Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε σήμερα να «αποφύγει» μια «άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», επειδή θα προκαλούσε έναν «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ο Αμερικανός ηγέτης από τον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα ο ένοικος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποφάσισαν να αποκλείσουν τη Ρωσία από το κανονικό καθεστώς αμοιβαιότητας που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο, κάτι που ανοίγει το δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

«Λαμβάνουμε επίσης επιπρόσθετα μέτρα για την απαγόρευση βασικών τομέων της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών, της βότκας και των διαμαντιών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Μόσχα απολάμβανε προηγουμένως το λεγόμενο εμπορικό καθεστώς του «μάλλον ευνοούμενου κράτους», το οποίο ευνοούσε το ελεύθερο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι μίλησε με τον πρόεδρο Μπάιντεν και συμφώνησαν για περαιτέρω υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Του δώσαμε την αξιολόγηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, τον ενημέρωσα για τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Συμφωνήσαμε για περαιτέρω βήματα για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ΕΕ ετοιμάζει τέταρτο πακέτο κυρώσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ “θα παρουσιάσει ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων” δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες κοντά στο Παρίσι.

Η φον ντερ Λάιεν δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πακέτο, σύμφωνα όμως με πηγές που μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) οι χώρες-μέλη της ΕΕ και οι σύμμαχοί τους περιλαμβανομένων των ΗΠΑ πρόκειται να ανακαλέσουν το εμπορικό καθεστώς του “μάλλον ευνοούμενου κράτους” της Ρωσίας ως μέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή δασμών σε ρωσικά προϊόντα.

Καναδάς: κυρώσεις κατά Αμπράμοβιτς και 32 ακόμη

Ο Καναδάς επέβαλε κυρώσεις σε πέντε Ρώσους, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Ρομάν Αμπράμοβιτς και απαγόρευσε σε 32 ρωσικές εταιρείες και κυβερνητικές οντότητες να λαμβάνουν αμυντικό εξοπλισμό ή προμήθειες από τον Καναδά, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό από την Βαρσοβία.

Οι δραστηριότητες της ρωσικής χαλυβουργίας Evraz στην Καναδά, στην οποία ο Αμπράμοβιτς είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, δεν θα πληγούν από τα μέτρα αυτά, συμπλήρωσε ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες όπως ο Αμπράμοβιτς στοχεύουν απευθείας αυτούς, ώστε να μην μπορούν να επωφεληθούν από οικονομικές δραστηριότητες στον Καναδά ή τη σκληρή δουλειά των Καναδών που εργάζονται σε εταιρείες στις οποίες έχουν επενδύσεις», είπε ο Καναδός πρωθυπουργός.

«Προφανώς θα παρακολουθούμε προσεκτικά, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τους σκληρά εργαζόμενους Καναδούς που κάνουν καλή δουλειά σε εταιρείες σε όλη τη χώρα».

Τη Δευτέρα, ο Καναδάς επέβαλε κυρώσεις σε 10 άτομα που πρόσκεινται στη ρωσική ηγεσία λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Τριντό δήλωσε ότι δεν αποκλείει μια αερογέφυρα για να βοηθήσει Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Όπως ανέφερε, η κυβέρνησή του εξετάζει όλες τις επιλογές και σχεδιάζει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει.

Ο Καναδάς και οι σύμμαχοί του θα παραμείνουν ενωμένοι στην πεποίθησή τους ότι ο Ρώσος πρόεδρος «Βλαντιμίρ Πούτιν διέπραξε ένα τρομερό λάθος και στο τέλος θα χάσει, παρά το πόσες βόμβες μπορεί να ρίξει σε νοσοκομεία, ή ίσως ακόμη και εξαιτίας αυτού. Δεν υπάρχει νίκη σε αυτό γι’ αυτόν», τόνισε ο Καναδός ηγέτης.

Η Μόσχα αρνείται ότι επιτίθεται σε αμάχους σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό και τον «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.