Λήψη μέτρων στήριξης για όσους επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού αλλά και από τις φυσικές καταστροφές, ζήτησε κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

«Είναι σημαντικό για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που όλοι οραματιζόμαστε, σε έκτακτες συνθήκες σαν και αυτή που ζούμε σήμερα, να έχουμε το θάρρος και την πολιτική βούληση να λάβουμε τα ανάλογα έκτακτα μέτρα στήριξης τόσο με εθνικούς, όσο με ενωσιακούς πόρους» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγή της Ένωσης και την κοινωνική συνοχή των περιφερειών μας, προκειμένου να μπορεί η Ευρώπη να πρωτοπορεί στη σύγχρονη γεωργία».

Επιπλέον, ζήτησε ειδικά μέτρα ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους λόγω αύξησης των ζωοτροφών, των πρώτων υλών, της ενέργειας και γενικά του συνολικού κόστους παραγωγής καθώς και πόρους στήριξης για τα προϊόντα μας που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα μειωμένης παραγωγής όπως ο οίνος, τα οπωροφόρα δέντρα, τα κηπευτικά, το πευκόμελο ή ακόμη και ακαρπίας όπως στην ελιά.

Μιλώντας για την αύξηση στο κόστος των ζωοτροφών ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι «επηρεάζει σημαντικά την κτηνοτροφία σε όλη την Ελλάδα» ενώ οι μεγαλύτερες επιπτώσεις είναι «στις ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπως για παράδειγμα, η Κρήτη, η Λέσβος και πολλά μικρά και μεγάλα νησιά των ελληνικών θαλασσών, όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες με παραγωγή μοναδικών, ποιοτικών προϊόντων». Σημείωσε, επίσης, ότι «αν σε όλα τα παραπάνω, προσθέσουμε και τις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, την παράταση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και τα απρόβλεπτα ακραία καιρικά φαινόμενα, προκύπτει ένα εκρηκτικό μείγμα για την πρωτογενή παραγωγή στην Ένωση, με επακόλουθη μείωση στο εισόδημα των γεωργών».

Σε αναφορά στην μαύρη κορινθιακή σταφίδα, ο κ. Λιβανός στάθηκε στην μεγάλη ιστορική αλλά και διατροφική αξία, και πρόσθεσε ότι η κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων της HORECA λόγω πανδημίας σε συνδυασμό με τη μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από τους παραδοσιακούς αγοραστές του προϊόντος, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κατάσταση της εν λόγω αγοράς με επακόλουθο την συσσώρευση αδιάθετων αποθεμάτων και τη δεινή θέση των παραγωγών.

Τέλος, σε αναφορά του για την στρατηγική της ΕΕ για τα Δάση το 2030 κατά την παρέμβασή του σημείωσε ότι «η συνολική διαχείριση των δασών μας μπορεί να βελτιωθεί προς όφελος όλων» συμπληρώνοντας πως «οι αρμοδιότητες των κρατών μελών και η αρχή της επικουρικότητας μπορούν να συνδυαστούν αποτελεσματικά με τις οριζόντιες αρμοδιότητες της Ένωσης σε θέματα περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας έτσι τον πρωτοπόρο και ηγετικό ρόλο της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο».