Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Πηγή Εικόνας: Ralf Kronenberger - pixabay.com

Πλήρης ανακατασκευή αγροτικών δρόμων ξεκινάει άμεσα στις τοπικές κοινότητες Ρουσοσπιτίου της δημοτικής ενότητας Ρεθύμνου και της Πηγής της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου. Ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης υπέγραψε τις σχετικές συμβάσεις των δύο έργων, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» και είναι ενταγμένα στον άξονα προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών».

Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό δρόμο Ρουσοσπιτίου, θα υλοποιηθούν εργασίες σε μήκος 3.783 μέτρων αρχικού προϋπολογισμού 605.000 ευρώ ενώ στον αγροτικό δρόμο Πηγής οι προβλεπόμενες εργασίες, προϋπολογισμού 440.000 ευρώ, θα εξελιχθούν σε μήκος 2598 μέτρων. Ο συμβατικός χρόνος εκτέλεσης και των δύο έργων είναι οι έξι μήνες, όμως, όπως τονίστηκε από τους αρμόδιους και τον ανάδοχο εργολάβο, «τα έργα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες και εφόσον δεν ανακύψουν καθυστερήσεις λόγω των υφιστάμενων έκτακτων οικονομικών συνθηκών ανατίμησης των κατασκευαστικών υλικών, θα είναι συντομότερος του συμβατικού.

Τα συγκεκριμένα έργα έχουν ιδιαίτερη σημασία, τόσο για την εξυπηρέτηση των αναγκών των τοπικών κοινοτήτων, όσο και για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, «οι εν λόγω αγροτικοί δρόμοι είναι χωμάτινοι με έντονο ανάγλυφο λόγω βροχοπτώσεων, παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές και η βατότητα τους είναι δυσχερής κυρίως για τους ιδιοκτήτες παρακείμενων κτηνοτροφικών μονάδων και γεωργικών εκμεταλλεύσεων αλλά και τους εκάστοτε διερχόμενους. Με την αποκατάστασή τους επιτυγχάνεται η ασφαλής πρόσβαση των ιδιοκτητών στις ευάριθμες γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν στις τοπικές κοινότητες Ρουσοσπιτίου και Πηγής και ως εκ τούτου, διευκολύνεται και ενισχύεται η τοπική παραγωγή και διακίνηση των ντόπιων προϊόντων». Με την ανακατασκευή του αγροτικού δρόμου Ρουσοσπιτίου, δημιουργείται ένα κεντρικό οδικό δίκτυο που συνδέει το συγκεκριμένο οικισμό με την ευρύτερη περιοχή, αλλά και με το νότιο οδικό άξονα (Ρέθυμνο- Αγία Γαλήνη) ενώ ο αγροτικός δρόμος της Πηγής, αποτελεί παράλληλη σύνδεση του οικισμού με το παραλιακό μέτωπο στην περιοχή που έχει πληγεί από τις φυσικές καταστροφές των προηγούμενων ετών.