Μετά τον δεύτερο διάλογο υψηλού επιπέδου για το περιβάλλον και το κλίμα, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Hang Zheng επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη Συμφωνία του Παρισιού και στην επιτυχή έκβαση της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη.

Σε κοινό δελτίο Τύπου τονίζουν ότι επείγει η ανάληψη άμεσης δράσης, ιδίως ενόψει της 6ης έκθεσης αξιολόγησης της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή. Επίσης επιβεβαιώνουν ότι ο διάλογος υψηλού επιπέδου για το περιβάλλον και το κλίμα θα συνεχίσει να αποτελεί μια καθοριστικής σημασίας πλατφόρμα επικοινωνίας ΕΕ και Κίνας με στόχο την ενίσχυση των δράσεων και της διμερούς συνεργασίας για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στην τελευταία συνεδρίαση συζητήθηκαν διάφορες πτυχές της παγκόσμιας κρίσης που αντιμετωπίζουν το κλίμα και η βιοποικιλότητα, με έμφαση στην επικείμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) στη Γλασκόβη, καθώς και στην 15η διάσκεψη των μερών της Σύμβασης για τη βιολογική ποικιλότητα που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Κουνμίνγκ.