Πηγή Εικόνας: wikimedia

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους 20 νικητές των «βραβείων Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους» και των βραβείων για τα «ανερχόμενα αστέρια του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους». Με τα βραβεία επιβραβεύονται ορθές πρακτικές, παραδείγματα και έννοιες που αποτυπώνουν τις αξίες του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους: βιωσιμότητα, αισθητική και συμπερίληψη. Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μόλις μία ημέρα μετά την έκδοση ανακοίνωσης σχετικά με το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους στην οποία περιγράφεται η έννοια του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους και η οποία περιλαμβάνει ορισμένες δράσεις πολιτικής και δυνατότητες χρηματοδότησης.

20 νικητές σε 10 κατηγορίες

Από ένα σύνολο 60 προεπιλεγμένων έργων, τα «βραβεία Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους» απονεμήθηκαν σε 10 διαφορετικές κατηγορίες. Οι νικητές κάθε κατηγορίας θα λάβουν 30 000 ευρώ. Για τα «ανερχόμενα αστέρια του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους» απονεμήθηκαν 10 βραβεία, ύψους 15 000 ευρώ το καθένα, για την υποστήριξη εννοιών και ιδεών που αναπτύχθηκαν από νέα ταλέντα ηλικίας έως 30 ετών.

Οι νικητές των «βραβείων Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους», ανά κατηγορία, είναι οι εξής:

  • ERDEN PURE Walls (Αυστρία) στην κατηγορία «Τεχνικές, υλικά και διαδικασίες κατασκευής και σχεδιασμού»·
  • ΚΗΠΟΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ (Ισπανία) στην κατηγορία «Κτίρια ανακαινισμένα με πνεύμα κυκλικότητας»·
  • ROSANA (Γερμανία) στην κατηγορία «Λύσεις για τη συνεξέλιξη του δομημένου περιβάλλοντος και της φύσης»·
  • LA FÁBRIKA DE TODA LA VIDA (Ισπανία) στην κατηγορία «Αναγεννημένοι αστικοί και αγροτικοί χώροι»·
  • ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ AYR (Πορτογαλία) στην κατηγορία «Προϊόντα και τρόπος ζωής»·
  • ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ XIFRÉ: «ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΟΣ» ΑΓΡΙΟΣ ΚΗΠΟΣ (Ισπανία) στην κατηγορία «Διατήρηση και μετατροπή της πολιτιστικής κληρονομιάς»·
  • ΚΗΠΟΣ ULIA (Ισπανία) στην κατηγορία «Επαναπροσδιορισμένοι χώροι συνάντησης και ανταλλαγής»·
  • ESSERI URBANI (Ιταλία) στην κατηγορία «Κινητοποίηση του πολιτισμού, των τεχνών και των κοινοτήτων»·
  • APROP CIUTAT VELLA (Ισπανία) στην κατηγορία «Σπονδυλωτές, προσαρμόσιμες και κινητές λύσεις διαβίωσης»·
  • ΠΤΥΧΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. UNIVERSIDAD DE NAVARRA (Ισπανία) στην κατηγορία «Διεπιστημονικά μοντέλα εκπαίδευσης»·

Οι νικητές στα «ανερχόμενα αστέρια του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους», ανά κατηγορία, είναι οι εξής:

  • ΖΩΗ ΣΕ ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (Ισπανία) στην κατηγορία «Τεχνικές, υλικά και διαδικασίες κατασκευής και σχεδιασμού»·
  • ΣΠΙΤΙ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Σλοβενία) στην κατηγορία «Κτίρια ανακαινισμένα με πνεύμα κυκλικότητας»·
  • NEST (Ισπανία) στην κατηγορία «Λύσεις για τη συνεξέλιξη του δομημένου περιβάλλοντος και της φύσης»·
  • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ PORTO DI MARE (Ιταλία) στην κατηγορία «Αναγεννημένοι αστικοί και αγροτικοί χώροι»·
  • MATERIEUNITE (Ιταλία) στην κατηγορία «Προϊόντα και τρόπος ζωής»·
  • ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ UNESCO ΤΗΣ IVREA (Ιταλία) στην κατηγορία «Διατήρηση και μετατροπή της πολιτιστικής κληρονομιάς»·
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ (Ιταλία) στην κατηγορία «Επαναπροσδιορισμένοι χώροι συνάντησης και ανταλλαγής»·
  • ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ (Ισπανία) στην κατηγορία «Κινητοποίηση του πολιτισμού, των τεχνών και των κοινοτήτων»·
  • ΣΤΕΓΑΣΗ ΑΣΤΕΓΩΝ (Δανία) στην κατηγορία «Σπονδυλωτές, προσαρμόσιμες και κινητές λύσεις διαβίωσης»·
  • KLASSE KLIMA (Γερμανία) στην κατηγορία «Διεπιστημονικά μοντέλα εκπαίδευσης».

