Ανεμογεννήτριες σε βουνό, αιολικό πάρκο
Ανεμογεννήτριες σε βουνό, αιολικό πάρκο
Πηγή Εικόνας: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ corporate video

Οι δήμοι Ερέτριας, Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου, όπως και 9 κάτοικοι της Εύβοιας, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών (αιολικά πάρκα) στην Εύβοια και ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων και του υπουργού Ανάπτυξης, όπως και αποφάσεις της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας, του Δασαρχείου, κ.λπ., με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες λειτουργίας αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάφορες τοποθεσίες της Εύβοιας, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4 Μ.W.». Διευκρινίζεται, ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις, έχουν εκδοθεί πριν τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στην Εύβοια.

Ειδικότερα, οι 3 δήμοι στρέφονται κατά του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας» με φορέα εκτέλεσης του έργου την εταιρεία «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» και οι 9 κάτοικοι κατά της χορήγησης της άδειας αιολικού πάρκου στη θέση Αγριαχλαδιά του δήμου Κύμης-Αλιβερίου με φορέα την εταιρεία «Ενεργειακή Δυστίων Ευβοίας».

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το επενδυτικό σχέδιο για τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, παραβιάζουν, τόσο τις συνταγματικές επιταγές (άρθρα 2, 5Α, 25 κ.λπ.), όσο και το ενωσιακό και εθνικό περιβαλλοντικό δίκαιο που διέπουν την κατάρτιση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων. Ακόμη, παραβιάζουν την Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά το κεφάλαιο εκείνο που αναφέρεται στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι «ο ακρογωνιαίος λίθος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Ακόμα, αναφέρουν ότι παραβιάζονται οι διατάξεις του νόμου 4608/2019 καθώς δεν είναι νόμιμη η υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας» στην ταχεία διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης που καθορίζεται για «τα ώριμα έργα στο άρθρο 13 του νόμου 4608/2019», ενώ παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/42/ΕΚ που προβλέπει την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς δεν έχει εκπονηθεί η εν λόγω μελέτη. Οι προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη, εκτιμούν επίσης ότι παραβιάζεται το περιβαλλοντικό δίκαιο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, που διέπει την πρόληψη, την προφύλαξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, το σεβασμό της φέρουσας ικανότητας των οικοσυστημάτων, την αναλογικότητα κλπ..

Τέλος, οι κάτοικοι υποστηρίζουν επιπρόσθετα ότι θα δημιουργηθούν σοβαροί κίνδυνοι στην υγεία τους, λόγω της άμεσης γειτνίασης με τις υπό κατασκευή ανεμογεννήτριες στη θέση Αγριαχλαδιά.