Επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης καθώς το νέο κύμα των κρουσμάτων κορονοϊού περιόρισε την αύξηση της δραστηριότητας στον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της IHS Markit.

Οι ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα η Γερμανία επέβαλαν ξανά τον περασμένο μήνα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων, με την παραλλαγή Ομικρον να εξαπλώνεται γρήγορα στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της IHS Markit, ο οποίος αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, μειώθηκε στις 53,3 μονάδες από 55,4 τον Νοέμβριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, αλλά υψηλότερο από το όριο των 50 μονάδων που αποτελεί το μεταίχμιο μεταξύ αύξησης και μείωσης της δραστηριότητας.

«Η επιτάχυνση στην αύξηση της παραγωγής που είδαμε τον Νοέμβριο ήταν δυστυχώς σύντομη. Η εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον είχε ιδαίτερα έντονο αντίκτυπο στον τομέα των υπηρεσιών, αντανακλώντας μία εκ νέου διστακτικότητα των πελατών», δήλωσε ο Τζο Χέις, οικονομολόγος της IHS Markit. «Καθώς οι χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας, είναι ξεκάθαρο ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι τώρα μεγαλύτεροι καθώς είναι πιθανότερη η επιβολή αυστηρότερων περιορισμών για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19 απ’ ό,τι ήταν πρόσφατα», πρόσθεσε.

Ο PMI για τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε σε χαμηλό επίπεδο 8μήνου στις 53,1 μονάδες από 55,9 τον Νοέμβριο.

Η ασθενέστερη ζήτηση και η απειλή που υπάρχει στον ορίζοντα για επιβολή νέων περιορισμών οδήγησαν στην αύξηση του προσωπικού των εταιρειών παροχής υπηρεσιών με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Μάιο, με τον δείκτη απασχόλησης να υποχωρεί στις 53,6 μονάδες από 55,4 τον Νοέμβριο.

Ο PMI για τον μεταποιητικό τομέα έδειξε ότι η δραστηριότητά του παρέμεινε ανθεκτική τον Δεκέμβριο και ότι μία χαλάρωση των στενοτήτων στην εφοδιαστική αλυσίδα περιόρισε κάπως τις πιέσεις στις τιμές. Ωστόσο, ο σύνθετος δείκτης τιμών εισροών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, στις 74,1 μονάδες, αν και χαμηλότερα από τις 76 μονάδες τον Νοέμβριο. Αντίστοιχα, ο δείκτης τιμών εκροών μειώθηκε αλλά παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

«Αναφορικά με τον πληθωρισμό δεν υπάρχει κάτι που να δίνει ιδιαίτερη χαρά. Αν και υπήρξε μία οριακή χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές, εξακολουθούμε να είμαστε σε υπερβολικά καυτό έδαφος – οι αυξήσεις στο κόστος τόσο των εισροών όσο και των εκροών ήταν οι δεύτερες μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί ποτέ», σημείωσε ο Χέις.