Στην καταδίκη της απρόκλητης και αδικαιολόγητης στρατιωτικής επίθεσης της Μόσχας κατά του Κιέβου προέβη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, μετά την πρόσφατη συνεδρίασή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε τα κάτωθι, αναφορικά με την εγκληματική ενέργεια της Μόσχας:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας. Με τις παράνομες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει το πεπρωμένο της. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή την επίθεση και για όλες τις καταστροφές και απώλειες ανθρώπινων ζωών που θα προκαλέσει. Η Ρωσία θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρο το έδαφος της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία και τους ένοπλους σχηματισμούς που υποστηρίζονται από αυτή να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης που διεξάγουν καθώς και τις κυβερνοεπιθέσεις τους.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για την τραγική απώλεια ζωών και τα ανθρώπινα δεινά που προκαλεί η ρωσική επίθεση. Στέκεται αλληλέγγυο προς τις γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά των οποίων η ζωή έχει πληγεί από αυτή την επίθεση για την οποία δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία. Καλεί τη Ρωσία και τους ένοπλους σχηματισμούς που υποστηρίζονται από αυτή να επιτρέψουν την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει επίσης απερίφραστα την εμπλοκή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλεί να απέχει από τέτοιες πράξεις και να συμμορφώνεται με τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Η ΕΕ έχει αντιδράσει γρήγορα και αποφασιστικά, με τη λήψη περιοριστικών μέτρων, στην αναγνώριση από τη Ρωσία των αυτοανακηρυχθεισών αυτονομιστικών οντοτήτων της Ουκρανίας και στην ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί σήμερα την επιβολή περαιτέρω περιοριστικών μέτρων με τεράστιες και σοβαρές επιπτώσεις για τη Ρωσία εξαιτίας της δράσης της, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους μας. Οι κυρώσεις αυτές καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, τα είδη διπλής χρήσης καθώς επίσης τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων, επιπρόσθετες καταχωρίσεις φυσικών προσώπων ρωσικής ιθαγένειας και νέα κριτήρια για τις καταχωρίσεις.

Το Συμβούλιο θα εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις της Επιτροπής και του ύπατου εκπροσώπου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί την επείγουσα προετοιμασία και θέσπιση περαιτέρω δέσμης κυρώσεων, ατομικών και οικονομικών, που θα καλύπτει και τη Λευκορωσία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την αταλάντευτη στήριξή του υπέρ της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Καλεί όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τις δύο αυτοανακηρυχθείσες αυτονομιστικές οντότητες και να μην παράσχουν καμία διευκόλυνση ή άλλου είδους αρωγή σε αυτές.

Η ΕΕ εκφράζει ενωμένη την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και τον λαό της μαζί με τους διεθνείς εταίρους της, μεταξύ άλλων μέσω πρόσθετης πολιτικής, οικονομικής, ανθρωπιστικής και υλικοτεχνικής στήριξης καθώς και μέσω διεθνούς διάσκεψης δωρητών. Σε συνέχεια της απόφασης των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων του Δεκεμβρίου του 2016, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως δηλώνεται στη συμφωνία σύνδεσης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιστεύει ακράδαντα ότι η χρήση βίας και εξαναγκασμού για τη μεταβολή των συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις θα πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται στενά με τους γείτονές της και επαναλαμβάνει την αταλάντευτη υποστήριξη και δέσμευσή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Θα εξακολουθήσει να συντονίζει στενά τις ενέργειές της με εταίρους και συμμάχους, στους κόλπους του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, του ΝΑΤΟ και της G7.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προχωρήσουν οι εργασίες για την προετοιμασία και την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και καλεί ιδίως την Επιτροπή να προτείνει μέτρα έκτακτης ανάγκης, μεταξύ άλλων στον τομέα της ενέργειας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να επιλαμβάνεται του θέματος.