Χρειάστηκαν 12 σελίδες για  να αιτιολογήσει ο Ορκωτός  Ελεγκτής Δημήτριος Σούρμπης  την  αρνητική του έκθεσή για το οικονομικό έτος 2019 στην περίφημη, πλέον, περίπτωση της Folli Follie. Επι της ουσίας περιγράφει τα πεπραγμένα της διοίκησης του Γεωργίου Σάμιου που εκτελεί τα καθήκοντα του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Η γενική συνέλευση των μετόχων της Παρασκευής 10 Σεπτεμβρίου, που έγινε στα γραφεία  της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο, παραβρέθηκαν οι δικηγόροι, ως εκπρόσωποι των βασικών  μετόχων της εταιρείας, του Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

Ο δικηγόρος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, ο κ. Γεωργιάδης στην παρέμβασή του, έθεσε  τα καυτά ζητήματα που έθεσε ο ορκωτός ελεγκτής της Pwc και υπέβαλε αίτηση αναβολής της ΓΣ των μετόχων, της εταιρείας για τις 5 Οκτωβρίου με σκοπό να «θεραπευτούν» όλες οι παρατηρήσεις του ελεγκτή .

Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι είναι ανέφικτο η σημερινή διοίκηση να ανατρέψει την αρνητική έκθεση του ελεγκτή, επισημαίνοντας ότι όταν αυτό δεν έγινε σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, πώς θα γίνει σε 25 ημέρες.

Να σημειωθεί ότι χωρίς την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του 2019 από την οικογένεια Κουτσολιούτσου, η εταιρεία θα βρεθεί στον… αέρα, διότι δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο και αυτό παραμένει … μετέωρο

Τι δεν βρήκε η PWC

 Το Ταμείο

Μία από τις πολλές παρατηρήσεις που πραγματικά… βγάζουν μάτι είναι ότι η εταιρεία «δεν εφαρμόζει διαδικασία συμφωνίας των υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών, που απεικονίζονται στα λογιστικά της αρχεία και, επομένως, δεν κατέστη εφικτό να αποκτήσουμε τα απαραίτητα ελεγκτικά τεκμήρια, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τον έγκαιρο εντοπισμό και διερεύνηση των εντοπιζόμενων διαφορών». Με απλά λόγια, το Ταμείο της εταιρείας είναι διάτρητο.

Δάνεια σε θυγατρικές

Σύμφωνα με τον ορκωτό ελεγκτή, υπάρχουν δάνεια σε θυγατρικές εταιρείες ύψους 900.000, για τα οποία δεν κατέστη δυνατό να λάβει τα αιτούμενα ελεγκτικά τεκμήρια.

Λειτουργικά έξοδα

Η PWC αναφέρει ότι « για σημαντικό μέρος του δείγματος που επιλέξαμε για τον έλεγχο επι των λειτουργικών εξόδων διοίκησης και διάθεσης της χρήσης που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2019, η διοίκηση της  εταιρείας δεν ήταν σε θέση να σας προσκομίσει τα απαραίτητα ελεγκτικά τεκμήρια. Και συμπληρώνει ότι, ως εκ τούτου, δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιώσουμε την ακρίβεια των δαπανών και το ορθό μερισμό τους στις επιμέρους λειτουργίες».

Πόσο αξίζει η εταιρεία στην μετά-Κουτσολιούτσου εποχή

Πάντως, τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, εμφανίζουν ότι η εταιρεία χάνει αξία και τα περιουσιακά της στοιχεία της FFGroup είναι σε καθοδική  τροχιά.

Οι αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις του 2017 πιστοποιούν ότι η τρέχουσα  περιουσιακή αξία της εταιρείας ήταν στα 794.600.89,99 ευρώ και τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν στα 69.553.317,11 ευρώ. Ένα χρόνο μετά και την αποχώρηση της οικογένειας από τη διοίκηση και την αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων το 2018, η αξία της περιουσίας υποχώρησε σε 426.261.385,12 ευρώ και τα ίδια κεφάλαια της  εταιρείας έγιναν αρνητικά (-175.471.433,20 ευρω) .

Στις προ έγκριση οικονομικές καταστάσεις του 2019 εμφανίζεται η αξία της εταιρείας στα 412.442.686,38 ευρώ και τα ίδια κεφάλαια, που παραμένουν αρνητικά και στην μετά Κουτσολιούτσου εποχή, αυξήθηκαν στα 285.303.945,60 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που είχαν ρευστοποιηθεί τα περιουσιακά στοιχεία  με τα οικονομικά στοιχεία του 2017, η αξία της εταιρείας ήταν 794,6 εκατ. ευρώ. Στο στάδιο αναστολής των μετοχών της εταιρείας με συνολικό αριθμό 66.948.210 προς 4,8 ευρώ η τιμή της μετοχής την ημέρα της αναστολής, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ήταν 321,3  εκατ. ευρώ.

Η FF Group 2020

Η διοίκηση του κ. Γεωργίου Σάμιου τον Φεβρουάριο του 2020 με επιστολή προς το Χρηματιστήριο  Αθηνών δηλώνει ότι η περιουσιακή κατάσταση του Ομίλου παραμένει  σχεδόν αμετάβλητη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ακίνητη περιουσία παραμένει σχεδόν στο σύνολο της ως είχε με το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων της μητρικής εταιρείας να παραμένει υπό την επιβληθείσα δέσμευση της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων  από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Τα μόνα πάγια περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν εκποιηθεί ως μη απαραίτητα για τη επιχειρηματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ταμειακής ρευστότητας του Ομίλου, είναι το εταιρικό ελικόπτερο και ένα ακίνητο στο Χονγκ Κονγκ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στη γενική συνέλευση  της 5ης Οκτωβρίου δεν αποκλείεται οι βασικοί μέτοχοι να αλλάξουν στάση και να δώσουν γραπτή έγκριση στους δικηγόρους που τους εκπροσωπούν να εγκρίνουν τις οικονομικές καταστάσεις, παρά την αρνητική έκθεση  της PWC, διότι σε άλλη περίπτωση η εταιρεία δεν μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα.