. Μόνο το drone seeding μπορεί να βοηθήσει».

Ο Μανώλης Ψωμιάδης, Επίκουρος Καθηγητής του ΓΠΑ, ανέφερε: «Έχουμε φτιάξει μια ειδική κατασκευή, στην οποία μπαίνει μέσα ο σπόρος και περιστρέφεται με ταχύτητα και ταυτόχρονα με τη ταχύτητα κίνησης ρίχνουμε συγκεκριμένο σπόρο ανά τετραγωνικό μέτρο».

Ο Μιχαλης Λιάρος, Project & Group Synergies Manager της Motor Oil, δήλωσε: «Με την πρωτοβουλία του Ομίλου ανοίγει ένας νέος δρόμος στις δυνατότητες ανάπλασης του δασικού μας πλούτου. Πρόκειται για μεθόδους με επίκεντρο την βαθιά κατανόηση και ευαισθησία του Ομίλου για τον πολυλειτουργικό ρόλο των δασικών οικοσυστημάτων».