Γιάννης Σμυρλής
Γιάννης Σμυρλής
Πηγή Εικόνας: Υπουργείο Εξωτερικών

Η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι στρατηγικές επενδύσεις, η άνοδος των δεικτών εξαγωγών και επενδύσεων εν μέσω πανδημίας, ήταν τα κύρια θέματα της βιντεοσκοπημένης συνέντευξης που παραχώρησε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής.

Σχολιάζοντας την αλλαγή στον τρόπο προσέλκυσης επενδύσεων, ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι «η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον επενδυτικό χάρτη, γιατί συνδέουμε τις χώρες στόχους με τις εθνικές στρατηγικές».

«H εξωτερική πολιτική, πλέον, έχει ένα μεγάλο κομμάτι της που αφορά τις εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις. Οι χώρες έχουν εμπορικές σχέσεις και επενδύσεις και αυτό έρχεται και ”ωριμάζει” τις πολιτικές σχέσεις. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξωτερικής πολιτικής, το οποίο ξεκινάει από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό των Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη και έτσι λειτουργεί ολοκληρωμένα η δομή και μπορεί η χώρα να στέκεται όπως οφείλει να στέκεται, ως μια δυτική χώρα που έχει συγκεκριμένους στόχους και προσανατολισμό».

Για τις στρατηγικές επενδύσεις, ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι αυτές γίνονται από την Enterprise Greece, εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει διότι «θέλουμε την προσέγγιση άμεσων ξένων επενδύσεων».

«Από το 2015 έως το 2019, η χώρα είχε κάνει 1,6 δισ. ευρώ στρατηγικές επενδύσεις. Μόνο το δεύτερο μισό του 2019, κάναμε 1,2 δισ. ευρώ. Το 2020, κάναμε 2,8 δισ. ευρώ. Το 2021 προβλέπεται ότι θα κλείσουμε με πάνω από 3 δισ. ευρώ. Έχουμε περάσει τα 7 δισ. ευρώ στρατηγικών επενδύσεων, σε δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό γίνεται, διότι έχουμε μια φιλοεπενδυτική κυβέρνηση, έχουμε πλέον καλό συντονισμό των παραγωγικών υπουργείων ούτως ώστε οι επενδυτές να μπορούν να βρίσκουν λύσεις για να έρθουν να επενδύσουν».

O κ. Σμυρλής σχολίασε επίσης τη διαφοροποίηση στους κλάδους προσέλκυσης επενδύσεων τα τελευταία δυόμισι χρόνια λέγοντας ότι «έχουμε ροή επενδυτών, όχι μόνο στους παραδοσιακούς κλάδους που είναι το real estate και ο τουρισμός, αλλά και σε νέους κλάδους, όπως η τεχνολογία, οι βιοεπιστήμες, ο αγροτουρισμός».

 

«Όταν καταφέρνει η χώρα μας να κερδίζει την στρατηγική επένδυση της Microsoft με τα data centers, να κερδίζει στρατηγικές επενδύσεις της Pfizer, της Cisco, της Amazon, αυτό δείχνει ότι η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, εμπιστεύεται πλέον την Ελλάδα. Αυτοί οι κολοσσοί, θα έρθουν διότι θα βρουν τις συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν η επένδυσή τους να είναι βιώσιμη. Αυτό μετράει για έναν επενδυτή. Η χώρα ανέβηκε σκαλοπάτια εκτίμησης των επενδυτών και έτσι κερδίσαμε να έχουμε για πρώτη φορά ροή επενδύσεων σε πολλούς κλάδους».

Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε επίσης στον «θετικό κύκλο» επενδύσεων που έχει δημιουργηθεί από τη φιλοεπενδυτική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ρεκόρ στρατηγικών επενδύσεων του 2020 και στο νέο ρεκόρ του 2021, παρά την πανδημία. Αναφερόμενος στον τελικό στόχο, ο κ. Σμυρλής είπε χαρακτηριστικά ότι αυτός είναι «να γίνουμε ένα hub, ένα περιφερειακό κέντρο, προσέλκυσης καλών επενδύσεων, καλών μυαλών, καλών θέσεων εργασίας και άρα καλού βιοτικού επιπέδου».

Ειδικά για την Enterprise Greece, ο γενικός γραμματέας είπε ότι εν μέσω πανδημίας COVID-19, «καταφέραμε να δημιουργήσουμε ψηφιακά εργαλεία, να προσφέρουμε συναντήσεις εργασίας B2B, σε πάνω από 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα αμέσως μόλις άνοιξε η αγορά, να δημιουργηθούν νέες συμφωνίες και έτσι τελικά να έχουμε αύξηση των εξαγωγών». Προσέθεσε ότι «ως συγκριτικό πλεονέκτημα λειτούργησε η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρθηκαν μέσω του gov.gr».

Μιλώντας τέλος, για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε ότι «η τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης για την Ελλάδα δεν θα πάει χαμένη αν εκμεταλλευτεί τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και τα άλλα διαθέσιμα εργαλεία».

 

Επισήμανε ότι «όλοι οι παγκόσμιοι δείκτες δείχνουν ότι η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη, ότι αναβαθμίζεται συνέχεια από τους διεθνείς οίκους καθώς και ότι είναι στον σωστό δρόμο. Αυτόν τον δρόμο θέλουμε να συνεχίσουμε, ούτως ώστε η ανάπτυξη να έρθει πολύ γρήγορα στη χώρα μας».