«Οι αντιπολιτευτικές παρωπίδες δεν άφησαν τον κ. Τσίπρα να δει τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης που έχουν ληφθεί στη Βόρεια Εύβοια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ούτε την πολύ συχνή παρουσία στην περιοχή κυβερνητικών στελεχών προκειμένου να επιβλέψουν την υλοποίηση των έργων» τονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος απαντώντας στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Εύβοια.


«Πολλές από τις προτάσεις του μάλιστα, όπως αυτή που ανακοίνωσε για πενταετή προγράμματα για τους ρητινοκαλλιεργητές, υστερούν κατά πολύ των μέτρων που προωθούνται και προβλέπουν, μεταξύ άλλων, πρόγραμμα απασχόλησης επταετούς διάρκειας, σε ένα διευρυμένο πλέγμα στήριξης με ορίζοντα δεκαπενταετίας» προσθέτει.

Ο κ. Τριαντόπουλος επισημαίνει ότι το πακέτο μέτρων στήριξης και αποκατάστασης ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσεις, τις πιστώσεις και τις δεσμεύσεις πόρων μέχρι τώρα. «Πρόκειται για ένα πακέτο, το ύψος του οποίου θα αυξηθεί σημαντικά περαιτέρω, όσο προχωρά η πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές και τα δάση. Και προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς και με δραστηριοποίηση στο πεδίο, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και όλους τους εμπλεκόμενους» υπογραμμίζει.

Στη συνέχεια παραθέτει αναλυτικά το πακέτο μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στους δύο Δήμους της Β. Εύβοιας, το οποίο αφορά τόσο την οριζόντια στήριξη της περιοχής, όσο και τη στοχευμένη στήριξη κλάδων που επλήγησαν σημαντικά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ενώ συμπεριλαμβάνει και μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, καθώς και έργα υποδομών και βελτίωσης των δικτύων.

«Ειδικότερα, έχουν ήδη ενταχθεί πιστώσεις ύψους 39,7 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για μεγάλης κλίμακας εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας και για αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές στις περιοχές αρμοδιότητας εντός των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. ‘Αννας και Ιστιαίας-Αιδηψού. Πρόκειται για ένα μεγάλο, διευρυμένο και εντατικό πρόγραμμα έργων που περιλαμβάνει, παράλληλα με εργασίες αποκατάστασης και προστασίας του οδικού δικτύου, ένα ευρύ φάσμα έργων καθαρισμών, δομικών παρεμβάσεων, άρσης προσχώσεων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στα ρέματα των εν λόγω περιοχών της Β. Εύβοιας, ώστε να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι συνθήκες αντιπλημμυρικής προστασίας που διαμορφώνονται την τελευταία περίοδο στην περιοχή υπό τις δασικές υπηρεσίες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα -και σε συνεργασία με την Περιφέρεια- την αμέσως επόμενη περίοδο, δρομολογείται η ένταξη πιστώσεων χρηματοδότησης ύψους 40 εκατ. ευρώ, για μια σειρά δομικών έργων και παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας στους οικισμούς και στους αστικούς ιστούς των δύο δήμων της Β. Εύβοιας, διευθετώντας και αντιμετωπίζοντας ριζικά εκκρεμότητες και παθογένειες δεκαετιών.

Επιπρόσθετα, με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις δασικές περιοχές, υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συμμετοχή των δασικών συνεταιρισμών στις εργασίες και με προτεραιότητα στους τοπικούς συνεταιρισμούς και το τοπικό εργατικό δυναμικό. Το συνολικό μέγεθος των έργων που έχουν ξεκινήσει και δρομολογούνται ανέρχεται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ, από τις πρώτες εβδομάδες, προωθήθηκαν τα έργα καθαρισμού των παρόδιων περιοχών από τους τοπικούς δασικούς και αναγκαστικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι και έλαβαν έκτακτη χρηματοδοτική στήριξη ύψους 0,65 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, αλλά και για τη στήριξη άμεσων αναγκών και παρεμβάσεων όπου χρειάζεται, έχει διατεθεί -μέσα από τις πρώτες φάσεις χρηματοδότησης- έκτακτη χρηματοδότηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση της Β. Εύβοιας, πρώτου και δευτέρου βαθμού, συνολικού ύψους 13,4 εκατ. ευρώ» αναφέρει ο κ. Τριαντόπουλος.

Επίσης επισημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την παροχή πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής και της επιχορήγησης των επιχειρήσεων, καθώς και για την αποζημίωση οικοσκευής. «Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν διατεθεί μέχρι τώρα προς τους δικαιούχους όλων των πυρόπληκτων περιοχών 39,9 εκατ. ευρώ. Από το εν λόγω ποσό, τα 12 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί σε δικαιούχους, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, των δύο δήμων της Β. Εύβοιας, ενώ, καθώς προχωρά η διαδικασία των διασταυρώσεων και ελέγχων, θα προχωρήσουν και άλλες πληρωμές προς τους δικαιούχους. Πρόκειται για ποσά που αποτελούν πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η οποία θα ανέλθει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, καθώς και έναντι της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή και αποκατάσταση των κτιρίων. Επίσης, προωθούνται και υλοποιούνται μέτρα, όπως η μη επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής για το σύνολο των επιχειρηματιών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στους δύο δήμους της Β. Εύβοιας, όπως και η απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για φέτος» αναφέρει.

«Προς την ίδια κατεύθυνση, προχωρούν και τα πακέτα μέτρων προς συγκεκριμένους κλάδους που έχουν πληγεί σημαντικά. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, (α) υλοποιείται το διευρυμένο -με ορίζοντα δεκαπενταετίας- πρόγραμμα στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών, το οποίο, παράλληλα με τη φετινή έκτακτη ενίσχυση ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει και ένα επταετές πρόγραμμα απασχόλησης με προϋπολογισμό κοντά στα 70 εκατ. ευρώ, (β) υλοποιείται ένα ολιστικό πακέτο στήριξης και ανάκαμψης των μελισσοκόμων της περιοχής, με την κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των απωλειών μέσα στην επόμενη εβδομάδα, (γ) υλοποιείται -σε συνεργασία με την Περιφέρεια- η στήριξη της κτηνοτροφικής δραστηριότητας στην περιοχή, με την κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των απωλειών μέσα στην επόμενη εβδομάδα, (δ) δρομολογείται, με ειδικό καθεστώς κρατικής ενίσχυσης, η στήριξη των επιχειρήσεων με μεγάλες, άμεσες και έμμεσες, απώλειες από τις μεγάλες πυρκαγιές, και (ε) υλοποιείται στοχευμένο πακέτο δράσεων για την στήριξη των επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο» προσθέτει ο κ. Τριαντόπουλος σημειώνοντας «αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας, με την οποία ποτέ δεν είχε καλή σχέση ο κ. Τσίπρας».