Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύξηση πωλήσεων κατά 16% παρουσίασε η Cenergy Holdings το πρώτο εξάμηνο του 2021, ανερχόμενων στα 486 εκατ. ευρώ, χάρη στην επιτυχημένη εκτέλεση έργων καλωδίων από το προηγούμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο, και στην ισχυρή ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα, παράλληλα με τις υψηλές τιμές μετάλλων (LME), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση στον κλάδο σωλήνων χάλυβα αντιμετώπισε δυσκολίες, καθώς τα έργα μεταφοράς ορυκτών καυσίμων δεν έχουν ανακάμψει ακόμα από την πρόσφατη κρίση. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι πωλήσεις στον κλάδο καλωδίων επιταχύνθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου, καλύπτοντας τη διαφορά στους σωλήνες χάλυβα και οδηγώντας τελικά σε αύξηση 13% έναντι του 1ου τριμήνου του 2021.

Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 11% στα 48 εκατ. ευρώ, αφού η επιτυχημένη εκτέλεση ενεργειακών έργων διατήρησε τη λειτουργική κερδοφορία σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τα χαμηλά επίπεδα απασχόλησης, στις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου της εταιρείας “Σωληνουργεία Κορίνθου”.

Αντίθετα, το EBITDA επηρεάστηκε από τις διακυμάνσεις τιμών των μετάλλων και διαμορφώθηκε περίπου στα 39 εκατ. ευρώ (-3,4% σε ετήσια βάση). Οι θυγατρικές, εστιάζοντας πάντα σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, κατάφεραν να διατηρήσουν τα περιθώριά τους, παρά την αύξηση των τιμών σε όλες τις σημαντικές πρώτες ύλες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν περαιτέρω κατά 2,6 εκατ. ευρώ (-16% σε ετήσια βάση) και έφτασαν τα 14 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2021, τόσο λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων, όσο και λόγω των χαμηλότερων μέσων επιπέδων δανεισμού έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Τα κέρδη προ φόρου ανήλθαν σε 12,2 εκατ. ευρώ, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το περυσινό πρώτο εξάμηνο. Οι αυξημένες πωλήσεις του κλάδου καλωδίων κατά το 2ο τρίμηνο του 2021 αποτυπώθηκαν σε όλους τους δείκτες κερδοφορίας του Ομίλου, οδηγώντας σε αύξηση σχεδόν 50% έναντι του 1ου τριμήνου του ίδιου έτους. Αντίθετα, τα κέρδη μετά από φόρους της περιόδου αυξήθηκαν σημαντικά έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου πέρυσι και έφτασαν τα 11,6 εκατ. ευρώ (8,1 εκατ. ευρώ για το 1ο εξάμηνο του 2020), αγγίζοντας το 2,4% των πωλήσεων (έναντι 1,9% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020), καθώς οι ελληνικές θυγατρικές επωφελήθηκαν από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 24% σε 22% σε σχέση με τις αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Ο όμιλος συνέχισε τις επενδύσεις του κυρίως στο εργοστάσιο παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο. Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες του ομίλου ανήλθαν στα 20 εκατ. ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, κατανεμημένες σε 15,6 εκατ. ευρώ για τον κλάδο καλωδίων και 4,4 εκατ. ευρώ για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα. Το συνολικό κεφάλαιο κίνησης, αυξήθηκε σημαντικά στα 135 εκατ. ευρώ στις 30.06.2021 (+34% έναντι των 100 εκατ. ευρώ στις 31.12.2020). Αυτή η αύξηση οφείλεται στις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και στο χρονισμό των πληρωμών βάσει προκαθορισμένων χρονικών σημείων για τα έργα υπό εκτέλεση. Ωστόσο, η αύξηση περιορίστηκε μέσω της αυστηρής διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης, δηλαδή με διαπραγμάτευση όρων πληρωμής με εταίρους της εφοδιαστικής αλυσίδας και στενή παρακολούθηση των προμηθειών πρώτων υλών όποτε αυτό ήταν δυνατό. Συνεπώς, ο καθαρός δανεισμός έφτασε τα 367 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2021, αυξημένος κατά 36 εκατ. ευρώ από τα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Cenergy Holdings προσβλέπει σε ένα θετικό έτος, με σταθερές πωλήσεις που θα στηρίξουν τα λειτουργικά της περιθώρια. Η ισχυρή οργανωτική δομή και η προηγμένη τεχνολογία των εταιρειών της, δημιουργούν εμπιστοσύνη για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη.

Είναι ευνόητο ότι για το υπόλοιπο του 2021, διατηρούνται πιο ισχυρές από ποτέ και στους δύο κλάδους, οι προτεραιότητες για περαιτέρω ενίσχυση του συνεχιζόμενου προγράμματος βιομηχανικής αριστείας και για αυξημένα προληπτικά μέτρα υγείας και ασφάλειας. Με αυτές τις πρωτοβουλίες, η Cenergy Holdings θα μεταβεί στη νέα ψηφιακή εποχή, θα διασφαλίσει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων της, επιδιώκοντας την αδιάλειπτη λειτουργία όλων των εργοστασίων της και δίνοντας τη δυνατότητα σε όλο τον όμιλο να διατηρήσει την καλή του θέση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.