Με το 10,7% της παραγωγής στον τομέα της  ηλεκτρικής ενέργειας και με το 7,1% ως μερίδιο αγοράς στη λιανική μέσω της Protergias, η διοίκηση του ομίλου έκανε «θαύματα» όταν την χρονιά που πέρασε εκτινάχθηκαν στα ύψη τα τιμολόγια ρεύματος σε τετραπλάσιες τιμές σε σχέση με αυτές που έτρεχαν το 2020.

Τα κόστη της ενεργειακής κρίσης έφτασαν στον καταναλωτή και με το παραπάνω αφού η ενεργειακή δραστηριότητα του Ομίλου συμμετείχε με ποσοστό 47% στο συνολικό κύκλο εργασιών και στο 90% της κερδοφορίας προήλθε από τον τομέα της ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου του Ομίλου Mytilineos κατέγραψε κύκλο εργασιών 1,261 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 47,3% του συνολικού κύκλου εργασιών, σημειώνοντας αύξηση κατά +36% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα Κέρδη προ φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων διαμορφώθηκαν στα  147 εκατ. ευρώ παραμένοντας σε συγκρίσιμα επίπεδα με το 2020 (€157 εκατ.), παρά τη μειωμένη λειτουργία λόγω προγραμματισμένης συντήρησης του σταθμού Korinthos Power, η οποία εάν δεν είχε λάβει χώρα θα ενίσχυε το EBITDA του 2021 κατά €15εκατ.

Η εγχώρια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2021, παρά τη μείωση που κατέγραψε στο Α’ τρίμηνο του έτους (-5,4%) λόγω της πανδημίας, σημείωσε δυναμική ανάκαμψη στα επόμενα τρίμηνα, κλείνοντας το έτος με αύξηση κατά 4,6% σε σχέση με το 2020, τροφοδοτούμενη από την οικονομική ανάκαμψη και τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες κατά τους θερινούς μήνες.

Να σημειωθεί, ότι το φυσικό αέριο και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κάλυψαν άνω του 70% αθροιστικά των ενεργειακών αναγκών της χώρας, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε ένα πιο πράσινο ενεργειακό μίγμα. Παρά την αυξημένη ζήτηση, η συμμετοχή του λιγνίτη έπεσε στο 10% που αποτελεί και ιστορικό χαμηλό.

Η συνολική παραγωγή από τις θερμικές μονάδες και τις Ανανεώσιμες Πηγές της Εταιρείας ανήλθε σε 5,6 TWh το 2021 από 6,0 TWhτο 2020, ποσό που αντιστοιχεί στο 10,7% της συνολικής ζήτησης.

Η μειωμένη παραγωγή σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αποδίδεται στην προγραμματισμένη τρίμηνη «Μεγάλη Συντήρηση» του σταθμού KorinthosPower, το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου. Έκτοτε, η μονάδα λειτουργεί κανονικά συνεισφέροντας στην κάλυψη των αναγκών της χώρας.

Κατά 40% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου φθάνοντας τα 2,δις ευρώ το 2021 από 1,8 δισ. ευρώ  το 2020. Τα Κέρδη προ φόρων , τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 359 εκατ.  ευρώ  από 315 εκατ.  το προηγούμενο έτος.

Η διοίκηση θα προτείνει μέρισμα  ύψους  0,42 ευρώ ανά μετοχή  για την οικονομική χρήση που πέρασε.