Μέλη της Επιτροπής προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τα εξής: «Τα έργα αυτά δίνουν πολλές ελπίδες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Οι υποψήφιοι και οι νικητές του βραβείου Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους δείχνουν ότι η αλλαγή δεν είναι απλώς εφικτή, αλλά συντελείται ήδη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας. Με μεγάλη χαρά βλέπω ότι ηπρωτοβουλία για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους αναπτύσσεται με τόσες πολλές συνεισφορές, ταλέντα, δεξιότητες, καινοτομίες και πολυμορφία από όλη την Ευρώπη. Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους συνδυάζει το μεγάλο όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με απτές αλλαγές του τοπίου για τη βελτίωση της καθημερινής μας ζωής.»

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε σχετικά: «Το εκπληκτικό επίπεδο συμμετοχής στα βραβεία για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους και τα ανερχόμενα αστέρια του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους καταδεικνύει την εντυπωσιακή ποσότητα και ποιότητα σπουδαίων ιδεών και ταλέντων που θα πρέπει να ενθαρρυνθούν για να μετατραπούν οι περιφέρειες, οι πόλεις και τα χωριά μας σε πιο βιώσιμους, όμορφους και συμπεριληπτικούς τόπους διαβίωσης. Τα βραβεία θα χρησιμεύσουν επίσης ως πηγή έμπνευσης για άλλους για τη δημιουργία, την καινοτομία και τη διάδοση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για όλους. Το μέλλον είναι τώρα.»

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: «Εντυπωσιάστηκα από τον ενθουσιασμό, τον επαγγελματισμό και τη δημιουργικότητα που εμπεριέχονται στα εξαιρετικά έργα που παρουσιάστηκαν για τα βραβεία Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους. Επιπλέον, με χαροποιεί το γεγονός ότι συμμετείχαν πολλοί νέοι. Τα βραβευθέντα έργα δείχνουν ότι, ενώνοντας τις δυνάμεις μας στις τέχνες, την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, μπορούμε να οικοδομήσουμε βιώσιμα, συμπεριληπτικά και προσβάσιμα περιβάλλοντα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής για όλους μας.»

Ιστορικό

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους, το οποίο εξήγγειλε η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2020, εκφράζει τη φιλοδοξία της ΕΕ για τη δημιουργία όμορφων, βιώσιμων και συμπεριληπτικών χώρων, προϊόντων και τρόπων ζωής. Προάγει έναν νέο τρόπο ζωής, στο πλαίσιο του οποίου η βιωσιμότητα συμβαδίζει με το στιλ, επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο την πράσινη μετάβαση σε διάφορους τομείς της οικονομίας μας, όπως οι κατασκευές, τα έπιπλα και η μόδα, στις κοινωνίες μας, καθώς και σε άλλους τομείς της καθημερινής μας ζωής. Υπήκοοι της ΕΕ και τρίτων χωρών μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση έως τις 31 Μαΐου 2021 για τα βραβεία Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, υπό την προϋπόθεση ότι η έννοια, οι ιδέες και τα έργα τους είχαν όντως αναπτυχθεί και/ή βρίσκονταν στην ΕΕ. Ήταν επίσης δυνατή η υποβολή κοινών αιτήσεων από εταίρους και κοινοπραξίες.

Για τα «ανερχόμενα αστέρια του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους» μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση νέοι, ηλικίας κάτω των 30 ετών την 31η Μαΐου 2021.

Από τις 23 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου 2021 ελήφθησαν περισσότερες από 2 000 αιτήσεις από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι αιτήσεις που πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο για δημόσια ψηφοφορία από τους συνδρομητές του ενημερωτικού δελτίου του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους. Τα τρία έργα με τις περισσότερες ψήφους ανά κατηγορία σε κάθε σκέλος αξιολογήθηκαν από εταίρους της πρωτοβουλίας Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους, και μια επιτροπή αξιολόγησης, αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπηρεσιών της Επιτροπής, επόπτευε την όλη διαδικασία για τη διασφάλιση της τήρησης των κανόνων.