Αυτοψία στο έργο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στην περιοχή Λακκώματα Σχιστού Περάματος, το οποίο βρίσκεται σε φάση αποπεράτωσης και χρηματοδοτείται με 1.001.088 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής, πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, συνοδευόμενος από την αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς Σ. Αντωνάκου και συνεργάτες του.

Για την πρόοδο των εργασιών ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) Γ. Γουρδομιχάλη, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για την προστασία της δημόσιας υγείας και την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμβολή της περιφέρειας στην επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος, αλλά και για τη διαχρονική στήριξη στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ), στο οποίο εξασφαλίστηκε και ειδικό ασθενοφόρο μεταφοράς των τραυματισμένων ζώων. Κατά τη συζήτηση για τη μελλοντική αξιοποίηση του χώρου αποκατάστασης, έγινε αναφορά σε σκέψεις όπως η ανάπτυξη βιοθεματικού πάρκου για την προστασία της άγριας ζωής, η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου κ.α.

Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση του έργου εξασφαλίζεται η στεγανότητα της μάζας των 10.000.000 τόνων αποβλήτων με αυξημένη φυσική ραδιενέργεια (φωσφογύψος) που βρίσκονται κάτω από επιφάνεια 125 στρεμμάτων. Προβλέπονται χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης και τελικής κάλυψης, προμήθεια και τοποθέτηση γεωσυνθετικών υλικών, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα υποδομής και περιβαλλοντικής προστασίας και έργα φυτεύσεων.

Ο κ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία αποπεράτωσης του έργου. Τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια «η θεραπεία περιβαλλοντικών πληγών και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών». Αναφερόμενος στην αποτελεσματική συνεργασία με το ΠΕΣΥΔΑΠ στην περιοχή όπου επί έτη «έχουν τοποθετηθεί 10 εκατομμύρια τόνοι ραδιενεργών», παρατήρησε πως ο χώρος μετά την αποκατάσταση θα πρέπει μέσα από διαβούλευση των εμπλεκόμενων φορέων να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος και έκλεισε τονίζοντας ότι «το επόμενο βήμα λοιπόν θα είναι να συζητήσουμε πώς θα αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος».

Ο κ. Γουρδομιχάλης, ανέφερε ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η μόνωση και στη συνέχεια σταδιακά θα μπει το χώμα για να ποτιστεί το βουνό». Εκπροσωπώντας τους 20 δήμους του ΠΕΣΥΔΑΠ εξήρε την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας του Α΄και Β΄ βαθμού της Αυτοδιοίκησης και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το οριστικό κλείσιμο «μιας πληγής στο σώμα της Αθήνας που δημιουργήθηκε με την ευθύνη και την ανοχή κάποιων κρατικών υπηρεσιών».

Τέλος η κ. Αντωνάκου, τόνισε ότι πρόκειται για έργο ουσίας και πως στο εξής «οι πολίτες της Αττικής μπορούν να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς μετά την αποκατάσταση ενός χώρου, στον οποίο μέχρι πρόσφατα εκατομμύρια τόνων ραδιενεργού φωσφογύψου ήταν θαμμένοι χωρίς καμία ιδιαίτερη πρόνοια».