Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δώρο δεκάδων εκατομμυρίων στην Cosco φαίνεται ότι έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος  Σταικούρας, αλλάζοντας την αρχική συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ, σε βαθμό που μειώνει το αρχικό τίμημα των Κινέζων, για την απόκτηση του λιμανιού του Πειραιά που αποτελεί Ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε συγχωροχάρτι στους Κινέζους επενδυτές , όπως αποδεικνύεται από την αναγκαιότητα της τροποποίησης της αρχικής σύμβασης, αφού ο ρόλος του επενδυτή χάθηκε, διότι δεν προχώρησε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων όπως είχαν προσδιοριστεί στο στάδιο της αρχικής πώλησης.

Έτσι ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταικούρας, έδωσε την ευκαιρία στους Κινέζους της Cosco να προσδιοριστούν στο χρόνο  ή σε πολλά χρονιά ως επενδυτές και συγκεκριμένα σε 10 χρόνια από 5 χρόνια που προέβλεπε η αρχική συμφωνία παραχώρησης.

Οι Κινέζοι της Cosco έλαβαν το υπόλοιπο ποσοστό  του 16% των μετοχών του ΟΛΠ που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και το ποσοστό τους ανέρχεται πλέον στον 68% από 51% που ήταν μέχρι πρότινος.

Ελέγχουν δηλαδή πλέον και καταστατικά τον οργανισμό…

Σε  αντίθετη περίπτωση, αν δεν είχε δοθεί δηλαδή παράταση με τροποποίηση της σύμβασης, οι Κινέζοι θα έπρεπε να πληρώσουν πέναλτι με βάση τις ρήτρες  της συμφωνίας διότι δεν είχαν υλοποιήσει τις επενδυτικές τους υποχρεώσεις.

Αντί των προστίμων, η κυβέρνηση για να εξευμενίσει τους Κινέζους «επενδυτές»  τους παραχώρησε το 16% των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ με τη …δέσμευση  από τους Κινέζους να γίνουν επενδυτές τα επόμενα 10 χρόνια.

Βέβαια, ο αντίλογος (από την πλευρά των Κινέζων) είναι ότι οι επενδύσεις καθυστερούν λόγω αδειοδοτικών δυσκολιών από την πλευρά του κράτους και διαφόρων αντιδρούντων (όπως πχ με την επέκταση του προβλήτα κλπ)… Οπότε – και καλά… – το ΥΠΟΙΚ ήταν μεταξύ σφύρας και άκμονος, διότι υπήρχε η απειλή της διαιτησίας κλπ…

Ωστόσο, η απόφαση του υπουργού Οικονομικών να παραχωρήσει το 16% για να προχωρήσουν  οι επενδύσεις, διαβάζεται από έμπειρους ανθρώπους ότι αποτελεί μία «βόμβα» για τις διαδικασίες παραχώρησης λιμανιών που είναι σε εξέλιξη.

Πλέον οι συμμετέχοντες κατανοούν ότι οι δεσμεύσεις για επενδύσεις είναι μία παράγραφος σε μία σύμβαση που μπορεί να αλλάξει στο μέλλον….

Α, και να σημειώσουμε και τη σιγή ασυρμάτου από τους λαλίστατους, άλλοτε, Θεσμούς, που δήθεν κόπτονται για κανόνες και συμφωνίες….

Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ελεγκτής της Cosco έγινε υπάλληλος των Κινέζων!

Οι αστοχίες  του υπουργείου Οικονομικών ολοκληρώνονται με την τοποθέτηση ως εκπροσώπου του ελληνικού Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ του διευθύνων τος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ κ Πολίτη, ο οποίος όμως, ως ΤΑΙΠΕΔ, κανονικά πρέπει να ελέγχει  την Cosco με βάση  τη συμφωνία  παραχώρησης! Ο ελεγκτής των Κινέζων, έγινε  λοιπόν, όπως λένε στην αγορά, «υπάλληλός τους», αφού συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΛΠ.

Τι ανέφερε η ανακοίνωση παραχώρησης  του ΤΑΙΠΕΔ

Ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή μεταβίβαση του ποσοστού 16% των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. στην COSCO SHIPPING (Hong Kong) Co., Limited από το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ).

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής ήρθε σε συνέχεια της τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ Α.Ε. και της κύρωσής της από τη Βουλή. Αντίστοιχα, το ΤΑΙΠΕΔ και η COSCO SHIPPING (Hong Kong) Co., Limited υπέγραψαν την τροποποιημένη Συμφωνία Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) και την Συμφωνία Μετόχων (ΣΜ).

Η COSCO SHIPPING (Hong Kong) Co., Limited κατέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ το τίμημα των 88 εκατ. ευρώ για το 16% των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε., πλέον δεδουλευμένων τόκων 11,87 εκατ. ευρώ, καθώς και εγγυητική επιστολή ύψους 29 εκατ. ευρώ.

ΤΑΙΠΕΔ: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του επιπλέον 16% του ΟΛΠ στην Cosco